Aplikacija koja rješava tinitus – problem šuma u uhu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Osobe koje imaju povremeni ili stalni šum u ušima, tinitus, zbog kojeg imaju veće ili manje neugodnosti mogu odahnuti jer je nakon godina istraživanja tim hrvatskih znanstvenika, liječnika i inženjera okupljenih u tvrtki Core interface, izradio aplikaciju koja uz pomoć “music-notch” terapije pomaže otkloniti taj iritantni šum.

Terapijski dio aplikacije podrazumijeva slušanje glazbe s prigušenim dijelom zvukovnog spektra, nakon čega mozak počinje zanemarivati frekvenciju na kojoj je šum, objasnio je u razgovoru za Hinu liječnik radiolog Natko Beck, suosnivač tvrtke Core interface koja radi na još dva znanstvena zasad tajna projekta.

Tinitus – zujanje u uhu

Tinitus je medicinski naziv za zvuk ili zvonjavu u ušima koji se najčešće opisuje kao zujanje, brujanje, pištanje, zvonjenje ili pucketanje u uhu. Može biti stalan, povremen, pulsirajući, visokotonski ili niskotonski. Kod gotovo svake pete osobe, odnosno kod oko 20 posto populacije, povremeno se javlja šum različitog tipa i trajanja, dok se kod pet posto javlja stalni šum, najčešće jačeg intenziteta.

Od stalnog tinitusa najčešće pate osobe starije životne dobi, ljudi iz glazbene industrije, općenito osobe strukovnih zanimanja izloženih prekomjernoj buci i stresu.

U Hrvatskoj su statistički podaci vrlo slični onima u svijetu pri čemu je kod nas tinitus izraženiji jer imamo i populaciju ratnih veterana, ističe Beck.

Pojašnjava da šum u uhu ima određenu frekvenciju, tako da je prvi korak u aplikaciji pronaći baš tu frekvenciju. Kad se frekvencija preklopi sustav je izbaci iz glazbe koju osoba sluša. Nakon nekog vremena mozak tu frekvenciju počne ignorirati, čime se ona s vremenom smanjuje.

Aplikaciju koristiti najmanje sat vremena dnevno

Preporuka je da osobe koje pate od tinitusa aplikaciju “TinnitusOFF” koriste minimalno sat vremena dnevno, a najbolji rezultati zabilježeni su nakon tri sata svakodnevnog slušanja s kvalitetnim slušalicama, u tihom okruženju. Rezultati postaju osjetni nakon tri do šest mjeseci korištenja aplikacije svakog dana, a napredak je moguće pratiti i u njenom statističkom dijelu, ističe Beck.

Ideju za izradu aplikacije dobili smo prije par godina nakon jednog svjetskog znanstvenog članka. Nakon što smo proučili dotadašnja saznanja i istraživanja, koja su potvrdila da je music-notch terapija i znanstveno potvrđena u liječenju tinitusa odlučili smo krenuti u izradu aplikacije. Za taj, kao i ostala dva projekta koja su u izradi i koja su još uvijek tajna, dio novca dobili smo i putem start up programa za naš core-inkubator, navodi Beck i dodaje kako se nada da će i ostala dva projekta biti uspješna kao i TinitusOFF.