Kako uštedjeti na gorivu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Koliko troši vaš automobil? Sigurni smo da bi većina odgovorila da njihov automobil troši previše. Prema procjenama stručnjaka, u prosjeku se troši 20 do 30 posto više goriva od potrebnog. Nije problem samo u troškovima, premda to većinu najviše pogađa. Više izgorenog goriva znači i veće zagađenje okoliša te dodatno opterećenje motora, što mu nepotrebno skraćuje vijek.

Promet je jedan od najvećih zagađivača okružja u kojemu živimo. Promjenom našega ponašanja u vožnji i usvajanjem pozitivnih stavova prema očuvanju okoliša, štedimo gorivo i novac. Kako potrošnja goriva ne ovisi samo o tipu i tehničkim karakteristikama vozila, nego i o načinu vožnje, donosimo vam nekoliko savjeta kako voziti racionalnije i smanjiti potrošnju goriva.

Redovito održavajte vozilo
Uredni i redoviti odlazak na servis, produljuje životni vijek i zdravlje vašeg vozila, ali i smanjuje potrošnju goriva. Važno je mijenjati ulje po uputama proizvođača jer se tako smanjuju otpori u motoru što utječe na smanjenu potrošnja goriva. Kočnice također igraju veliku ulogu u smanjenju potrošnje goriva. Ako su zapečene, tad kotači imaju veći otpor kotrljanju i troši se više goriva. Na štednju goriva utječe i ispravan ispuh. Probušeni ispuh troši više goriva kao i ugradnja sportskog auto ispuha. Ne zaboravite i na redovitu promjenu filtera za zrak.

Pažljivo vozite
Potrošnju najviše povećava brza i “nervozna” vožnja, s mnogo ubrzavanja i kočenja. Najveća je potrošnja kod naglih startova, a svako kočenje ‘uništava’ pogonsku energiju, odnosno pretvara je u toplinu i zagrijavanje kočnog mehanizma. Umjerenom vožnjom potrošnja se može znatno smanjiti, što može uštedjeti priličnu svotu novca i povećati sigurnost.

Odaberite odgovarajući stupanj prijenosa
Isplatljivije je izabrati vožnju u nižim brojevima okretaja i većem stupnju prijenosa. Stavite vozilo u najveći mogući stupanj prijenosa, ali pri tome pripazite da održavate zadovoljavajući broj okretaja da se motor ne bi zamarao.

Mijenjajte stupnjeve prijenosa
Pripazite na pravilno mjenjanje stupnjeva prijenosa. Prilagodite ga putu (uzbrdice, nizbrdice, zavoji, otvorena cesta…) po kojem se krećete. Stupanj prijenosa mijenjajte pri najvišem zakretnom momentu vozila. Gledajte u brojač okretaja ili to odredite iskustveno po zvuku motora. Pravilno prebacivanje u viši ili niži stupanj prijenosa, izbjegavajući najviše brojeve okjretaja, štedi gorivo.

Isključite motor dok ne vozite
Izbjegavajte rad motora dok stojite. Kod pokretanja hladnog motora ne zagrijavajte ga na mjestu. Odmah krenite, ubrzavajte postupno. Isključite motor dok čekate na prijelazu ceste preko željezničke pruge, na velikim raskrižjima na pojavu crvenog svjetla, na parkiralištima, na ulazak na trajekte i u sličnim situacijama. Savjetujemo, ako stojite na mjestu iz bilo kojega razloga više od 20 sekundi, isključite motor.

Ne kočite naglo, ne ubrzavajte naglo
Ne ubrzavajte naglo s mjesta. To vas može koštati i do 25% više potrošenog goriva. Ne dozvolite da vam gume zaškripe (proklizavaju) pri ubrzavanju. Postupno ubrzavajte, vozite ravnomjerno, izbjegavajte nagla iznenadna ubrzavanja ili nagla kočenja. Ako u vozilu imate putno računalo koje mjeri trenutnu potrošnju goriva lijepo ćete to vidjeti. Planirajte svoju vožnju, gledajte i mislite unaprijed. Povećajte razmak između vašega automobila i onoga ispred vas kako biste imali dovoljno vremena za umjerenu i pravodobnu reakciju.

Promatrajte situaciju daleko pred automobilom, oduzmite gas pravodobno, koristite inerciju vozila, neka se automobil dokotrlja do raskrižja i tada lagano zakočite. U tom slučaju vaše vozilo ne troši gorivo. Po mogućnosti, što je moguće češće kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.

Skinite krovne nosače s automobila
Svaki automobil ima svoj koeficienat aerodinamičnosti. Što je karoserija automobila aerodinamičnija, automobil ima manji otpor zraka, što znači da troši manje pogonskog goriva za svladavanje tog otpora. Svaki teret na krovu, klasični nosači za teret na krovu, nosači za skije, bicikle, sanduci za teret predstavljaju narušavanje aerodinamičnosti vašega automobila. Odmah po prestanku potrebe za prijevozom stvari na krovu skinite teret i nosače s automobila.

Rasteretite vozilo
Ne opterećujte automobil bespotrebnim stvarima. Alat koji ne koristite, torbe, kanistre, i drugi bespotrebni teret na vozite danima u vozilu koji može imati i nekoliko desetaka kilograma. Očistite svoj auto od suvišnih stvari i nastojite sve nepotrebne stvari držati uvijek izvan automobila. Vozite li se samo po gradu, ostavite i rezervni kotač u garaži i smanjite težinu auta barem 15 kilograma. Zlatno je pravilo da što vam je automobil lakši, to manje troši.

Kontrolirajte pritisak u gumama
Obavezno jednom tjedno kontrolirajte tlak u gumama. Malo praznija guma stvara veći otpor kotrljanju pa se iz toga razloga jače pritišće gas kako bi se održala brzina. Naravno, potrošnja goriva je veća. Ako je tlo suho, napumpajte gume 0,2 do 0,3 bara jače.

Vodite računa o potrošačima u automobilu
Ni struja koja se proizvodi u automobilu nije “besplatna”. Što je više potrošača uključeno opterećenja su veća i troši se više goriva. Klima troši najviše goriva. Potrošnju goriva povećava negdje do jedne litre na 100 km. Naravno tu su još svjetla, maglenke, ventilacija, radio ili drugi audio uređaji koji mogu dodatno povećati potrošnju goriva.

Uštedite kod točenja goriva
Jedan od trikova je da gorivo točite u spremnik u jutarnjim satima. Razlog leži u manjoj temperaturi zemlje, rezervoara pa time i goriva te je ono gušće. Kad je temperatura viša, gorivo lakše isparava. A brojač na pumpi broji bilo paru, bilo gorivo bez obzira na količinu isparavanja. Kao rezultat toga je da litra na brojaču pumpe nije litra u spremniku vašeg auta kad su više temperature. Također izbjegavajte benzinske postaje na kojima vidite cisternu koja je dovezla gorivo. Gorivo se prilikom punjenja spremnika miješa i diže na površinu nečistoću koja je bila na dnu pa je vjerojatno da će dio te nečistoće ući i u vaš spremni.