Muška moda za svaku građu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Važno je znati pravilno odabrati pravu odjeću za svoju figuru, no još je važnije pravilo ono da odjeća treba biti prave veličine što muškarcima često zna promaknuti. I najskuplja jakna, traperice ili odijelo izgledat će smiješno ako je preveliko ili prekratko.

Krupniji muškarac
Osnovni cilj kod odijevanja jačeg muškarca je naglasiti snjegove okomite linije. Izbjegavajte napadne boje i velike uzorke. boja uvelike privlači pogled te stoga krupniji muškarac može izgledati kao hodajuća reklama. Preporučuje se prugasti uzorak (linije kao da su iscrtane kredom) i uzorak riblje kosti jer oni naglašavaju okomite linije. Karirani uzorak je prihvatljiv onda kada je uzdužna nit tkanine jače naglašena od poprečne niti. Glatke tkanine također su prihvatljive, a izbjegavajte debeli tvid.

Odijela bi trebala biti krojena šire jer ništa ne naglašava trbuh kao usko krojena odjeća. sako treba biti malo dulji nego obično i mora visiti ravno odostraga. Rukavi moraju biti suženi prema vrhu, a nogavice hlača nešto uže nego obično. Preporučuju se sakoi s dvostrukim kopčanjem koji se kopčaju na donjem gumbu jer to izdužuje suvratak. Hlače zaglačanih nogavica trebaju se nositi točno u struku. Zabranjene su košulje okruglih ovratnika.

Ogrtači bi trebali biti kraći, do ispod koljena, što produljuje onaj razmak od kaputa do tla. Cipele trebaju biti jednostavne, bez puno ukrasa. Krune šešira trebaju se uvijek sužavati, a obod treba biti srednje širok.

Niži muškarac
Zahtjevi manjeg i krupnijeg muškarca su jednaki, to jest produljiti linije svoga tijela, tako da se manji muškarac treba pridržavati istih tkanina i uzoraka kao i krupniji muškarac. No, ramena manjeg muškarca trebaju biti više kockasta tako da podignu pogled ljudi od poda. Duljina sakoa je kritična točka. Ako je sako prekratak, presjeći će tijelo na pola, no ako je predug, učinit će mu noge kraćim no što jesu. Hlače se trebaju sužavati pri dnu nešto više nego obično. Izbjegavajte ljepuškaste cipele poput cipela s kopčom ili antilop cipele. Katkad se preporučuje niskim muškarcima izbjegavanje zavrataka na hlačama, ali time se malo dobiva na visini, a stilski se puno gubi. Uostalom, zavraci izgledaju puno čvršće u kombinaciji s težom cipelom. Ogrtači trebaju biti do koljena s dugim okruglim suvracima. Šeširi trebaju imati visoku, nakošenu krunu, a obod im može biti širok.

Visoki muškarac
Zahtjevi visokog muškarca su posve drugačiji od ovih prethodno navedenih. Ovdje je važna vodoravna linija koja naglašava širinu, a nju nadopunjuju dijagonalni i karirani uzorci. Prikladne tkanine su tvid i ostale debele tkanine. Sakoi ne bi trebali biti strukirani, ali moraju biti malo širi u ramenima. Sakoi s dvostrukim kopčanjem su dobri, a zakopčani u struku ostavljaju širi dojam. Hlače bi uvijek trebale imati zavratke.

Najprikladniji ogrtači za visoke muškarce su oni s dvostrukim kopčanjem i dugim suvracima, duljine do ispod koljena. Šeširi bi trebali imati male krune i umjerene obode.