Podržite Baggizmo Wiseward pametni novčanik

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
Baggizmo_WISEWARD

Popularni hrvatski start-up Baggizmo pokrenuo je drugu kampanju na Kickstarteru kojom ovaj put lansira tehnološki proizvod – pametni novčanik Baggizmo Wiseward. Njegova osnovna funkcija je povećanje sigurnosti kreditnih kartica i zaštite osobnih dokumenata u za to posebno dizajniranom novčaniku putem integrirane tehnologije. Ona je u cijelosti razvijena u Hrvatskoj od strane Baggizmo tima pod vodstvom Ladislava Jurića. Rezultat tog rada je da proizvod posjeduje senzore i elektroniku kakvih se konkurencija nije usudila razviti. Zahvaljujući “pametnim” funkcionalnostima Baggizmo Wisewarda, u potpunosti je onemogućeno danas sveprisutno ilegalno sakupljanje i krađa podataka s beskontaktnih bankovnih kartica putem tzv. card skimmera. Ugrađenom Bluetooth tehnologijom pametni novčanik iz Baggizma spojen je na mobilni uređaj čime se smanjuje i mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika, dok posredstvom mobilne aplikacije trenutno zaprimate obavijest o promjeni pozicije vašeg novčanika. Također, integriranom UV lampicom moguće je provjeriti da li je novčanica koju ulažete u novčanik original ili krivotvorina.

Cilj kampanje na Kickstarteru je ostvariti investiciju od 35.000,00 USD kojom će se dovršiti proizvodni alati, pokrenuti proizvodnja prve serije pametnog novčanika iz Baggizma, a time lansirati proizvod na međunarodno tržište. Kampanja traje sve do 14. srpnja, tako da punih mjesec dana među prvima na svijetu možete kupiti pametni novčanik iz Baggizma već od 69 USD, ali i podržati kampanju s 5 USD te dijeljenjem na društvenim mrežama. 

Baggizmo Wiseward namijenjen je urbanim ljudima, prije svega onima koji prate i koriste nove tehnologije, ali i svima ostalima koji žele sigurniji i funkcionalniji novčanik koji štiti njegov sadržaj od krađe. Idealan je i za one koji često zaboravljaju novčanik ili ne znaju gdje su zadnje ostavili novčanik ili mobitel – njima će svakako ovaj pametni novčanik život učiniti jednostavnijim.

Baggizmo WISEWARD

Integracija tehnologije u odjeću i predmete koje svakodnevno koristimo, popularno zvani “nosiva tehnologija” – aktualno je područje nezaustavljivog razvoja tehnologije danas u svijetu. Nagovješta se da će “pametni” nosivi objekti čak zamijeniti i mobilne uređaje kojima danas primarno komuniciramo. IDTechEx je u travnju 2017.g. objavio rezultate istraživanja kojim se ističe da će tržište nosive tehnologije do 2027. doseći vrijednost preko 150 milijardi USD godišnje. U tom kontekstu mladi je Baggizmo jedan od rijetkih domaćih brendova koji se uključuje u ovu vruću globalnu utrku razvojem i integracijom zahtjevne tehnologije u napredni pametni novčanik jedinstven na međunarodnom tržištu. Imajmo na umu da Baggizmo ne posjeduje korporativnu infrastrukturu, već tim od nekoliko stručnjaka koji su Baggizmo Wiseward razvili u odjelu za istraživanje i razvoj Baggizma – čineći divovski iskorak za hrvatsko okruženje, vrijedan svake pažnje. Vlastitim razvojem tehnologije, Baggizmo se nalazi u posjedu znanja kojim, pored pružanja garancije za kvalitetno korisničko iskustvo i kvalitetu hardwarea pametnog novčanika – ujedno ima i kapital za budući stalni razvoj elektronike i drugih unaprjeđenja ovog, ali i s njime povezanih novih proizvoda iz Baggizma.

Nakon prve uspješne crowdfunding kampanje Baggizma u 2015.g. na američkom Kickstarteru, ovaj hrvatski start-up osvojio je povjerenje svojih podržavatelja i korisnika. Sakupivši 44.120,00 USD, proizvedena je i isporučena prva serija dizajnirane torbe kojom je Baggizmo ponudio praktičniji i funkcionalniji način nošenja elektroničkih uređaja. A upravo je torba bila poticaj za razvoj novog proizvoda Baggizmo Wiseward kojim se unaprjeđuje zaštita nošenja osobne imovine, ovaj put uz pomoć integrirane tehnologije.

Baggizmo Wiseward  – razvoj jedinstvene tehnološke inovacije 

Ladislav Jurić, osnivač i direktor Baggizma, predstavio nam je razvoj i funkcionalnosti pametnog novčanika Baggizmo Wiseward: „Element zaštite imovine koju svakodnevno nosimo u novčaniku danas je aktualan zbog sveopće pojave uređaja za krađu podataka (card skimmer) kojima pojedinci s male udaljenosti mogu ukrasti osobne podatke ili skinuti manje svote novaca s bankovnih računa očitavajući vaše kreditne kartice. Analizirali smo područja za unaprjeđenje sigurnosti, okupivši tim stručnjaka koji je radio na internom razvoju elektronike (Ante Medić i Dajgoro Labinac) i mobilne aplikacije (Plava Tvornica), dok su Kristina Volf i Maša Milovac dizajnirale sam objekt novčanika kako bi se primarno ostvarile funkcionalnosti integrirane tehnologije, ali i proizvod učinilo estetski poželjnim.

E sad, kako pametni novčanik iz Baggizma ostvaruje zaštitu podataka s vaših kartica u njemu? Za Baggizmo Wiseward smo razvili integiranu RFID zaštitu kojom je u potpunosti onemogućeno ilegalno sakupljanje podataka s beskontaktnih bankovnih kartica, te krađa podataka prisutnih u njemu. Istovremeno, RFID zaštita je integrirana na način da u novčaniku postoje dijelovi u koje možete pospremiti kartice koje želite zaštititi, ali i one dijelove novčanika u koji možete pohraniti RFID kartice koje ne trebaju zaštitu. Na taj način kartice s kojima npr. otvarata garažna vrata ili vam služe za “check in” na radnom mjestu i sl., možete koristiti bez da ih fizički vadite iz novčanika.

Baggizmo WISEWARD

Putem Bluetooth tehnologije pametni novčanik iz Baggizma spojen je na mobilni uređaj čime se smanjuje mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika. Putem mobilne aplikacije dobivate obavijest u slučaju da se nešto događa s vašim novčanikom – integrirani akcelerometar omogućuje detekciju pada novčanika, te vas mobilna aplikacija obaviještava o tome. Također vas informira ako ste se previše udaljili od samog novčanika – zaboravili ga kod kuće, na blagajni, u kafiću i sl. Uz pomoć mobilnog telefona moguće je detektirati položaj novčanika, a kako smo integrirali PIEZO zvučnicu, novčanik se može i “javiti” korisniku kroz zvučni signal ili neku personaliziranu melodiju. Naravno, vrijedi i obrnuto – pritiskom na određenu poziciju na novčaniku šalje se notifikacija aplikaciji kojom vaš mobitel daje zvučni signal, te ga tako možete pronaći ako ste ga zagubili negdje u stanu, uredu ili sl.

U unutrašnjem džepu novčanika – u pretincu za novčanice nalazi se UV lampica koja služi za detekciju originalnih novčanica, odnosno pomoću ultraviolentnog svjetla može se vidjeti da li novčanica ima kovinske zaštitne niti, te tako otkriti radi li se o originalnoj ili krivotvorenoj novčanici. Kako je u nekim zemljama to iznimno veliki problem, korisnik može prilikom preuzimanja novčanice kod plaćanja ili sl. odmah provjeriti  radi li se o originalu i prema potrebi reagirati.

Baggizmo Wiseward napaja se punjivim baterijama koje je moguće puniti na bežićnim punjačima (Qi standard). Posjeduje i integiranu RGB LED lampicu kojom se osvjetljuje  unutrašnjost novčanika odabranom bojom; magnetni senzor koji detektira otvaranje novčanika; NFC chip koji se može jednostavno programirati putem mobitela, a sama mobilna aplikacija omogućit će i dodatne zanimljive opcije personalizacije i upravljanja.