Jednostavne vježbe za trbuh

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Brze vježbe uglavnom ne mogu adekvatno zamijeniti velike napore, međutim ove vježbe su dovoljno jednostavne da ih možete raditi u udobnosti vlastitog doma, a ipak imati koristi od njih. Ako budete izvodili ove jednostavne vježbe za trbuh nekoliko puta tjedno, stimulirat ćete abdominalne mišiće toliko da vam trup ostane snažan. No, pripazite: vjerojatno nećete ostvariti rezultate kojima težite ako ove jednostavne vježbe ne sjedinite sa zdravom prehranom i redovitim kardiovaskularnim režimom. Kod svake od ovih jednostavnih vježbi za abdomen uvucite trbuh jer ćete tako aktivirati transversus abdominis, to jest mišić koji se uvijek treba pokrenuti prije ostalih mišića trupa.

Trbušnjaci

Lezite leđima na pod. Duboko udahnite i uvucite trbuh. Gledajte u strop i podignite gornji dio tijela s tla dok ne dođete do kuta od 45 stupnjeva u odnosu na pod. Nemojte izvlačiti vrat jer to može dovesti do sagnutog držanja glave, bolova u vratu, a u najgorem slučaju i do migrenoznih glavobolja. Ostanite u tom položaju 2 do 3 sekunde, a zatim se polagano vratite u početni položaj. Napravite vježbu tri puta s 10 do 15 ponavljanja.

Sagibanje na stranu u stojećem položaju

Uspravite se i uvucite trbuh. Noge neka vam budu ravne, ruke sa strane, i u tom položaju se saginjite postrance s lijeve na desnu stranu. Nemojte se vrtjeti u struku, već pazite da vam gornji dio tijela bude okrenut prema naprijed i jednostavno sagibajte tijelo lijevo i desno. Ova jednostavna vježba za abdomen najviše djeluje na kose mišiće, ali isto tako angažira i cijeli abdominalni zid i poneke mišiće u nižem predjelu leđa. Napravite vježbu 3 puta po 10 do 15 ponavljanja.

Okretanje torza

Okretanje torza predstavlja jednu od najpopularnijih rutina za učvršćivanje središnjeg dijela tijela, a spada u najbolje jednostavne vježbe za abdomen. Stanite uspravno, uvucite trbuh i zarotirajte gornji dio tijela s lijeva na desno, držeći noge ravno. Prilikom okretanja ćete angažirati i unutarnje i vanjske kose mišiće, koji su vrlo važni za trup. Stezanje koju izaziva ova vježba će djelovati na kose mišiće na drugačiji način nego sagibanje na stranu. Izvedite vježbu 3 puta s 10 do 15 ponavljanja.

Dvostruki trbušnjaci

Kad god radite trbušnjake, djelujete na čitavo područje abdomena. Međutim, ima načina za naglašavanje posebnih dijelova abdomena. Dvostruki trbušnjaci kombiniraju trbušnjake s još jednom vježbom koja se zove „podizanje koljena“, s kojom ćete bolje naglasiti niže područje abdomena.
Lezite leđima na pod s nogama u zraku i koljenima savijenim pod pravim kutem kako bi vam listovi bili paralelni s podom. Duboko udahnite, uvucite trbuh, gledajte u strop i podignite gornji dio tijela pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na pod. Ponavljamo, nemojte pružati vrat naprijed. Ostanite u tom položaju 2-3 sekunde i polako se vratite u početni položaj. Izvedite vježbu 3 puta s 10 – 15 ponavljanja.

Jednostavne vježbe za abdomen
Budete li se držali ovih jednostavnih vježbi za abdomen, uspješno ćete razviti trupne mišiće. U kombinaciji s pravilnim planom prehrane i kardiovaskularnim planom, moći ćete postići one isklesane mišiće za čas posla. Isto tako nemojte zaboraviti uključiti istezanje u svoj plan, jer vježbe otpora zatežu mišiće.