Dobrobiti kokosovog ulja

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Iako je kvaliteta hrane koju konzumiramo sve upitnija, ipak postoji nekoliko načina kako možemo poboljšati kvalitetu prehrane.

Zbog razno raznih zavjera prehrambene i farmaceutske industrije (koja jednostavno ne bi imala posla kada bi svi ljudi bili zdravi), kokosovo ulje je dobilo svoju negativnu reklamu, kao i ostale zasićene masnoće. Tako je industrija soje i kukuruza 70tih godina prošlog stoljeća pokrenulo propagandu u kojoj je proglasila zasićene masnoće nezdravima da bi uspješnije prodavali rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo štetna zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina koje oksidiraju i izazivaju mnoge ”moderne” bolesti (koje pomažu napretku one farmaceutske industrije s početka priče).

Međutim, u stvarnosti je kokosovo ulje funkcionalna hrana, sa nevjerojatnim hranjivim i farmakološkim djelovanjem. Zbog svojih izrazitih učinaka na zdravlje ono pomaže u – oslobađanju od stresa, održavanju razine kolesterola, gubitka težine, povećanje imuniteta, potiče pravilnu probavu i metabolizam, olakšava rad bubrega, smanjuje rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, štiti od osteoporoze, štiti od štetnih slobodnih radikala. Ne oduzima tijelu rezerve antioksidansa kao druga ulja, a ima i manje kalorija nego druga ulja. Osim izuzetnih prehrambenih vrijednosti, ono se može koristiti i za njegu kože (čini kožu mekšom, sprečava nastajanje bora i staračkih pjega, stvara barijeru protiv infekcija) te kose.

Najvažniji sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja se još jedino nalazi u majčinom mlijeku, a izuzetno je važan sastojak jer štiti od raznih infekcija, odnosno ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Drugi važan sastojak je kaprilična kiselina koja uništava parazite u probavnom traktu.

Priroda je mudro podarila kokosu zaštitu od tropske vrućine, zato ovo ulje ne užegne i ne oksidira po vrućem vremenu, a prilikom zagrijavanja ne stvara slobodne radikale. Zbog toga je kokosovo ulje jedino ulje sigurno za kuhanje, pogodno za prženje i pečenje. Ako svakodnevno unosite kokosovo ulje, možete osjetiti lagano povišenje tjelesne temperature kao odgovor pojačanog metabolizma koji sagorijeva srednje lančane masne kiseline, tj. zasićene masne kiseline koje umjesto da se talože u masnom tkivu idu odmah na razgradnju u svrhu stvaranja energije. Takvo ulje za razliku od drugih ne opterećuje probavni sustav, te je između ostalog pogodno za bolesnike kojima je potrebna sva moguća snaga za izlječenje od ozbiljnih bolesti.

Obzirom da ovo ulje daje više energije i osjećaj sitosti, tijelo manje traži hranu bogatu šećerom i škrobom te uvelike olakšava prelazak na zdraviji način prehrane.

Ako se želite zdravije hraniti, zamijenite postojeće masnoće u prehrani sa kokosovim ulje i naravno maslinovim. Nekakva terapeutska doza bi bila 3 do 4 žlice dnevno, a preporuča se isključivo hladno prešano, nikako rafinirano kokosovo ulje.