Fish&chips, beer, football: Slav iz trnja opet došao u zvijezde

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Zvijezde, kroz trnje, opet do zvijezda. Takav je trenerski put prošao Slaven Bilić čiji fenomenalni rezultati s West Hamom odjekuju dilje Europe.

Slav kako ga zovu Englezi, srušio je u subotu Mourinhov Chelsea i došao na korak od besmrtnosti. Naime, mogao bi postati prvi trener u povijesti koji je u polusezoni uspio svladati pet najvećih engleskih klubova. Nedostaje im još skalp Manchester Uniteda, a priliku da to učine imat će 5. prosinca.

Bilić je na naslovnicama, engleski mediji ga glorificiraju te ostaje za vidjeti koliko će to još dugo potrajati.

Kada je počeo voditi Hrvatsku, Bilića su mediji kao cool trenera koji je ujedno glazbenik, odmah digli u nebesa, no onda su ga isti ti mediji šprdali i bacili u trnje u kojem je bio kada je Hrvatskoj loše krenulo, te kada je imao neslavnu epizodu u moskovskom Lokomotivu.

Sada je opet na naslovnicama, a prosječni hrvatski navijač žali što ga se Zdravko Mamić pod pritiskom medija, riješio. Mnogi bi ga rado danas htjeli vidjeti na klupi reprezentacije.

Neovisno o fenomenalnim rezultatima, drugom mjestu u vrlo jakom Premiershipu, Bilić je u jednom intervjuu poručio da je čvrsto s obje noge na zemlji. Već se opekao kada mu je slava udarila u glavu pa je ovoga puta svjestan da će doći i oni dani kada će dobivati žestoke kritike.

Izjavio je da ga engleski mediji dižu na pijedestal kako bi ga onda slađe i efektnije mogli baciti u blato. Tu je u potpunosti u pravu. Engleski mediji, više od bilo kojih drugih, to rade – i to rade s guštom. Mogli bi reći da je to istinska engleska novinarska specifičnost koju nsu rado počeli kopirati i drugi mediji, među kojima i neki hrvatski.

Navijači su također skloni takvom razmišljaju, pa bi trenutno najomiljenija nogometna figura istočnog Londona, krenu li kola nizbrdo – vrlo omražena figura.

Ja moram priznati da mi je drago zbog Bilićevog uspjeha. Mi Hrvati olako se riješavamo i trenera i općenito uspješnih ljudi. Zavist je jako prisutna u društvu pa se tako mnogi više raduju tuđem neuspjehu nego li vlastitom uspjehu.

Slav neka uživa, zaslužio je. Njemu i simpatičnom, inače nerazvikanom West Hamu, želimo da sezonu završi bolje nego ikada. A to bi bilo na prvom ili drugom mjestu.

Zvuči nerealno? Možda i da – ali kako Bilić vodi čekićare navijači u to istinski vjeruju.