YouTube savjeti i trikovi

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Svakodnevno koristite YouTube, no koliko ga zapravo dobro poznajete? Donosimo vam nekoliko zanimljivosti te savjeta i trikova za bolje korištenje.

Statistika

  • Više od milijardu jedinstvenih korisnika posjećuje YouTube svakog mjeseca.
  • Na YouTubeu svakog se mjeseca gleda više od 6 milijardi sati videozapisa, što je gotovo sat vremena za svaku osobu na Zemlji.
  • Svake se minute na YouTube prenese 100 sati videozapisa.
  • 80% prometa na YouTubeu potječe izvan SAD-a.
  • YouTube je lokaliziran u 61 zemlji i na 61 jezik.
  • Svakodnevno se aktiviraju milijuni pretplata. Broj osoba koje se svakodnevno pretplaćuju trostruko je veći od 2013. godine, a broj svakodnevno aktiviranih pretplata od 2013. je godine narastao više od 4 puta.
  • Gotovo 40% globalnog vremena gledanja na YouTubeu odvija se na mobilnim uređajima.

Povezivanje s drugim računima
Na linku youtube.com/account_sharing možete povezati svoj YouTube račun s drugim društvenim mrežama. Dok uploadate video, komentirate ga, stavite u omiljene ili likeate, svi ti postupci će se prikazati na vašem Facebook ili Twitter računu te će ih vaši prijatelji vidjeti.

Prečaci
YouTube nudi nekoliko korisnih tipkovničkih prečaca s kojima se vrijedi upoznati. Kada gledate video kliknite na njega ili pritisnite tipku Space. Tako zaustavite ili ponovno pokrenete video. Strelice lijevo i desno koriste se za ići unatrag i naprijed po videu, a strelice gore i dolje služe za podešavanje glasnoće. Tipka Home vodi vas natrag na početak videa, a End na kraj.

Povijest gledanja
Ako želite pronaći video koji ste nedavno gledali ili zabunom zatvorili video koji ste gledali, YouTube nudi opciju Povijest gledanja (My Viewing History). Nju možete pronaći u izborniku u gornjem lijevom dijelu ekrana.

“Leanback”
YouTube Leanback funkcija prvenstveno je uvedena za lakše pregledavanje video sadržaja na TV prijemnicima. No možete je koristiti i inače. Samo upišite URL adresu youtube.com/leanback i otvorit će se vaši YouTube korisnički podaci.

Poboljšajte svoju pretragu
Osim uobičajenih načina pretraživanja videa koristeći navodnike (primjer: “šaljive mačke”), u potrazi za određenim pojmom možete koristiti plus (+) ili minus (-) znak koji će uključiti ili izostaviti rezultate. Korištenje INTITLE: izraz pretrage osigurati će da se riječi koje tražite pojavljuju u naslovu videa. Dodavanje HD u upit za pretraživanje vratit će rezultate s video sadržajem visoke rezolucije, a 3D čini isto za trodimenzionalan sadržaj.

Link do određenog vremena u videu
Pronašli video koji traje pola sata. Onaj zanimljivi dio počinje negdje na polovici. Kako podijeliti sadržaj s drugima bez da gledaju cijeli video, već samo onaj ključni dio u njemu? Postoji nekoliko načina kako to ostvariti, a donosimo vam dva najjednostavnija.

  1. Pronađite YouTube video s određenom scenom koju želite podijeliti s drugima. Pauzirajte na mjestu na kojem želite da započne i pritisnite desnu tipku miša. Tu će se otvoriti padajući izbornik na kojem izaberite Copy video URL at current time (kopiraj URL video zapisa u trenutačnom vremenu). Kopirajte i zalijepite taj URL na mjesto gdje video želite podijeliti s drugima. Video koji ste podijelili započeti će od vremena kada ste ga pauzirali.
  2. Pronađite YouTube video s određenom scenom koju želite podijeliti s drugima. Pauzirajte na mjestu na kojem želite da započne Kliknite na gumb Share (podijeli) koji se nalazi ispod videa. Otvorit će se kartica koja sadrži URL videa. Idite na kraj URL-a i dodajte vremenski kod za određeno vrijeme u videu koje želite za početak gledanja. Dodajte #t=[broj minuta]m[broj sekundi]s na kraj URL-a ili jednostavno označite Start at: (Vrijeme početka:) Kopirajte i zalijepite taj URL na mjesto gdje video želite podijeliti s drugima. Video koji ste podijelili započeti će od vremena kada ste ga pauzirali.

Ako želite da se ugrađeni video automatski pokrene, na kraj URL-a dodajte “&autoplay=1”

Preuzimanje videa
Pogledajte i savjet kako preuzeti video s YouTube i sličnih servisa – Preuzimanje video sadržaja s interneta