Na što obratiti pažnju kod kupovine mobitela?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca
Na što obratiti pažnju kod kupovine mobitela?

Mobitel je nešto što koristimo baš svaki dan, i zato želimo pronaći upravo onaj koji će najbolje odgovarati našim potrebama. Naravno, svaka osoba ima nešto drugo što joj je važno, a mi smo u nastavku nabrojali ono na što bi većina ljudi trebala obratiti pažnju pri kupovini novog mobilnog uređaja.

Prvo i osnovno – cijena

Prije nego počnete razmišljati o karakteristikama, operativnom sustavu i veličini ekrana ostalome, prvo i osnovno o čemu trebate razmisliti jest cijena vašeg novog pametnog telefona. Kada znate koliko ste spremni uložiti u svoj novi mobitel (koji zapravo i je neka vrsta ulaganja, pogotovo ako ćete ga koristiti i za poslovne svrhe!), pogledajte dostupne modele. Mobiteli se dijele u tri osnovne cjenovne kategorije: oni do 2000 kn, od 2000 do 5000 kuna i skuplji od 5000 kuna. Ovi iznosi nisu fiksni, ali mogu se koristiti kao smjernice kako biste znali u koju cjenovnu kategoriju mobitel spada. Naravno, ono što značajno olakšava odluku kod kupovine novog mobitela jest to što na brojnim mjestima možete kupiti uređaj na rate, zahvaljujući čemu možete odabrati i onaj koji možda prelazi budžet koji ste u prvu ruku bili planirali.

Veličina uređaja i kvaliteta kamere

Iako se na prvi pogled može činiti da je veće zapravo bolje, to kod mobitela nije uvijek slučaj. Naime,  sve ovisi o tome za što ga planirate uglavnom koristiti. Ako vam mobitel prvenstveno služi za gledanje videa na različitim aplikacijama i slično, tada je veličina ekrana prva stvar na koju trebate obratite pažnju, a u slučaju da vam mobitel prvenstveno služi za telefoniranje, tada se možete odlučiti za model s manjim ekranom koji je jednostavnije držati u džepu i na sličnim mjestima.

Ista je situacija i s kamerom: ako često snimate fotografije i videe koju trebaju biti vrhunske kvalitete, tada se isplati uložiti u model s kamerom koja ima vrhunske karakteristike, dok u slučaju da vam kamera služi za povremeno i usputno fotografiranje i snimanje, možete odabrati model koji ima kameru s „prosječnim“ karakteristikama. No, uzmite u obzir da je proteklih godina tehnologija toliko napredovala da i „prosječne“ kamere mogu poslužiti za snimanje vrhunskih snimaka.

Memorija, brzina i druge hardverske karakteristike

Slobodne memorije na mobitelu nikada dovoljno, pogotovo ako često snimate i fotografirate. Pojedini Android modeli imaju mogućnost povećanja memorije tako da ako vaš novi uređaj nema dovoljno ugrađene memorije, to možete s vremenom popraviti, no, ipak, pri kupovini novog uređaja pogledajte koliko ima raspoložive memorije i kojom brzinom radi jer se ipak radi o uređaju koji ćete koristiti dulje vremena kako ga ne biste trebali odmah nadograđivati.

Funkcije i značajke

Na kraju, ako vam mobitel služi samo za osnovnu komunikaciju i fotografiranje, tada vas masa drugih značajki i funkcija može samo zbuniti i učiniti korištenje mobitela nepotrebno kompliciranim. Razmislite o tome koje su vam funkcije najvažnije i bez kojih ne možete, a koje biste mogli i „preskočiti“, jer osim što ih nećete koristiti, sigurno ćete proći i povoljnije jer ih nećete trebati ni plaćati kada kupujete novi uređaj.