Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Kako poboljšati fitness formu

Forma se poboljšava postupnim povećanjem opterećenja tjelesnog sustava preko specifičnih vježbi ili rasporeda treninga. Nakon toga tjelesni sustav se prilagođava i forma se poboljšava.  Što se tijelo izlaže većim opterećenjima više će se prilagoditi i osoba će postati jača, brža i u boljoj tjelesnoj kondiciji.

Postoje četiri osnovna načela treninga za postizanje bolje forme:

Načelo preopterećenja
Kako bi tjelesni sustav postao učinkovitiji potrebno ga je opteretiti iznad normalnog opterećenja.
To možemo postići:

  • povećanjem intenziteta, npr. podizati veće težine ili brže trčati
  • povećanjem učestalosti treninga, npr. trenirati češće uz isti intenzitet
  • produljivanjem treninga npr. svaki trening traje dulje

Važno je ne prakticirati ovaj tip treninga svakodnevno, već raditi razmake od dan-dva tijekom kojih se mišićna vlakna oporavljaju. Treba napomenuti da lagani trening u tom razdoblju pomaže oporavku mišića.

Načelo napretka
Nemoguće je  postići dobru formu preko noći s obzirom na to da tijelo, odnosno mišići i kardiovaskularni sustav imaju svoja ograničenja. Stoga i trening mora biti prilagođen i postupno kretati od laganog ka težem. U ranim fazama tjelesni sustavi se prilagođavaju prilično brzo te i forma tada raste brže. Kad tijelo postigne bolju formu, svaki daljnji napredak zahtijeva sve veći trud i sporiji je. Jedini način napretka u toj fazi su teži i zahtjevniji treninzi.

Načelo specifičnosti
Trening će poboljšati samo onaj dio tijela koji treniramo. Trčanje će poboljšati kardio-vaskularnu formu ali neće ojačati ruke, drugim riječima kad treniramo za određeni događaj, moramo odrediti točno određeni tip treninga.

Načelo reverzibilnosti
Jednako kako se tijelo prilagođava na veće opterećenje i povećava formu, također se kad se opterećenje smanji prilagođava manjem opterećenju i „izlazi“ iz forme. To se, nažalost, događa brzo pa će dobro trenirani atleta nakon samo 3-4 tjedna ne treniranja izići iz forme. Mišići brzo gube sposobnost učinkovitog korištenja kisika. Gubitak mišićnog tkiva naziva se atrofija.