O Rimcu “koji je malo maka” i “lađenju mošnjica”

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Mate Rimac nedavno je poručio da u Vladi apsolutno nitko nije pokazao nikakav interes za mogućnost da jedan veliki proizvođač automobila otvori svoj pogon u Hrvatskoj.

Nitko mu se nije javio, i vjerojatno niti ne bi da se stvari nisu zakotrljale na televiziji kada je Rimac onako usput u emisiji Pressing spomenuo kako zapravo nitko na vlasti ne radi ništa.

Odjednom je ministar gospodarstva Tomislav Panenić kao upiknut iglom u guzu, zatražio hitan sastanak s Rimcem. Hrvatski inovator kaže sada da mu se čini da je sve skupa san jer mu telefon ne prestaje zvoniti.

Učinilo se ekipi u Vladi ovo kao odlična prilika za prikupiti poneki politički poen. Pa ako i ne dođe autoindustrija i sve završi slično najavljivanom projektu space shuttle baze u Udbini, koga briga… bitno da glupi narod misli da se nešto veliko radi…

Čisto se pitam koliko bi vremena prošlo da se actually autoindustrija dovede u Lijepu našu. Sto, dvjesto, petsto godina? Kada sunce uništi zemlju za par milijardi godina? Sigurno ne bi bilo kako treba biti jer ipak, nismo se razračunali niti s ustašama niti s partizanima, a u redu čekaju i četnici koje treba još malo jače staviti u fokus da imamo o čemu pričati.

Rimac je čovjek koji je daleko ispred svojeg vremena u Hrvatskoj, evo piše na Fejsu da radi i po 40 sati u komadu. Političari vjerojatno misle da je lud, “malo je maka”, jer tko normalan toliko radi. Misli i većina građana.

Naši političari su dokazali više stotina puta da nisu baš skloni radu, poglavito korisnom za narod, a kao što znamo “vlast je odraz naroda” pa onda i naši građani, dobar dio njih, ne žele zasukati rukave i raditi.

Najeklatantniji je primjer projekta bivšeg ministra turizma Darka Lorencina, Hrvatska 365. Britanac Paul Bradbury, koji je od 2003. živi na Hvaru, ima web stranicu Total Croatia News na kojoj na engleskom izvještava o Lijepoj Našoj. Za oko mu je zapeo upravo Lorencinov projekt.

Piše, ono što se spominje na Hrvatska 365 webu, ako ga uopće uspijete naći, ili je loše napisano, ili napisano na hrvatskom što automatski diskvalificira turiste koji žele van sezone doći u Hrvatsku. Drugim riječima stranica je napravljena tek toliko jer danas svatko ima web stranicu pa mora i ovaj nazovi ga projekt.

Jasno mi je zašto se Bradbury toliko oko svega nervira. Nije ušao u stanje uma prosječnog Hrvata koje u ovom podneblju caruje stoljećima. Jedan Dalmatinac mu je sarkastičnim komentarom ispod teksta pokušao objasniti kako stvari zapravo stoje.

“E moj Englez…ma ko’ će radit 12 miseci…bolje je od 15.6 – 15.9…tri miseca uzeti pare i ‘laditi mošnjice… kukat i čekat sljedeću godinu…”

Bradburyja u komentarima optužuju i da je komunist, da promovira Veliku Srbiju i da naravno mrzi Hrvatsku. Tek toliko – da zna gdje je došao.