Rugby

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Rugby, ili ragbi, podrazumijeva sve sportove koji su oblik nogometa, a razvili su se u školi Rugby u Engleskoj. Rugby union, rugby league i manje srodni američki, kanadski te australski nogomet, razvili su se iz rugbyja. Pod pojmom rugby danas se podrazumijevaju samo rugby union i rugby league. Rugby je uveden na Olimpijske igre 2016. godine.

Početkom 19. stoljeća razvojem modernog školstva u Engleskoj počinje razvoj današnjih igara nogom. Zajedničko kod skoro svih škola je bilo da se lopta udarala samo nogom, s ciljem da je igrači ubace između dva stupa, a kod nekih i iznad stupova, koji su bili postavljeni na poprečnim linijama igrališta.

Prema legendi iz 1823. godine, na jednoj takvoj utakmici u gradu Rugby, igrač po imenu William Webb Ellis prihvatio je loptu rukom i noseći je pokušao doći do protivničkih vrata. Protivnički igrači iako zbunjeni takvom neuobičajenom akcijom snašli su se brzo, te potrčavši za njim uhvatili ga i oborili na zemlju. Nove mogućnosti koje je pružao takav način igre pridonio je da to prihvate u svim školama grada Rugbyja, a ubrzo zatim i u školama drugih gradova. Međutim, takav način igranja nogometa ne prihvaćaju svi te nastaju dvije igre koje danas nazivamo rugby i nogomet.

Iz Engleske se rugby postepeno širi i u druge zemlje, u prvom redu tamo gdje se u drugoj polovici 19. stoljeća iseljava veći broj Engleza (SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i dr.). Do kraja 19. stoljeća u Europi se osnivaju i savezi u Njemačkoj i Francuskoj, a do početka 20. stoljeća rugby se igra u gotovo svim zemljama Europe.

Nogomet je sport kojeg igraju gospoda, a gledaju huligani, dok rugby gledaju gospoda, a igraju huligani. uzrečica iz Velike Britanije

Rugby se igra loptom oblika rotacionog elipsoida, između dvije ekipe sa po 15 igrača. Igrači ekipe koja posjeduje loptu pokušavaju prenijeti loptu iza poprečne granice igrališta (linije zgoditka) i tamo je položiti na zemlju. To postižu nošenjem lopte rukama i dodavanjem isključivo prema natrag. Igrači smiju udarati loptu nogom u bilo kojem pravcu, s težnjom da tako udarena lopta prođe prostor između stativa, iznad horizontalne grede vrata. Time ekipa postiže određen broj bodova, a pobjeđuje ekipa koja je postigla veći broj bodova. Suigrači igrača koji nosi loptu ili je udara nogom, moraju biti iza njega. Igrači protivničke ekipe brane se tako da zaustavljaju igrača koji nosi loptu, pri tome ga obaraju na zemlju i onemogućuju da loptu dodaje nekom od svojih suigrača.

Henry Cooper, nekadašnji boksački prvak u teškoj kategoriji Engleske, Commonwelth-a i Europe poznat po tome što je jednom prigodom u ringu svojom ljevicom na pod i samog Muhammada Alija, izjavio je nakon odigrane utakmice rugbyja: “Ne, ne, preteško je, previše toga se događa u prokletom skupu”. Pa što se zapravo događa kad igrači uđu u skup? Zbog čega sudac zviždukom rastavlja skup, rak, mlin pa dosuđuje kaznu? Kakav je doprinos svakog igrača?

Možda vam rugby izgleda kao jednostavna igra hvatanja, dodavanja, trčanja i obaranja između dva tima od po 15 igrača, ali nije. Taktika je ključan segment igre, a treneri se nadmudruju poput šahovskih velemajstora. Pravila igre su prvi put postavljena 1871. godine u Londonu i od tada do danas su mnogo puta prepravljana, prilagođavana i usavršavana. Mnogo toga ovisi o sučevoj analizi svake situacije u igri koja može biti i komplicirana, jer nije sve u tome da imaš jajastu loptu u ruci, trčiš s njom i pokušavaš postići polaganje (score, try).

Rugby utakmica se igra 80 minuta pod paskom glavnog i dvaju pokrajnjih (linijskih) sudaca. Igrači su podijeljeni na igrače skupa i linije od kojih je igrača skupa osam, a linije sedam. Igrači skupa su redom:

 1. Lijevi pomagač
 2. Sidraš – prva linija skupa
 3. Desni pomagač
 4. Skakač
 5. Skakač – druga linija skupa
 6. Krilo skupa
 7. Krilo skupa – treća linija skupa
 8. Zatvarač

Sidraš ubacuje loptu u igru s aut-linije i zadužen je za hvatanje lopte kad je dosuđen skup. Skakači iz druge linije su visoki momci (mnogi su viši od 2 m) i oni se natječu u igri s aut-linije. Krila treće linije nakon igre skupa napadaju sa loptom ili na nju. Zatvarač je moćni i snažni trkač te obarač.

Igrači linije su sprinteri koji napadaju kad im igrači iz skupa predaju loptu. Oni su :

 1. Spojka
 2. Otvarač
 3. Prvi centar
 4. Drugi centar
 5. Krilo
 6. Zatvoreno krilo
 7. Branič

Spojka je veza između skupa i linije i mora znati brzo dodavati, imati oštar vid i brzinu odlučivanja hoće li dodati loptu prema igračima linije ili skupa. Otvarač je vođa igre koji odlučuje hoće li šutirati, dodati ili trčati s loptom. Centri su robusni momci s puno tempa, sposobni za obranu lopte ili obaranja. Krila su igrači završnice koji koriste brzinu, a često i snagu. Branič mora biti sposoban obarati, hvatati i trčati s loptom iz pozadine.

Bodovi
Zgoditak (score, try) je postignut kada se lopta položi iza protivničke linije i vrijedi pet bodova, ako je pretvaranje (pucanje lopte na gol kroz rašlje) koje se dodjeljuje nakon polaganja (skora) uspješno, upisuju se još dva boda. Kazneno pretvaranje kao i “dropgol” (udarac nogom odskočene lopte) iz igre vrijede tri boda.

Skup (scrum)
Skup se formira i započinje igru nakon prekida i manjih prekršaja. Igrači skupa oba tima poslože se u formaciju i guraju se kao 16 sumohrvača. Ekipa kojoj je dodijeljena lopta u skupu je u prednosti jer sidraš hvata loptu nogom i gura je u svoj skup prema spojci. Suparnička ekipa to pokušava onemogućiti guranjem ili rotacijom cijele formacije.

Igra s linije auta (out)
Kad lopta izađe izvan crte igrališta izvodi se aut i u tom se slučaju igrači obaju ekipa postave u koridor jedni nasuprot drugima i natječu za izbačenu loptu. Skakači uz pomoć svojih suigrača skaču uvis za izbačenom loptom. Ako je lopta izbačena pristrano sudac ponudi ekipi koja se brani skup ili novi aut u njihovu korist. Obično ekipa u igri osvaja 70-90% svojih izbačenih auta. Ali ništa u rugbyju nije uzbudljivije od mlina i raka zbog svoje složenosti i važnosti u igri.

Rak
Kad je igrač s loptom oboren na zemlju dužan je loptu pustiti iz ruku i tada počinje “borba”. Rak je formiran kada igrači iz obje momčadi dođu u kontakt iznad lopte. Igrači se u raku ne smiju koristiti rukama. Igrači koji su na podu ne natječu se za loptu. Nekima rak izgleda kao gomila tijela bez ikakvog reda, ali to je tehnički vrlo zahtjevna komponenta igre i iziskuje mnogo vještine i uigranosti.

Mlin
Tehnički vrlo zahtjevan, ali prilično nerazumljiv za neupućene. Kad igrača s loptom zadrže suparnički igrači, a on se uspije održati na nogama te se za njega uhvate igrači obaju ekipa, formira se mlin. Često će se ekipa koja ima loptu poslužiti snagom i brojnošću da odgura mlin što dublje u protivnički teren u pokretnom mlinu. Ako je lopta u mlinu i nijedan tim nije u mogućnosti igrati s njom sudac zaustavlja igru i poziva skup.

Postoje još neki segmenti koji ovu igru čine atraktivnijom i dinamičnijom.

Pravilo prednosti
Ovo pravilo dopušta sucu da prema osobnoj procjeni dopusti nastavak igre unatoč napravljenom prekršaju strane koja se brani sve dok ne ocijeni da je ekipa koja napada ostvarila dovoljnu prednost. U slučaju da ekipa koja napada ne ostvari nikakvu prednost tada sudac zaustavlja igru i vraća je na mjesto gdje je prekršaj napravljen te dosuđuje kaznu (za ekipu koja napada).

Nedozvoljena pozicija (offside)
Igrač je u nedozvoljenoj poziciji ako se nalazi ispred lopte koja se nalazi kod njegovog suigrača. Igrač u skupu, raku, mlinu ili autu je u nedozvoljenoj poziciji ako ostaje ili se nađe izvan zamišljene crte naznačene od suca.

Crveni i žuti karton
Za teži prekršaj sudac igraču dodjeljuje crveni karton i igrač koji ga dobije napušta igru. Žuti karton se dobije za manje prekršaje i tada igrač izlazi iz igre na 10 min.