Kako poboljšati fitness formu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
fitness-forma

Forma se poboljšava postupnim povećanjem opterećenja tjelesnog sustava preko specifičnih vježbi ili rasporeda treninga. Nakon toga tjelesni sustav se prilagođava i forma se poboljšava.  Što se tijelo izlaže većim opterećenjima više će se prilagoditi i osoba će postati jača, brža i u boljoj tjelesnoj kondiciji.

Postoje četiri osnovna načela treninga za postizanje bolje forme:

Načelo preopterećenja
Kako bi tjelesni sustav postao učinkovitiji potrebno ga je opteretiti iznad normalnog opterećenja.
To možemo postići:

  • povećanjem intenziteta, npr. podizati veće težine ili brže trčati
  • povećanjem učestalosti treninga, npr. trenirati češće uz isti intenzitet
  • produljivanjem treninga npr. svaki trening traje dulje

Važno je ne prakticirati ovaj tip treninga svakodnevno, već raditi razmake od dan-dva tijekom kojih se mišićna vlakna oporavljaju. Treba napomenuti da lagani trening u tom razdoblju pomaže oporavku mišića.

Načelo napretka
Nemoguće je  postići dobru formu preko noći s obzirom na to da tijelo, odnosno mišići i kardiovaskularni sustav imaju svoja ograničenja. Stoga i trening mora biti prilagođen i postupno kretati od laganog ka težem. U ranim fazama tjelesni sustavi se prilagođavaju prilično brzo te i forma tada raste brže. Kad tijelo postigne bolju formu, svaki daljnji napredak zahtijeva sve veći trud i sporiji je. Jedini način napretka u toj fazi su teži i zahtjevniji treninzi.

Načelo specifičnosti
Trening će poboljšati samo onaj dio tijela koji treniramo. Trčanje će poboljšati kardio-vaskularnu formu ali neće ojačati ruke, drugim riječima kad treniramo za određeni događaj, moramo odrediti točno određeni tip treninga.

Načelo reverzibilnosti
Jednako kako se tijelo prilagođava na veće opterećenje i povećava formu, također se kad se opterećenje smanji prilagođava manjem opterećenju i „izlazi“ iz forme. To se, nažalost, događa brzo pa će dobro trenirani atleta nakon samo 3-4 tjedna ne treniranja izići iz forme. Mišići brzo gube sposobnost učinkovitog korištenja kisika. Gubitak mišićnog tkiva naziva se atrofija.