A gdje je pečat?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Kada bi me netko pitao prije par godina koje mi se zanimanje u Hrvatskoj čini najboljim – odgovor bi mi kao iz topa bio – čuvar državnog pečata. Priznajem, zavidio sam Ivanu Milasu što je baš on bio izabran za tu važnu i cijenjenu funkciju.

No, kako je Vlada jučer ukinula pečat, što je naravno koje li ironije ovjerila pečatom, čekam da se raspiše natječaj za čuvara elektroničkog potpisa. Loše ne zvuči ni vladin Twiterlija ili po hrvatskom – cvrkutlija, a kako je krenulo možda se uvede i funkcija čuvara vladinog gmail accounta.

Zanimljivo, kako je ukidanje pečata jedna od prvih reformi koja bi trebala donijeti uštedu od 6 milijuna kuna i koje je predstavila Oreškovićeva Vlada, a još zanimljivije kako na sjednici tu reformu nije predstavila ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ali i nitko od njezinih pomoćnika. Tako je Uredbu o ukidanju upotrebe pečata predstavio ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Vrhunac svega je da o Panenićevom resoru – gospodarstvu, inače umjesto njega najviše voli pričati ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Sve to naravno nije ovjereno pečatom.

Ipak, iz Vlade apeliraju da pečate ne bacamo odmah u smeće. Oni će još neko vrijeme, u prijelaznoj fazi, biti u uporabi, a o tome kako se sve provodi brinut će se povjerenstvo, odnosno radna skupina koja bi trebala pratiti provedbu “reformske mjeru ukidanja upotrebe pečata”. Ona se sastoji od šest članova koji će Vladu za tri mjeseca informirati kako teče ukidanje pečata.

Eto, upravo sam otkrio novo zanimanje koje budi moju pažnju. Umjesto čuvara državnog pečata sudjelovao bi u radnoj skupini za provedbu “reformske mjere ukidanja upotrebe pečata”.