Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Cyber rat ISIL-a i zapada

Uloga interneta i društvenih mreža u današnjem svijetu je svima više-manje jako dobro poznata. No ipak, u danima iza nas zorno smo mogli vidjeti koliko je veliku ulogu Internet imao u događajima u Parizu. I negativnu i pozitivnu.

Doznali smo nešto što je sve šokiralo. Moguće je da su teroristi dogovorili napad putem dogovora preko Playstationa i umreženih igara. Govorka se o mogućem komuniciranju dok se uvježbava pokolj u ratnim igricama kojima obiluje ove konzola. Tako se čak govorka o mogućem ostavljanju šifriranih poruka unutar samih igrica za svoje terorističke kompanjone. Sve to je novost za sigurnosne službe.

Ponukani strahotama u Parizu Anonymousi su objavili cyber rat ISIL-u, a panika je zavladala i na Otoku gdje su Englezi brže bolje donijeli odluku o izdvajanju dvostruko više sredstava za cyber sigurnost.

ISIL – Islamic State of Iraq and the Levant
ISIS – Islamic State of Iraq and Syria

Osim što se teroristi vješto služe internetom i društvenim mrežama na kojima promoviraju svoje ideale i vrbuju nove džihadiste, unošenju kaosa uvelike doprinose i obični korisnici, slični vama ili meni. Naime, u noći kada su se dogodili napadi Twitterom i Facebookom je kružio cijeli niz provjerenih i neprovjerenih informacije, što je dovelo do toga da si iznova postavimo pitanje. Što je u ovom svijetu doista istina, a što laž?

Tako je netko objavio na Twitteru fotku za koju je napisao da je fotkana neposredno prije napada u Bataclanu – a radilo se o fotki od dana prije s koncerta u Dublinu. Fotka se proširila munjevitom brzinom prije nego li je otkriveno da se radi o fake fotografiji.

Još gori slučaj je bio kada su Indijca u Kanadi photoshopirali tako što su mu nacrtali opasač s eksplozivom na tijelo te se munjevitom brzinom fotografija proširila internetom jer se navodilo da se radi o jednom od terorista. Posljedice će biti trajne jer Internet pamti sve.

Što se pozitivnih stvari tiče moramo izdvojiti Facebook Safety check koji omogućuje da svojoj rodbini i prijateljima odmah dojavite je li s vama sve ok ili ne. No, odluka ove društvene mreže je navukla bijes mnogih, jer je aktivirana za Pariz ali ne i za Bejrut. Profilna slika ukrašena vam je francuskim bojama, ali ne i npr. nigerijskim.

Znate li uopće što se tamo dogodilo prije događaja u Parizu? Naravno da ne znate, nije bilo na facebooku.