Što donosi Blu-Ray

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Nakon što je osamdesetih godina prošlog stoljeća poražen kada je njegov video format Beta izgubio bitku protiv VHS-a , sve je izvjesnije da jedna od najvažnijih bitki koja se trenutno vodi u svijetu tehnologije pripada Sony-u i njegovom Blu-ray-u. Nakon što je moćni studio Warner Bros odlučio poduprijeti Blu-Ray, konkurentski HD-DVD je poražen.

Blu-ray disc je nova generacija formata optičkog disca koji omogućava snimanje presnimavanje i reproduciranje u visokoj HD rezoluciji. Ime ‘Blu ray’ dolazi od činjenice da se za čitanje Blu-ray diskova koristi plavi (blue) laserski snop dok DVD-i i CD-i koriste crveni laserski snop. Novi plavi laser ima kraću valnu duljinu nego crveni laser, što omogućava očitavanje podataka sa većom preciznošću. Disk promjera 12 cm obuhvaća s jednim slojem do 27 GB a s dva sloja do 54 GB podataka. Nova bi tehnologija trebala omogućiti dvostruku brzinu prijenosa podataka od 9,0 MB/s umjesto nekadašnjih maksimalnih 4,5 MB/s. Blu-ray disc može pružiti najveći standard HD performansi dostupnih na današnjem tržištu. Plus, ovaj format nudi najmanje 7.1 kanal prirodnog , nekompresiranog surround zvuka za kristalno čisti audio koji donosi najbolje moguće iskustvo kućne zabave uopće.

Nažalost Blu-ray reproduktori još nisu toliko jeftini da bi ih korisnici počeli masovno kupovati, no vjerujemo da će već do kraja ove godine cijene znatno pasti te će se nalaziti u svakom dnevnom boravku.