Sportsko klađenje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Sportsko klađenje je igra na sreću u kojoj igrač predviđa i prognozira rezultate i ishode pojedinih utakmica iz ponude određene kladionice. Možete se kladiti na sve popularne sportove: nogomet, tenis, košarku, američki nogomet, jahanje, rukomet i to za gotovo sve europske lige. Sportsko klađenje ulaganje je kao i svako drugo – može biti unosno ako se novac razumno uloži, a rizik minimalizira. Temelji se na sposobnosti pojedinca da uz pomoć svih dostupnih podataka predvidi ishod sportskih susreta isključivo radi zarade.

Pravila klađenja

Pravila su jednostavna. Dođete u kladionicu ili na internetu pogledate ponudu određene kladionice. Ako odaberete 1, to znači pobjedu domaćina, x znači neodlučeno, 2 označava pobjedu gosta, X2 označava da vam uz pobjedu gosta “igra” i neodlučeni ishod, a X1 znači da vam uz pobjedu domaćina odgovara i remi.
Klađenje na rezultat je osnovni oblik klađenja. Uz standardne parove, postoji i specijalna ponuda u kojoj se možete kladiti na rezultat prvoga poluvremena, četvrtine ili trećine, na hendikep, na prolaz, zbroj golova (par ili nepar), zbroj koševa, na strijelca prvog gola, klađenje uživo… Postoji minimalni ulog koji se množi s koeficijentom svakog para na listiću. Koeficijent određuju “bookmakeri”, koji ovisi o njihovoj procjeni. Svaka kladionica zadržava pravo na izmjenu koeficijenata.

Savjeti

1. Ne pretjerujte
Iskusni kladioničari rabe mnoga pomagala pri odabiru parova. Najvažnije je ne pretjerivati s količinom parova koje stavljate na listić. U pravilu se ne uplaćuje više od šest ili sedam parova jer je mala vjerojatnost da će svi favoriti pobijediti na isti dan.

2. Prednost domaćinu
U obzir svakako treba uzeti i mjesto odigravanja utakmice. Ako ulažete velik novac, vodite računa o tome jer sportska psihologija nalaže da igrači mnogo lakše igraju na terenu koji dobro poznaju. Tu treba uzeti u obzir i to da gostujuće momčadi moraju putovati uoči utakmice te im je potrebno neko vrijeme za aklimatizaciju.

3. Odaberite i pratite
Pokušajte se orijentirati na određene klubove koje ćete pratiti kroz godinu. Tako ćete imati dobar uvid u trenutačnu formu ekipe na koju ili protiv koje se kladite. Također pripazite na igrače koji nedostaju u pojedinim klubovima. Barcelona s Ronaldinhom i Eto’om nije ista momčad kao Barcelona bez njih dvojice.

4. Izbjegavajte početak natjecanja
Nikada se nemojte kladiti na početku, a izbjegavajte i kraj sezone. Početak godine treba izbjegavati jer nemate realnu sliku stanja u pojedinim ekipama zbog novopridošlih igrača i njihovu učinku na momčadski duh. Kraj sezone je opasan jer treba voditi računa o stanju na tablici. Neke momčadi, primjerice, nekoliko kola prije kraja imaju jasnu situaciju, a neke momčadi u posljednjim minutama sezone mogu osigurati opstanak i zbog toga imaju više motiva.

5. Ne povećavajte ulog
Prije nego što počnete, odredite svotu koju ćete uvijek uplaćivati. U slučaju dobitka nemojte povećavati ulog jer će vam tako dobitak dulje trajati u slučaju niza loše sreće.

6.Kladite se viškom novca
Nikada, ali baš nikada, se nemojte kladiti sa zadnjim novcem jer takav rasplet može loše završiti.

7. Odbacite dojave
Ne vjerujte dojavama! Osim kada vam golman ekipe nije osobno dojavio (a to podliježe kaznenom zakonu), većina dojava nastala je po principu igre pokvarenog telefona. Igrač podijeli svoje znanje o nekom susretu usput u kladionici, a priča nakon nekoliko prepričavanje dobiva pridjev ‘sigurne dojave’. Mamac pokvarenog telefona često zagrizu i kladioničari pa iz straha blokiraju parove.

8. Zaobiđite derbije
Ne kladite se na derbije jer takvi susreti u sebi nose određeni naboj, a u takvim situacijama je sve moguće. Neke parove nekada treba jednostavno zaobići – tzv. “No bet”.

9. Informirajte se
Ako imate pristup internetu, kladioničarski forumi su koristan izvor informacija o ozljedama, suspenzijama, nizovima pobjeda ili poraza, te razno raznim statističkim podacima. Tamo možete dobiti najdetaljnije informacije koje vam mogu koristiti pri izboru parova na koje ćete uplatiti novac.

10. Igrajte sportove koje poznajete
Izbjegavajte velike uloge na sportove i lige koje ne poznate dobro. To znači da npr. ne uplaćujete 1000 kuna na treću norvešku hokejašku ligu jer su takva natjecanja uvedena u ponudu da vam uzmu novac.