Upoznajte Texas Hold’em poker uz ova pravila

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Texas Hold’em poker groznica već je odavno zahvatila svijet, a polako dolazi i u naše krajeve. Texas Hold’em je najjednostavnija i vjerojatno zbog toga i najpopularnija varijanta pokera. No ako ste gledali koju partiju uživo ili na televiziji vjerojatno vam neke stvari nisu bile jasne, kao npr. zašto je baš ta ruka pobijedila ili zašto pojedini igrači ulažu više, a drugi manje. U ovom članku donosimo vam osnovna pravila ove sve popularnije kartaške igre. Počet ćemo od osnovnih stvari, tako da i igrači koji se nikada nisu susreli s poker kartama razumiju o čemu se radi.

Špil karata

Upoznajte sa sa kartama sa kojima se igraju poker igre. Špil karata za igranje pokera sadrži 52 karte podijeljene u 4 znaka koja vidite ispod. Počevši od lijeva na desno prvi znak je Pik (engleski Spades), slijedi Srce (Hearts), Karo (Diamonds) i Tref (Clubs ). Znakovi su iste jačine, ni jedan nije jači od drugoga.

Texas Holdem

Svaki znak sadrži po 13 karata poredanih po jačini kao na slici ispod. U Pokeru As je najjača karta, a dvojka najslabija. Međutim As se može koristiti i kao jedinica.

Texas Holdem

Jačine ruke, kombinacije karata

Da bi znali kada su vaše karte u ruci jače od protivnikovih morate poznavati jačinu ruka. Jačina ruka je uvijek ista bez obzira koju varijantu Pokera igrate. Poker ruka (eng. Hand) sadrži pet karata. Igrač koji ima najjaču ruku pobjeđuje. Slijede ruke poredane po jačini od najjače do najslabije:

Royal Flush

Texas Holdem

Skala od 10 do Asa u istoj boji odnosno 10, dečko, dama, kralj, as u istoj boji. U slučaju da dva ili više igrača imaju Royal Flush dobitak se dijeli između igrača koji posjeduju Royal Flush.

Straight Flush

Texas Holdem

Skala s pet karata u istoj boji. Najjači Straight Flush jest do kralja. Straight Flush do Asa je Royal Flush.

Four of a Kind

Texas Holdem

Četiri karte s istom vrijednošću. U slučaju da dva ili više igrača posjeduju Four of Kind s istim kartama (što je moguće u igrama gdje postoje zajedničke karte) pobjednik je onaj čija peta karta ima jaču vrijednost.

Full House

Texas Holdem

Kad se pet naših karata sastoji od trisa i para odnosno od 3 karte iste vrijednosti i 2 karte iste vrijednosti. Jačinu Full House određuje vrijednost trisa u Full House. U slučaju da imamo tris desetki i par dvojki. Imamo Full desetki i dvojki. Full desetki i dvojki je jači od Full Housa koji se sastoji od trisa devetki i para asova odnosno Fulla devetki i asova.

Boja (Flush)

Texas Holdem

Pet karata iste boje bez obzira na njihovu vrijednost, samo da nisu poredane po jačini odnosno u skali jer je to onda Straight Flush ili Royal Flush. Vrijednost boje određuje se prema najjačoj karti u boji. U našem primjeru najjača karta je dama, znači to je boja do dame.

Skala (Straight)

Texas Holdem

Skala se sastoji od bilo kojih pet karata u dvije ili više boja poredanih po jačini s tim da as može biti ili najviša ili najniža vrijednost. Vrijednost skale određuje najača karta u skali.

Three of a Kind (Tris)

Texas Holdem

Sastoji se od tri karte iste vrijednosti. U igrama u kojima postoje zajedničke karte mogući je slučaj da dva igrača posjeduju isti tris. Pobjednik je onaj koji posjeduje jaču kartu u ostalim karata.

Dva para

Texas Holdem

Dva para se sastoje od dva različita para odnosno od dvije karte iste vrijednosti i neke druge dvije karte iste vrijednosti. Dva para koje posjedujemo dobivaju ime po jačem paru. Jači par također određuje vrijednost dva para. Dva para desetki i dvojka su jača od dva para osmica i sedmica. U slučaju da dva igrača posjeduju dva para. Prvo se gleda koji od njih ima jači par. Ako imaju isti jači par onda se gleda čije je drugi par slabiji. Zatim u slučaju da dva igrača imaju ista dva para gleda se koji igrač ima jaču petu kartu.

Par

Texas Holdem

Bilo koje dvije karte iste vrijednosti. U slučaju da dva igrača posjeduju isti par, pobjednik je onaj koji ima jaču kartu koja se nalaze u preostale tri karte.

High card

Texas Holdem

U slučaju da igrač ne posjeduje ni jednu kombinaciju posjeduje High card. Vrijednost High carda određuje se prema najjačoj karte koju igrača posjeduje.

Texas Hold’em pravila

U igri Texas Hold’em dobivate dvije početne karte tzv. hole cards koje ostali igrači ne mogu vidjeti. Pet karata dijeli se licem prema gore, na stol, jedna za drugom. Riječ je o otvorenim zajedničkim kartama tzv. community cards na sredini stola koje sa svojim početnim kartama mogu kombinirati svi prisutni igrači. Da biste sastavili najbolju moguću kombinaciju, možete koristiti Vaše dvije karte zajedno s još tri zajedničke karte na stolu ili jednu Vašu kartu i još četiri zajedničke, ili jednostavno sve zajedničke karte. Igrač koji može sastaviti najjaču kombinaciju osvaja pot.

Blindovi

Texas Holdem

Texas Hold’em se igra s blind ulozima. Prije nego se podijele karte prva dva igrača s lijeve strane djelitelja slijedom ulažu small i big blind kako bi se dobio početni pot.

Dijeljenje karata

Texas Holdem

Kad su stavljeni ulozi na slijepo svaki igrač dobiva dvije karte s licem prema dolje, zatvorene karte. Tada se odvija prvi krug stavljanja uloga, koji započinje igračem s lijeve strane big blinda.

Flop

Texas Holdem

Kad završi prvi krug stavljanja uloga, tri karte se dijele licem prema gore na stol. One se nazivaju “flop”. Tada se odvija drugi krug stavljanja uloga, kojeg započinje prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još uvijek u igri.

Turn (Fourth Street)

Texas Holdem

Nakon drugog kruga uloga dijeli se četvrta zajednička karta. Ona se naziva “turn”. Započinje treći krug stavljanja uloga, kojeg započinje prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još u igri.

River (Fifth Street)

Texas Holdem

Peta i posljednja zajednička karta naziva se “river”. Sada se ruka zaključuje četvrtim i petim krugom uloga, a započinje ga prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još u igri. Ako nakon stavljanja uloga u igri ostane više od jednog igrača na redu je showdown (pokazivanje karata).

Savjeti za igru Texas Hold’em

Igrajte s dobrim početnim kartama. Ne stavljajte uloge s bilo kakvim kartama! S deset igrača oko stola netko uvijek ima bolju početnu ruku. Ako u igru ulazite s drugom najboljom rukom Vaš protivnik će imati prednost u osvajanju pota. Pozicija je veoma važna. U igri Texas Hold’em, Vaša pozicija ostaje ista tijekom cijele igre. Igrač koji igra nakon Vas igrat će nakon Vas sve do dijeljenja rivera tj. pete karte. On je tu u velikoj prednosti. U pravilu na početku igrajte samo ako imate dobre karte. S druge strane ako imate kasniju poziciju to je prilika koju svakako treba iskoristiti.

Texas holdem najpopularnija je vrsta online pokera. Kao što možete vidjeti u ovom našem vodiču sama igra nije komplicirana i svatko ima šansu doći do zarade.