O prinčevima, ministrima i pokojem generalu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Prince je stigao u Hrvatsku.

Ali nažalost ne glazbeni genije, nego Britanski prijestolonasljednik Charles. Iako je došao sa svojom sadašnjom suprugom Camillom, Charles je puno poznatiji kao suprug nažalost pokojne Diane. 

Razgovarao sam tako jučer sa susjedom koja je prilično uzbuđena zbog ove posjete. 

“Što kažete gospon Hećimović, kraljevska obitelj nam je stigla?”

Meni, moram vam priznati nije pretjerano jasno zbog čega je ona sva na iglama, ali to je ljudima u krvi. Imaju potrebu biti podanici. Pokloniti se i diviti veličinama, autoritetima, vođama, kraljevima i princezama. 
Ljudi vole da im se vlada. 

Zato je demokracija prilično promašena stvar, jer ti daje samo privid slobode koja ti zapravo omogući da izabereš tko će s tobom vladati. Ako si naravno pritom imao sreće pa si odabrao pobjedničku stranu.

Onim drugima je kao u feudalizmu. Njihovi nisu pobijedili pa nitko ih ništa ne pita.

Prince Charles je inače field marshal, što je najveći čin u Britanskoj vojsci. Nešto kao naš stožerni general. I nije to dobio baš onako bez veze, kako su se kod nas svojedobno činovi dijelili, pa je i lopina Zagorac postao general. Charles je aktivno služio i bio pilot i zapovjednik i štošta drugoga. Postoje cijele knjige o njegovoj vojnoj karijeri. Dobro, treba priznati da je taj čin field marshala dobio i po babi i stričevima jer bi naravno bio malo nezgodno da budući engleski kralj bude pozornik ili razvodnik. 

S obzirom na sve to, zaista me ne bi čudilo da u ovoj poplavi prijedloga za mjesto ministra branitelja netko predloži Charlesa. Za razliku od pojedinih bivših kandidata ovaj sigurno nije slagao za svoje prebivalište, nije krivotvorio diplomu, a bogme i prilično dobro zna engleski što mu je naravno dodatan plus.

Konačno bi naime netko u vladi razumio što nam to Orešković zapravo želi poručiti.