Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Wolfram Alpha

Ulazi li internet u novo doba, pitanje je koje postavljaju mnogi računalni stručnjaci nakon što su isprobali tražilicu nove generacije, Wolfram Alpha. “Stephen Wolfram gradi nešto novo – i dosta je impresivno i važno”, piše u svom osvrtu Nova Spivack koji je imao privilegiju da dobije uvid u novu tražilicu prije njenog službenog pokretanja. Spivack tvrdi da će Wolfram Alpha za internet biti jednako značajna kao i Google, ali s drugačijom svrhom. “Wolfram Alpha nije ‘ubojica Googlea’ iz jednostavnog razloga što radi nešto sasvim drugo. To nije alat za pretraživanje, već za dobivanje odgovora”, kaže Spivack.

Najvažniji detalj koji Wolfram Alphu razlikuje od Googlea, ili bilo koje druge tražilice, je korisnička mogućnost da joj postavi jasno, činjenično pitanje i na njega dobije odgovor. Wolfram Alpha, naime, izračunava odgovore. Ona nije velika baza podataka, poput Wikipedije, niti će korisniku izbaciti listu stranica koje bi mogle sadržavati odgovor, poput Googlea. Wolfram Alpha razumije korisnički, ljudski jezik i koristi svoje “znanje” da izračuna odgovor na postavljeno pitanje. Spivack opisuje Wolfram Alphu kao “veliki elektronički mozak”, koji je sposoban za gotovo nezavisno razmišljanje. “U tom pogledu, Wolfram Alpha je znatno pametnija od Googlea. Google jednostavno izbacuje dokumente koje odgovaraju pretraživanju prema ključnim riječima. Google ne razumije ni pitanje ni odgovor, niti je sposoban izračunati odgovor baziran na različitim poljima ljudskog znanja”, piše Spivack, ali dodaje da “Wolfram Alpha ipak nije HAL9000”, odnosno da neće preuzeti svijet s obzirom na to da se ne radi o simulaciji ljudskog mozga, niti umjetnoj inteligenciji koja bi mogla postati samosvjesna. “To je sustav koji pruža uvid u znanje o ljudskom znanju, to je moćni kalkulator koji ne radi samo s brojevima”, opisuje Spivack.

“Prije pedeset godina, kad su računala još bila mlada, ljudi su pretpostavljali kako će se ona moći nositi sa svim ljudskim znanjem. Kako će im moći postaviti pitanje, a računalo će izračunati odgovor. Ali, nije baš tako funkcioniralo. Računala mogu napraviti mnogo čudesnih i neočekivanih stvari. Ali izračunati odgovor na bilo koje pitanje i dalje ne mogu. Uvijek sam mislio da će i to jednog dana biti moguće, a prije nekoliko godina shvatio sam da napokon mogu to napraviti”, piše tvorac Wolfram Alphe, Stephen Wolfram, na svom blogu.

Wolfram objašnjava kako je na internetu već sad moguće pronaći većinu odgovora koji nas zanimaju, unutar dokumenata koje efektivno pretražujemo tražilicama kao što je Google. “Ali ne možemo dobiti odgovor na pitanje koje nitko ranije nije postavio. Ne možemo shvatiti ništa novog”, kaže Wolfram, te objašnjava da su on i njegov tim stvorili alat koji ima pristup svom znanju koje je dostupno na internetu, te iz njega računa odgovore na pitanja postavljena najobičnijim jezikom ljudske komunikacije. “Ovaj projekt nikad neće biti završen. Ali sretan sam što mogu najaviti da smo gotovo došli do točke kada ga možemo predstaviti javnosti. Mislim da će biti prilično uzbudljivo. Sasvim novi način shvaćanja korištenja računala i interneta”, poručuje Wolfram.