Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Napunite se energijom

Osjećate li konstantan umor i nedostatak energije? Osjećate li umor čak i kada ste ste odmorili i naspavali, bezvoljni ste? Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se ponovno napunite energijom.

Hidratacija
Većina nas ne unosi dovoljno tekućine u sebe (oko 2 do 2.5 litre na dan), a mnogi ovise o diureticima (kava i alkohol) koji samo dodatno pojačavaju dehidraciju. Bez dovoljno vode naše tijelo se muči izbaciti nusproizvode i prenijeti hranjive tvari stanicama, što onda može ostaviti posljedice na koži. Koža je beživotna i izgleda starije. Nemoj piti vodu samo kada si žedan (jer je to način na koji ti tijelo daje do znanja da je dehidriralo), napuni veliku bocu vode ujutro i drži je na stolu – to će ti biti podsjetnik da moraš piti vodu u toku dana.

Bolji san
Poboljšanje kvalitete sna ne znači nužno dulje spavanje. Ustvari, dulje spavanje tijekom vikenda će poremetiti ritam sna, što otežava povratak u normalni ritam sna. Šest sati sna se uglavnom smatra dovoljnim za optimalno funkcioniranje tijela. No, važno je da tih šest sati budu regenerirajući za tijelo. Izbjegni piće i hranu navečer jer će podizanje razine šećera u krvi imati negativan učinak na kvalitetu tvog sna. Piće ti može pomoći zaspati, ali će onemogućiti da utoneš u duboki san. A bez REM sna – istinski regenerativne vrste – osjećat ćeš se nenaspavano ujutro i nećeš izgledati svježe!

Rutina sna
Ustanoviš li stalnu rutinu prije spavanja, pripremit ćeš tijelo za dobar, regenerativni san. Nakon tjedan ili dva, tijelo će se automatski “ugasiti” nakon večernje kupke, joge ili poglavlja omiljene knjige. Bolji san znači bolji osjećaj ujutro.

Doručak pod obavezno
Žongliranje između obitelji i posla obično znači da ćeš doručak jesti s nogu. A to je najvažniji obrok u danu – baš kako te majka učila. Preskakanje doručka usporava rad metabolizma, što onda otežava tijelu sagorijevanje šećera i opskrbu potrebnom energijom.

Sunce
Usprkos svim opasnostima od UV zraka, važno je uloviti barem deset minuta u danu i uživati na suncu. Tijelo treba vitamin D kako bi preživjelo, a najbolji način podizanja raspoloženja je izlaganje prirodnom svijetlu koje podiže raspoloženje i razinu energije. Digni se od stola za vrijeme pauze i izađi na zrak.

Tjelovježba
Tjelovježba nije dobra samo za tvoje tijelo, već redovito vježbanje – barem 20 minuta brze šetnje svakodnevno – može učiniti čuda za tvoje raspoloženje, imunološki sustav i opću dobrobit. Suprotno uvriježenom mišljenju da iscrpljuje, tjelovježba zapravo tijelo opskrbljuje energijom. Fizička aktivnost opskrbljuje stanice tijela kisikom, podiže razinu energije i oživljava tijelo.

Pravilna prehrana
Nikada ne bi točio krivo gorivo u bolid Formule 1, pa nemoj ni tijelo puniti krivim gorivom. Kako bi izbjegao podnevni umor, pažljivo biraj prehranu i vrstu ugljikohidrata koje unosiš tijekom dana. Vjerojatno unosiš krivu vrstu ugljikohidrata koja uzrokuje gubitak energije. Iz prehrane izbaci jednostavne ugljikohidrate, poput bijelog kruha, slatkih pića i pečene hrane te ih zamijeni složenim ugljikohidratima i cjelovitim zrnima, poput riže, ječma i sličnih koji osiguravaju ujednačenu razinu energije u tijelu.

Pravilno disanje
Ovo će možda zvučati blesavo, ali sjeti se disati. Pravilno. Većinu vremena zrak unosimo kratki i plitkim udisajima koji onemogućuju prijenos kisika u tijelu. Kako bi ostao koncentriran i miran diši duboko iz trbuha i u potpunosti izdahni.

Odmor od tehnologije
Čitaš li do kasno u noć, onda je vrijeme da istražiš utjecaj plavog svjetla na razinu energije tijela. Poput kofeina, plavo svjetlo je stimulans koji te drži budnim i narušava san. Smanji broj upaljenih aparata navečer. Ugasi televiziju, mobitel i laptop nakon nekog vremena i osjetit ćeš kako to djeluje na smanjenje razine stresa jer ti omogućuje opuštanje i regeneraciju.

Smanji nered
Što je organiziraniji prostor u kojem radiš i živiš, manje ćeš biti pod stresom – a time i manje umoran. Napučeni prostori uglavnom nisu produktivni i ne štede vrijeme. Očisti prostore u kojima boraviš i posloži prioritete kako ne bi odjednom radio sto stvari.