Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Tabata protokol

Tabata način vježbanja daje mnoge pogodnosti. Osim što je odličan način sagorijevanja viška masnih naslaga, vježbati možete bilo gdje i bilo kada. Ako nemate vremena za vježbu Tabata je prava stvar za vas, jer ne traje dugo, a daje izvrsne rezultate. Najveća je prednost što istovremeno utječe na oba metabolička sustava – onog koji je odgovoran za izdržljivost i onog za proizvodnju eksplozivne energije, te putem Tabate možemo utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva ali i napredovati u snazi.

Tabatin protokol dobio je naziv po japanskom znanstveniku Izumi Tabati, istraživaču na Japanskom Nacionalnom Institutu za fitness i kineziologiju u Kanoyi. Dr. Tabata je istraživao intervalni trenažni program, razvijen od strane trenera japanske reprezentacije brzog klizanja na kratke staze.Nazvan je Tabatin protokol, jer je navedeni znanstvenik sa svojim istraživačkim timom, istraživao koliko je program stvarno djelotvoran. Trening se sastojao od 6 – 8 sprinteva u punoj brzini od 20 sec i periodima pauze od 10 sec. U navedenoj studiji, sportaši su intervalni trening provodili pet puta tjedno u trajanju od šest tjedana. Istraživački tim zaključio je kako su sportaši popravili aerobni kapacitet za 14% i anaerobni za 28%.

Pitate se kako sve to funkcionira? Vrlo jednostavno. Tabata protokol se sastoji od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi pauze koje se izmjenjuju kroz 8 serija. Ova metoda vježbanja se može koristiti kod svih vježbi: sklekova, čučnjeva, veslanja, bench pressa, itd. U originalnoj metodi koristi se samo jedna vježba, te takav pristup izgleda ima interesantan utjecaj na samu tehniku izvođenja vježbe. Dakle 20 sekundi radite sklekove, zatim 10 sekundi odmora i tako 8 serija što sveukupno traje samo 4 minute.

Za početak Tabata će biti jako naporna za početnike, i prvih tjedana morate biti pripremljeni na velike bolove po cijelom tijelu. Ali i to brzo prođe, a ostaju samo rezultati na koje ćete biti ponosni.