Aerobne vježbe

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
aerobne-vjezbe

Aerobne vježbe i vježbe snage su ying i yang u svijetu vježbanja. Dva potpuno različita koncepta, naizgled nespojiva , ali udruženi funkcioniraju savršeno. Na početku da razjasnimo, aerobni trening podrazumijeva trening vremenski dugog perioda s niskim odnosno slabim intenzitetom, gdje je cilj potrošnja kalorija i sagorijevanje masti. Kardio trening je nešto drugo, on se odnosi na jačanje srčanog mišića. Puno ljudi koristi izraz kardio i aerobni za istu stvar, na očigledno to nije točno.

Aerobni trening slabog intenziteta i trening snage visokog intenziteta. Kombinacijom ovog dvoga u jedan efikasan režim može vam uvelike doprinijeti ka ostvarenju vašega cilja da imate tijelo kakvo ste uvijek željeli.

Izbjegnite pogreške
Najveća pogreška koju većina radi jest da pokušavajući kombinirati aerobne vježbe s vježbama snage, progresivno napreduju s aerobnim treningom. Primjer, počinju s hodanjem prvih nekoliko tjedana, zatim podignu intenzitet pa počnu lagano trčati, zatim kombiniraju lagano s brzim trčanjem. Nakon toga trče u planine itd.

Ta metoda dovodi do toga da vaše tijelo treba više vremena za oporavak, što znači više dana bez treninga. Time ste naravno izgorjeli manje kalorija što znači da je i manje masti potrošeno. Ključ efikasnog aerobnog treninga koji sagara najviše masti je dugotrajna dosljednost.

Trik pitanje
Što troši najviše kalorija?
A) Trčanje 1km
B) Hodanje 1km
C) Lagano trčanje 1km

Sve ovo navedeno troši jednak broj kalorija. U toj činjenici se skrivaju jako dobre vijesti. Dakle ako hodate na posao sedam dana u tjednu, potrošit će te više kalorija nego da trčite na posao šest dana u tjednu. (Naravno osoba koja trči ima jednu prednost jer njezin metabolizam nastavlja raditi ubrzano nakon trčanja)

Nabijajte mišiće i trošite salo 24/7
Mišiće se nazivaju “aktivnim tkivima” jer im je potrebna velika količina energije da bi se održavali. Svakih pola kilograma mišića kojih nabijete će spaliti oko 60 kalorija na dan. Pogledajte tablicu ispod.

Novi mišići u kg Mjesečno izgubljeno salo u kg Godišnje izgubljeno salo u kg
1 0,5 6
3 1,5 19
5 2,6 31
7 3,7 42
10 5,1 62

Nabacivanjem 5 kilograma mišića na vaše tijelo, izgubit će te 31 kilograma masti tijekom sljedeće godine! I izgaranje viška kalorija će se nastaviti iz godine u godinu. To znači kad izgubite salo, možete jesti puno više, a da vam se ne vrati pivski trbuh. Naravno, s manje masti i više mišića, vaše tijelo će poprimiti izgled kakav svaki muškarac može poželjeti.

Kombiniranjem aerobnih sa vježbama snage možete u najkraćem vremenu preoblikovati vaše tijelo i zadržati željenu figuru bez da se izgladnjujete na kojekakvim dijetama.

Donosimo vam jedan raspored koji će vam pomoći da nabijete mišiće i izgubite većinu sala.

Osnovne karakteristike održivog aerobnog treninga su:

1- slabi odnosno niski intenzitet
2- neprogresivnost od vježbe do vježbe, ne pojačavajte
3- stalna frekvencija

Osnovne karakteristike održivog treninga snage su:

1- jaki odnosno visoki intenzitet
2- progresivnost od vježbe do vježbe, svaki put stavljate veću težinu
3- promjenjiva frekvencija

Kombiniranjem vježbi za snagu s aerobnim treningom prikazujemo vam jedan dvomjesečni program:

Raspored treninga

Dan 1. tjedan 2. tjedan 3. tjedan 4.tjedan
Ponedjeljak snaga aerobni aerobni aerobni
Utorak aerobni snaga aerobni aerobni
Srijeda aerobni aerobni aerobni snaga
Četvrtak snaga aerobni snaga aerobni
Petak aerobni aerobni aerobni aerobni
Subota aerobni snaga aerobni aerobni

 

Raspored treninga

Dan 5. tjedan 6. tjedan 7. tjedan 8.tjedan
Ponedjeljak aerobni snaga snaga snaga
Utorak snaga aerobni aerobni aerobni
Srijeda aerobni aerobni aerobni aerobni
Četvrtak aerobni aerobni aerobni aerobni
Petak aerobni aerobni aerobni aerobni
Subota aerobni aerobni aerobni aerobni

Primjećujete kako je sve veća razlika između vježbi snage? Zbog toga što svaka vježba (ako je pravilno pripremljena) uključuje podizanje težih utega što tijelu predstavlja sve veći napor i potrebno je više odmora za uspješan oporavak.

Kombinacija ovih vježbi će maksimizirati preobrazbu vašega tijela u najkraćem mogućem vremenu.