Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

PS4 ili Xbox – tko je bolji?

Što je život bez igrica? Svi smo barem u jednom periodu života gubili sate, dane, tjedne, mjesece pa nekada i godine uz najdražu igricu i konzolu. Ako si u nedoumici trebaš li kupiti PlayStation ili Xbox, ovaj kratki vodič za kupovinu igraće konzole prava je stvar za tebe.

Cijena

Kako znamo da je cijena uvijek veliki faktor pri kupovini, prvo smo odlučili usporediti cijenu za PS4 Pro i cijenu za Xbox One S. PS4 Pro može se pronaći po cijeni nešto manjoj od 2950 kuna, dok ćete za Xbox One S morati izdvojiti 1000 kuna manje, odnosno minimalno 2100 kuna.

Memorija

PS4 Pro dolazi s 1 TB memorije, dok Xbox One S dolazi u dva modela, s memorijom od 500 GB i memorijom od 1 TB. Ako usporedite PS4 Pro s 1 TB memorije i Xbox One S s 1 TB memorije, vidjet ćete da je cijena nešto sličnija, ali je i dalje Xbox One S jeftiniji za nekoliko stotina kuna.

4K naslovi

PS4 Pro podržava 4K rezoluciju i u mogućnosti je nativno reproducirati 4K sadržaje (igre i streaming servise poput Netflixa i Amazona). S druge strane, Xbox One S podržava 4K streaming servise, ali igre nećete moći igrati u ovoj kvaliteti.

Međutim, Xbox One S posjeduje i 4K Blu-Ray player pa ćete filmove u ovoj rezoluciji i punoj kvaliteti moći gledati i preko playera, dok ćete kod PS4 Pro biti osuđeni samo na streaming servise. Nedostatak 4K playera je jedna od najvećih i najčešće spominjanih mana novog PlayStationa. Svakako uzmite u obzir kako ćete za 4K naslove morati imati i televizor koji podržava ovaj format.

Snaga

Snaga je nešto u čemu PS4 Pro još uvijek nema pravog konkurenta. Koliko god je Xbox One S bolji i snažniji od osnovnog Xbox One modela, toliko još uvijek zaostaje za PlayStationom. PS4 Pro je daleko snažniji i grafički moćniji od Xbox One S konzole. Tek krajem godine, kada na tržište dođe Xbox One X, Microsoftove konzole postat će konkurentne Sonyu.

Virtualna stvarnost

Planirate li u skoroj budućnosti otploviti u VR svijet igara, onda vam je izbor poprilično jednostavan. Trebat će vam PS4 Pro koji svojom snagom i prije svega grafičkim mogućnostima najvjernije dočarava virtualni svijet.

I na osnovnom PS4 moći ćete uživati u VR igrama, ali ipak smanjene kvalitete. S druge strane, Xbox One S kao ni njegov predak, Xbox One, ne podržava niti jedan oblik virtualne stvarnosti.

Međutim, krajem godine na tržište dolazi Xbox One X koji će biti baziran na 4K igrama i omogućiti uživanje u virtualnoj stvarnosti.

Igre

Većina igara izlazi na obje platforme i tu nećete imati velikih problema. Međutim, neke video igre ekskluzivno su napravljene za određenu konzolu pa ako baš želite uživati u njima, morat ćete se odlučiti za tu konzolu. Zato smo odlučili nabrojati neke od najpopularnijih ekskluziva za PS4 i Xbox One.

  • PS4: Uncharted 4: A Thief’s End, Gran Turismo Sport, Street Fighter 5
  • Xbox One: Gears of War 4, Forza Horizon 3, Halo 5: Guardians

Konačna presuda

PlayStation ili Xbox? U konačnici, sve ovisi o vašim preferencijama. Ako ste do sada uživali u Sony konzolama, nastavite s time, nema smisla da mijenjate svog favorita. Ako niste, pogledajte ekskluzive među video igrama. Možda vas baš neki naslov privuče jednoj ili drugoj strani.

Ako nemate niti jedan od novijih modela konzola, donosimo brze savjete za koji se odlučiti, a zanima li te više pročitaj cijeli Nabava.net vodič za kupovinu konzola:

  • PS4 Pro – najmoćnija konzola, podržava 4K, HDR i VR
  • PS4 Slim – novija i jeftinija verzija, ne podržava 4K i HDR
  • PS4 – tražiš li novu konzolu, bolje su opcije Pro ili Slim. Ako već imaš PS4, nema smisla da ga nadograđuješ
  • Xbox One – Imaš li ga već, nemoj ‘nadograđivati’ na noviju verziju. Planiraš li ga kupiti, odluči se za novije opcije
  • Xbox One S – Manja, moćnija i novija konzola. Bolji izbor tražiš li novu konzolu u svom domu
  • Xbox One X – izlazi u studenom i bit će u rangu PS4 Pro konzole.