Tko je izumio žute i crvene kartone?

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Neki ne mogu zamisliti moderan nogomet bez žutih i crvenih kartona, termini koji su našli svoju uporabu i izvan svijeta nogometa. Njih je izumio Kenneth George Aston, Englez koje je nažalost preminuo u listopadu 2001. Svojim izumom ostavio je neizbrisiv trag u nogometu i naravno, umjetnosti suđenja.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća Aston je bio jedan od priznatijih engleskih sudaca i pripala mu je čast da sudi utakmicu otvorenja svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu između domaćina i Švicarske. Impresionirana njegovim suđenjem, FIFA (Fédération Internationale de Football Association) je odlučila da sudi najrizičniji meč prvenstva između Čilea i Italije. Vojna policije nekoliko je puta morala intervenirati tijekom utakmice da bi ona mogla biti odigrana do kraja.

Četiri godine kasnije na svjetskom prvenstvu u Engleskoj sudarili su se domaćin i Argentina. Između dvije zemlje je vladao nevjerojatan naboj zbog Falklandskog otočja, koje je u vlasništvu Velike Britanije, a na koje pravo polaže i Argentina u čijoj se blizini nalaze ovi otoci. Vrhunac napetosti dogodio u 33. minuti nakon slobodnjaka kojim je Moore postavio konačnih 1:0 za Engleze. Prosvjedujući zbog, navodno, neregularnog gola, gostujući kapetan Antonio Rattin počeo je navlačiti njemačkog suca Rudolfa Kreitleina i vrijeđati ga. Ovaj ga je krenuo isključiti, no Rattin je u pomoć pozvao i svoje suigrače te čelnike reprezentacije. Tko je tu koga čuo, vidio, razumio, teško je reći. Prekid je trajao sedam minuta, a nastavak ogleda donio je pregršt nemilih scena. Aston se u tom trenutku našao na terenu, pokušavajući na lošem španjolskom objasniti Rattinu nešto što ovaj možda i nije dobro razumio – da je isključen i da mora napustiti teren.

Vozeći se kasnije Kensingtonovom ulicom sa stadiona, razmišljao je što bi pomoglo da u međunarodnom nogometu odluke sudaca, koji često ne govore jezik natjecatelja, postanu transparentnije. Zaustavio se na semaforu i pomislio: “Žuto = lakše malo; crveno = stop, letiš vani.”. I tako su nastali žuti i crveni kartoni.

Žuti i crveni kartoni uvedeni su na svjetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine i od tada su neizostavni sadržaj svakog sudačkog džepa.