“Mala” zemlja za “velike” igrače

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Samo je narod blesav! Onaj koji u narod ne spada, sasvim se dobro poigrava sa Hrvatskom. I ne, ne dijelimo mi isti sudbinu i ne jedemo isti drek. Narod jede ono što mu se servira, a elita se hrani u drugim restoranima. Račun se ispostavlja u državnu blagajnu. Ništa nije slučajno! Jer, naši su problemi samo naši, a čini se, njihove svi moramo zobati zajedno.

Oporbeni aspiranti na vlast već su proglašeni pobjednicima na izborima, na koje nismo sigurni da smo i mi ostali, valjda, šuplje glave i s manjkom informacija, pozvani. Spremaju se za veliko finale, sad, kada je sav repertoar trivijalnosti ispucan. Pojavljuju se naznake gospodarskog programa. Ovo su posljednji metri, pravi fotofiniš,… pa kao što atletičar izbaci prsa za prolazak kroz cilj, tako nam najjača oporbena stranka pokazuje svoje nabrekle mišiće, napumpane, valjda, posljednjih mjeseci. I mi ga željno iščekujemo, bez obzira što znamo tko nam se nudi za glavnog ekonoma. Mislim, imali smo se prilike uvjeriti u umijeće rukovođenja.

S druge strane, vladajući, kao i do sada, misle da će im se protivnici sami pobijediti, pa se od njih ni ne očekuje puno. Brojčani su planovi davno pohranjeni u sjećanja, a svi zajedno igraju na kartu sveopće amnezije, koja je, doduše, posvemašnje prisutna u glavama hrvatskih birača. Međutim, nikome od dosadašnjih moćnika neće biti poljuljana egzistencija, bez obzira na ishod izbora. U nekoj drugoj Hrvatskoj, onoj narodnoj, kada netko iz “mase” zezne godišnji plan tvrtke, ne ispuni zadatke, uplete se u, ne dao Bog, nezakonitost….ostavljam mašti na volju da nastavite niz događanja.

A trebamo postaviti samo nekoliko pitanja!

Koliko je tko u životu postigao vlastitim radom? Što je stvorio? Što je bio prije 20-tak godina i koliko je tada imao? Stalno se ponavlja kako proživljavamo teško vrijeme, ali nam pojave hrvatskih moćnika dokazuju upravo suprotno. Njima nikad bolje! I nema ih samo u politici, premda se politika najčešće postavlja kao mentor. U Hrvatskoj se može odlično živjeti. Trebate samo biti silnik, i na “VI” sa savješću, sve ostalo je “Zdrpi i zbriši”, ili “Snađi se druže”!

Ako netko misli da su raznorazna privođenja, podizanja optužnica, pretresi stanova, utvrđivanja odgovornosti, kosturi iz ormara, veći dio cjeline i događaju se odnedavno, a sad pucaju kao petarde za doček Nove godine, bojim se da je njegova adresa, sve samo ne hrvatska.

Otkrivanja raznoraznih afera na kapaljku stižu pred umorne hrvatske oči, jer, nije cilj da doživimo odjednom društveni šok! Čini se kao da se iza brda valja lavina još neotkrivenih spletki “na čekanju”, tempiranih po kojekakvim dnevno političkim interesima, a narod i dalje štuje svoje junake! Štoviše, pojedinci iz naroda kažu da bi i oni tako da su na njihovom mjestu! Zato, neka nam naši silnici, i zaslužili smo, kad smo narod deficitarnog sjećanja i diskutabilnih moralnih normi.

Nikako da naučimo, kako je jednom davno rečeno: Povijest nam nije korisna zato što bismo u njoj čitali prošlost – nego zato što iz nje čitamo budućnost.

E pa, sretno nam dugo i toplo ljeto!