Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Učinkovit kućni program vježbanja

Ako su kriza i svi mogući harači smanjili vašu kupovnu moć, vjerojatno ćete se morati odreći nekih izdataka, a možda je među njima i članarina u vašoj omiljenoj teretani. Srećom, to ne znači da morate odustati od treninga i biti u lošoj fizičkoj formi. Moguće je odraditi fantastične vježbe kod kuće uz malo planiranja i kreativnosti.

Evo kako možete napraviti učinkovit kućni program vježbanja koji će vam uštedjeti novac bez žrtvovanja rezultata.

Odredite svoj način kardio treninga

Ako je vaš glavni cilj izgradnja mišića, možda mislite da nećete morati raditi veliki broj kardio vježbi. Međutim, uključivanje kardio vježbi u svoj program ima tendenciju da pomogne raspodjeli hranjivih tvari. Jer naravno želite rast mišića, a ne pivskog trbuha.

Možete odabrati da obavljate kardio vježbe između vježbi snage ili nakon treninga snage. Također možete obaviti kardio trening u danu nakon treninga snage.

Ako ste fokusirani na razvoj snage, preporučujemo da se potpuno oporavite u vremenu između setova te da obavite kardio trening u neko drugo vrijeme.

Kućne kardio opcije
Trčanje gore i dolje niz stepenice
Preskakanje vijače
Koračanje ili skakanje na povišenu kutiju (što je kutija viša to bolje za vaš kardiovaskularni sistem)

Ove vježbe ja najbolje koristiti u intervalnom treningu (30 do 60 sekundi visokog intenziteta, zatim minuta odmora). To je idealno za kućni trening jer je brzo gotovo i pomaže učinkovitijem spaljivanju sala.

Trening snage

Sljedeća stvar koju trebate učiniti je isplanirati trening snage. Idealno bi bilo da kupite set bućica i šipku s par ploča, to bi vam omogućilo da obavljate mnoge vježbe koje možete raditi u teretani. Ako ne možete to napraviti, vrijeme je da budete kreativni.

Čučnjevi s težinom tijela i čučanj uz pomoć zida
Napravite 25 čučnjeva s težinom tijela te budite sigurni da se spustite što je više moguće. nakon toga se naslonite uz zid te napravite stacionarni čučanj te se tako zadržite jednu minutu. Prilikom izvođenja ove vježbe, natkoljenica vam mora biti paralelna s podom, a potkoljenica okomita na pod.

Sklekovi na lopti za vježbanje
Radite sklekove tako da ruke stavite na loptu za vježbanje. Ovo je idealna vježba za gornji dio tijela jer se uz prsa, uključuje i velik broj drugih mišića.

Dipovi s podignutim nogama
Vježba za tricepse. Postavite dvije stolice i napravite razmak između njih. Uhvatite se rukama za jednu od stolica tako da ruke stavite iza leđa, a noge podignite na drugu stolicu. Ako želite povećati intenzitet, stavite bućicu, uteg ili nešto teško na gornji dio bedara.

Skok iskorak (Jump lunges)
Za razvijanje vaših gluteusa, hamstringsa i kvadricepsa, napravite seriju skok iskoraka. Izvodite vježbu dok ne napravite 10 – 15 ponavljanja za svaki set.

Zgibovi
Vježbe za vaše latove i donji dio leđa. Ako imate stabilnu šipku negdje u kući, uhvatite se i napravite seriju zgibova. Ako nemate takvu šipku u svojoj blizini, može vam koristiti jaka drška metle ili neka druga čvrsta cijev koju ćete postaviti između dva čvrsta objekta (stolice, kutije). Zatim legnite ispod i oponašajte zgibove.

Mrtvo podizanje na jednoj nozi
Završite svoj kućni program vježbanja izvodeći mrtvo podizanje na jednoj nozi. Prilikom izvođenja ove vježbe pokušajte držati obje noge ravne koliko je to moguće.

Kao i sa svim trening programom, prije treninga se dobro zagrijte te ohladite nakon treninga.

Sve što trebate je obveza

Ako sve ovo izvodite tri puta tjedno, 2 – 3 seta za svaku vježbu, svakako bi trebali moći održavati, a možda i poboljšati, vašu fitness razinu.