40 grama mobitela

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Težak nešto više od 40 grama, mobilni telefon Modu slovi za najlakši telefon na svijetu. Dimenzije su mu 72mm x 37mm x 7.8mm. Usporedbe radi, manji je od iPod Nano uređaja. Ako se još uzme u obzir da sadrži svega nekoliko dugmića neki bi se mogli zapitati čemu takav mobilni telefon služi. Opisani Modu uređaj je zapravo osnovni modul na koji se lako mogu dodavati različite značajno veće Modu maske zavisno od potrebe korisnika. Budući da će mobilni primopredajnik, memorija, display i MP3 player biti ugrađeni u osnovni mini modul, cijena maski će biti prilično niska kako bi se kupci lako mogli odlučiti za njihovu kupnju.

Planirane su maske s najrazličitijim funkcijama. Postoje maske u formi lijepo dizajniranih MP3 playera, standardnog telefona, igračke platforme, digitalne-kamere ili pak navigacijskog uređaja. Na primjer, očigledna prednost ugradnje foto-kamere u Modu masku umjesto u osnovni modul je mogućnost jeftine promjene maske u trenutku kada se pojave kamere s višom rezolucijom. S mobilnim telefonima kakve imamo danas u sličnoj situaciji bismo bili primorani da promijenimo cijeli mobilni telefon. Dakle, umjesto all-in-one uređaja kakvom teže današnji mobilni telefoni, Modu nudi koncept lako promjenjivih maski koje daju pojedinačne željene funkcije, a izgled i dizajn mobilnog stalno mijenjanju.

Modu bi trebao da se pojavi na tržištu u listopadu ove godine. Za početak će biti dostupan u Izraelu, Italiji i Rusiji. Za oko 200 eura zainteresirani će moći kupiti osnovni modul zajedno s dvije maske. Modu posjeduje integrirani MP3 player kapaciteta 1GB, a zajedno s Universal Music Group najavljen je razvoj maski prilagođenih za puštanje muzike. Prva verzija Modu-a podržavat će samo GPS/GPRS. Tek od druge verzije modularnog telefona biće podržani novi standardi koji omogućavaju brži prijenos podataka kao što je HSDPA standard.

Zamisao osnivača Modu-a, Dov Morana iz Izraela, su u prošlosti doživjele veliki uspeh. Njegova prva tvrtka M-Systems godinama je proizvodila flash-memoriju. Tvrtku je 2006. godine kupio vodeći svjetski proizvođač flash-memorije SanDisk za 1.6 milijardi dolara. SanDisk je zainteresiran i za Modu i već je investirao 5 milijuna dolara u razvoj ovog modularnog koncepta mobilnih telefona.