Obećanjima će vas izje…., a onda se praviti da vas ne poznaju

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Prilično je zbunjujuće živjeti u Hrvatskoj. Mi smo zemlja u kojoj 3 godine i 9 mjeseci u državnoj blagajni nema ni kune, kriza krizu sustiže, vladaju opći jad i čemer. A onda, odjednom, tri mjeseca prije izbora postajemo najveći Rockfelleri.

Milijunaši koji obećanja dijele šakom i kapom i to sve bez trunke stida, rumenih obraza. S džinovskom figom u džepu. Nakon što je u eteru Soundseta vječno optimistični SDPovac Grčić pričao o smanjenju PDVa, HDZ je predstavio svoj predizborni program u kojem je, među ostalim, obećao 1000 eura za svako novorođeno dijete. 

Da nisam pristojan rekao bi da lažu obojica. Ovako ću samo odmahnuti rukom. Mnogi se čude zašto Karamarko obećanja iskazuje u eurima, a ne u kunama. Meni je to skroz jasno: klinci koji će tu lovu dobiti ionako će prvom prilikom pobjeći preko granica tako da plaću u kunama nikad neće ni upoznati. 

Dobro je klince od malih nogu navikavati na strane valute. Uz poticaje za poljoprivredu, male obrtnike i energetski štedljive kućanske aparate, tako ćemo dobiti i poticaje za djecu. No moram vam priznati da meni tu nedostaje detaljnije pojašnjenje i kategorizacija.

Recimo, koliko će se love dobiti za dijete rođeno u bračnoj, a koliko u izvanbračnoj zajednici. Hoće li se možda po rođenju djeteta avansno dati 500 eura, a drugih 500 tek nakon obavljenog krštenja? Što se događa u slučaju miješanog braka?

A što ako se dijete rodi umjetnom oplodnjom u vezi dvije lezbijke? I, ne manje važno, hoće li država ostaviti mogućnost povrata sredstava ako dijete bude pokazivalo sklonosti istom spolu? Svaki je scenarij moguć, ali je najvažnije da ne budete naivni. 

Još nije vrijeme za odbacivanje kondoma. Dapače, što su izbori bliži to je veća moguće da vas s obećanjima pošteno izjebu, a da se poslije, po dobrom starom običaju, prave da vas ne poznaju.