Sagorite masno tkivo

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Potaknite tijelo na bolje sagorijevanje masnog tkiva. Na početku svakog vježbanja tijelo kao izvor energije troši glikogen koji je pohranjen u mišićima i jetri, a on kemijskim procesima nastaje iz ugljikohidrata. Daljnja potrošnja zavisi prvenstveno o intenzitetu vježbanja, ali i o trajanju. Upotreba masti kao izvora energije moguće je jedino uz dovoljnu količinu kisika koju unosimo u organizam. Najnovija istraživanja potvrđuju da je najučinkovitija oksidacija masti između 60 – 75% opterećenja (niži i umjereni intenzitet vježbanja).

Tijelo vrlo racionalno koristi glikogen kao izvor energije i zato će se kad god je moguće “prebaciti” na potrošnju masti. Da bi sačuvao zalihe glikogena, organizam počinje trošiti masnoće 20-ak minuta nakon početka vježbanja ako se nalazimo u adekvatnoj aerobnoj zoni, a nakon 30 minuta kontinuiranog vježbanja udio potrošnje masti će biti značajno veći. S vježbanjem ipak ne treba pretjerivati jer se nakon sat vremena vježbanja potrošnja masnoće povećava za beznačajnih 10% dok opasnost od ozljeda drastično raste.

Dobra je vijest da je metabolizam tijela ubrzan još neko vrijeme nakon vježbanja i da i dalje ima povećanu potrebu za energijom. Iz tog se je razloga dobro kretati kad god je moguće bez obzira da li imate problema s tjelesnom težinom ili ne, čak i 10-15 minuta je više nego ništa.

Najučinkovitije vježbanje je ono koje će uposliti i zamoriti više mišićnih skupina. Upotreba bučica i aktiviranje mišića gornjeg dijela tijela (ruku i ramenog pojasa) povećava ukupni intenzitet vježbanja za oko 30%, a bez povećanja tempa glazbe ili dodavanja high impact koraka što više ne odgovara velikoj većini vježbača.

Velika zabluda je da se vježbama za trbušne mišiće skida salo na trbuhu. Na žalost svih nas, zadnje mjesto gdje ćete izgubiti nakupine masnog tkiva su ona područja gdje ste ih prvo dobili, a to su najvjerojatnije trbuh i bokovi. Redukcija masnog tkiva i kontrola tjelesne težine najuspješnija je u kombinaciji redovitog tjelesnog vježbanja i redukciji unosa kalorija te promjeni loših prehrambenih navika. Zbog toga, zaboravite čajeve, prahove, tablete, ocat, magnete i čudesne sprave s TV reklama! Koristite svaku priliku za kretanje: dođite do teretane pješice, hodajte do posla, vozite bicikl… Samo strpljivim radom i kontroliranom prehranom možete doći do željene figure.