Izbjegnite blagdansko prejedanje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Blagdani ne moraju uništiti sav vaš napredak u izgradnji tijela koje ste uvijek željeli. Naravno, postoje napasti iza svakog ugla, ali možete im se oduprijeti uz nekoliko iskušanih strategija. Evo nekih savjeta koji će vas održati na pravom putu tijekom blagdana, da biste mogli uživati i još uvijek paziti na težinu.

Izaberite ono što volite
Kad se radi o blagdanskim zabavama, često nema previše izbora za zdravu prehranu. Nemojte jesti hranu samo zato što je u vašoj blizini i nemojte se osjećati kao da si morate zabranjivati pojesti ono što volite. Nađite ravnotežu između ove dvije činjenice. Izaberite jednu ili dvije stvari koje zaista volite, a ostatak tanjura popunite raznim salatama, povrćem i nemasnim mesom.

Tradicija pečenja
Nemojte misliti da se morate odreći svoga slobodnog vremena zbog poštovanja prema obiteljskim blagdanskim receptima. Ispecite dovoljno za nekoliko dana za cijelu obitelj, a višak podijelite prijateljima i susjedima. Tako nećete doći u napast jesti sve te pečene slastice još dugo nakon zabave.

Nemojte odlaziti nekamo gladni
Toliko zabava i toliko savršenih jela i deserata. Ako dolazite na zabavu gladni, mogli biste početi jesti previše. Prigrizite nešto prije blagdanskog okupljanja na koje odlazite da biste izbjegli osjećaj pregladnjelosti kada napokon sjednete za večeru. Ovo će spriječiti prejedanje jednom kada hrana stigne na stol.

Pazite na alkohol
Između posla, prijatelja i obitelji, morate se odlučiti i za nekoliko blagdanskih zabava na kojima ćete se pojaviti, a to za mnoge ljude znači veće količine alkohola. Blagdansko miješanje pića može donijeti ogromne količine kalorija. Npr. jedan punč od jaja ima do 350 kalorija. Ne treba niti napominjati, alkohol može usporiti metabolizam, što će uzrokovati sakupljanje više kalorija nego što ih možete potrošiti. Ograničavanje konzumiranja alkohola ove sezone može vam pomoći da održite svoje planove za smanjivanje težine u prvom planu.

Nađite neku aktivnost
Znate da ćete si ugađati malo više nego inače, pa vam pronalazak nove dodatne aktivnosti može pomoći da potrošite te dodatne kalorije. Krenite na svakodnevne šetnje, u teretanu, ili na aerobik tijekom ovog doba godine da biste uravnotežili unos energije (kalorija) s fizičkom aktivnosti.

Vratite se zdravim navikama
Prema studiji koja je objavljena u The New England Journal of Medicine, prosječni dobitak težine kod sudionika u studiji u razdoblju od Dana zahvalnosti do Nove godine bio je manje od pola kilograma. Povećanje težine nije tako dramatično kako ljudi misle; no kako bilo, važno je da sudionici studije nisu svoj manji dobitak težine povećali tijekom sljedećih mjeseci. Ovo pokazuje kako je važno zadržati fokus na svoj cilj tijekom i poslije blagdana.

Ovo nije vrijeme kada se treba odreći svih zdravih navika koje ste stekli prije blagdana već je vrijeme za pronalazak ravnoteže. Ostanite pri svom cilju tijekom i poslije blagdana umjesto upadanja u stare navike. Zamislite da ćete u novoj godini izgubiti one dodatne kilograme, oblikovati tijelo, povećati energiju, popraviti zdravlje i dobiti motivaciju za nastavak.