10 najboljih naziva automobila

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Razmislite o cool imena poznatih, čija su imena u potpunosti usklađena sa njihovim osobnostima: Diddy, Ronaldinho, Slash. Takvi nadimci mnogo su više cool nego: Sean John Combs, Ronaldo de Assis Morreira Gaucho i Saul Hudson. Najbitnije je da proizvođači automobila odaberu najbolji naziv za svoj proizvod. Ne možete prilijepiti loš naziv na dobru pilu i ne možete držati cool naziv na lošem automobilu. Donosimo 10 najboljih automobilskih imena.

10. Dodge Swinger 1969 – 1976

Bez obzira jesu li na ime potaknuli oni koji su vodili manje konvencionalan život, Swinger (raskalašenik) je bio jedan od najboljih Dodge modela. Ipak, nije bio jedan od najboljih automobila u svakom pogledu, što objašnjava zašto je naš broj 10. Stvar je u tome što nitko nije na vrijeme obratio pretjeranu pažnju na kontroverzan naziv, a Dodgeov model Demon je bio taj koji je dobio negativne kritike od strane konzervativnih dušebrižnika.

9. Porsche Carrera 1956 – danas

Jedan od najboljih automobilskih naziva koji je prisutan i danas. Otkako se pojavila na branicima nekoliko posebnih Porschea 356S 1956, Carrera (španjolski za “rasa”) je naziv općenito obilježen posebnim, čak štoviše potentnim izdanjem. Čak i ako ne znate što je značio naziv, on jednostavno zvuči brzo. Jedan od najboljih i najtrajnijih automobilskih naziva.

8. Bugatti Veyron 2005 – 2015

Bugatti je magično ime marke za entuzijaste, stoga je potreban odličan naziv modela da dobro stoji uz marku. Međutim, jedan od najboljih naziva modela nije nužno daleko od marke kao što možda mislite. Naziv dolazi od Pierre Veyrona, Bugattijevog vozača i pobjednika 24 sata Le Mansa 1939. godine.

7. Chevrolet Corvette 1953 – danas

Mnogi smatraju da ovaj naziv jednostavno dobro zvuči, ali prava istina je da je Corvette (korveta) zapravo naziv za manji ratni brod. Kad malo bolje razmislimo, naziv i nije tako daleko od istine. Harley Earl je dizajnirao, Zora Arkus-Duntov naknadno rafinirao, ali zaposlenik GM-a Myron Scott je taj koji je krstio dvosjed od fiberglasa. Preko pola stoljeća kasnije, više-manje je nemoguće misliti na Corvette, a ne misliti na brzinu.

6. Dodge Viper 1992 – danas

Dodge baš i nije bio ozbiljan kandidat za automobil odličnih performansi u ranim devedesetima, ali zahvaljujući impresivnom automobilu i velikom imenu, Viper je postao dostojan svoga mjesta među jednim od najboljih automobilskih naziva. Poznat kao Copperhead (bjelouška) u fazi prototipa, Viper tek kasnije dobiva svoj produkcijski naziv. Viper se brzo afirmirao kao naziv za biće na rubu kontrole.

5. Lamborghini Countach 1974 – 1990

U potpunoj suprotnosti Lamborghinijevoj tradiciji naziva nadahnutim borbama sa bikovima, Countach je talijanski usklik za nešto lijepo, prodorno i seksi. Upravo to ubacivanje je dovelo do jednog od najboljih automobilskih naziva.

4. Shelby Cobra 1962 – 1967

Carroll Shelby je jednom izjavio da mu je ime Cobra došlo u snu, pomalo ironično za auto koji je sve osim smiren. Bez obzira na trenutak inspiracije, Cobra i dalje ostaje sjajan naziv. Govorimo, naravno, o izvornoj AC-Cobri. Ford je obilato koristio ovaj naziv na raznim Mustanzima još od šezdesetih, koji su bili i ostali kilonetrima daleko od zaobljenih roadstera, koji su stvarali probleme vlasnicima Corvetta.

3. Ferrari Testarossa 1984 – 1996

Samo “crvena glava” na talijanskom, međutim, tradicija i ljepota jezika čine ovo jedan od najboljih automobilskih naziva. Nnazvan po Testa Rossi, trkaćem automobilu kasnih pedesetih.

2. Rolls-Royce Silver Cloud 1955 – 1966

Proizvođači automobila su pokušavali prenijeti osjećaj mira i luksuza u svoje automobile. Ne treba miješati ovaj auto sa Silver Shadowom koji ga je naslijedio, Silver Cloud dolazi iz vremena kada se znalo tko su gospoda. Naziv je prikladan za auto koji izgleda kao stara bankovna zgrada na kotačima, uz približno toliku veličinu.

1. Ford Mustang 1964 – danas

Navodno je dobio ime po slavnom lovcu (avionu) iz Drugog svjetskog rata, ali Mustang je ime koje je evociralo misli slobode i sliku otvorene ceste za naraštaje vozača. Epiteti kao što su Boss, Cobra i Shelby za neke izvedbe nisu bitni. Mustang je jedino što je uistinu bitno.