Zanimljivi načini korištenja Wolfram Alpha tražilice

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Wolfram Alpha ima potpuno drugačiji pristup od klasičnih tražilica kao što su Google, Yahoo, Bing ili dr. Wolfram Alpha nije ubojica navedenih tražilica iz jednostavnog razloga što radi nešto sasvim drugo. To nije alat za pretraživanje, već za dobivanje odgovora. Najvažniji detalj koji Wolfram Alphu razlikuje od ostalih tražilica, je korisnička mogućnost da joj postavi jasno, činjenično pitanje i na njega dobije odgovor. Wolfram Alpha, naime, izračunava odgovore. Appleova aplikacija Siri korisiti 25% svojih pretraga sa Wolfram Alpha tražilice. Zato smo odlučili da vam pokažemo nekoliko zanimljivih načina korištenja Wolfram Alpha tražilice.

Usporedbe
Unesite dva izraza, a između njih stavite riječ “vs” i dobit ćete njihovu usporedbu. Primjerice, možete usporediti dvije web stranice kako bi vidjeli razlike u posjećenosti između tih web stranica. Možete uspoređivati gradove, knjige, hranu i sasvim sve čega se možete sjetiti. [kliknite na sličice za prikaz]

Kliknite za prikaz

Nutritivne informacije
Unesite vrstu hrane i Wolfram Alpha će vam pružiti sve nutritivne informacije o njoj. Ne morate se zaustaviti samo na jednoj vrsti hrane, slobodno unesite dvije i usporedite ih. S obzirom da Wolfram Alpha nema podršku za hrvatski jezik, morat ćete sve izraze unositi na engleskom jeziku.

Kliknite za prikaz

Napredna matematika
Wolfram Alpha je idealan za matematičke izračune od kojih bi se Googleov kalkulator i ostali web kalkulatori zagušili. Ako ste za domaću zadaću dobili zadatke bez rješenja, slobodno ih unesite u Wolfram Alpha tražilicu i dobit ćete točna rješenja.

Kliknite za prikaz

Gdje sam?
Ako upitate Wolfram gdje se nalazite, on će iskoristiti vašu IP adresu računala da vas locira. Također, možete unijeti i nečiju drugu IP adresu i on će pronaći njezinu lokaciju. Kako bi saznali gdje se nalazite u Wolfram Alpha tražilicu unesite riječi “where am i”.

Kliknite za prikaz

Koliko dana ima do?
Želite znati koliko dana ima do vašeg rođendana, praznika, godišnjice braka ili nekog drugog datuma? Samo unesite riječi “days until” i u nastavku datum ili ime praznika i dobit ćete svoj rezultat. U našem primjeru, mi smo upitali koliko dana ima do Nove godine.

Kliknite za prikaz

Generiranje lozinke
Wolfram Alpha može za vas generirati lozinku i procijeniti koliko dugo će trajati da je netko probije. Kod izrade lozinke možete namjestiti i pravila za njezino generiranje. Kako bi generirali lozinku od 8 znakova, unesite “8 character password”.

Kliknite za prikaz

Jesam li pijan/a?
Popili ste koju čašicu previše? Želite znate da li možete sigurno voziti kući i da niste prekoračili dozvoljenu granicu alkohola u krvi? U Wolfram Alpha unesite riječi “am i drunk” i dobit ćete formu za unos više informacija, a to su redom: broj pića, vrijeme, težina i spol.

Kliknite za prikaz

Učestalost vašeg imena
Ako unesete vaše ime možete vidjeti njegovu učestalost, zajedno sa grafom popularnosti imena tijekom vremena. Ako unesete više imena odvojenih zazrezom, Wolfram će zajedno usporediti njihovu učestalost. Nažalost, možete uspoređivati samo engleska imena i njihovu učestalost u SAD-u, ali usprkos tome vrlo je zabavno vidjeti popularnost nekih imena.

Kliknite za prikaz

Indeks tjelesne težine
Unesite “body mass index” kako biste saznali indeks vaše tjelesne težine. Wolfram će otvoriti formu za unos dodatnih informacija, a to su redom: tjelesna težina i visina. Klikom na poveznicu gender možete odabrati i unos varijable spol u izračun tjelesne mase.

Kliknite za prikaz

Kviz riječi
Želite li pronaći engleske riječi koje počinju i završavaju s određenim slovom? Samo upitajte Wolfram Alpha tražilicu na jednostavnom engleskom i dobit ćete zanimljive rezultate. Za naš primjer odabrali smo rriječi koje počinju sa slovom “x” tako što smo utipkali “words beginning with x”.

Kliknite za prikaz