Najveći boksački nokauti

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Početkom prošlog desetljeća, boks je postao tehničko natjecanje, u kojemu je glavni naglasak stavljen na natjecateljsku stranu sporta. Usprkos ovim promjenama, veliki boks mečevi su i dalje određeni sirovom snagom udarca borca. Nokauti su jedna od najvećih atrakcija u boksu: to su uzbudljivi trenuci koji nam zaokupljuju maštu. Ideja da jedan udarac može preokrenuti ishod borbe, i u nekim slučajevima i pretvoriti gubitnike u svjetske prvake, je ono što privlači velike mase ka ovom sportu. Tjelesna snaga udarca pri nokautu je često šok koji će nam zauvijek ostati u pamćenju. Kada kažemo da je nokaut najbolja stvar u ovom sportu, želimo reći da je nokaut od povijesne važnosti. Pri pravljenju ove liste 10 najboljih, procjenjivali smo nokaute u skladu sa sljedeća tri čimbenika, silinu nokauta, tehniku koja je korištena za nokautiranje protivnika i povijesni značaj te pobjede uz pomoć nokauta. Slijedi lista top 10 najdojmljivijih izbacivanja iz ringa.

Mike Tyson protiv Trevora Berbicka

Datum: 22. 11. 1986.
Mjesto: Hilton u Las Vegasu, Las Vegas, Nevada
Ishod: Tyson je nokautirao Berbicka u drugoj rundi.

Ovo je bila prva Berbickova obrana titule WBC prvaka u teškoj kategoriji. Izazivač “Iron” Mike Tyson, se probio do teškaške titule zastrašujućim tempom. Nokaut koji je Berbick pretrpio u drugoj rundi je postao jedna od onih slika koje se u povijesti sporta zauvijek pamte. Tyson je isporučio zapanjujući udarac lijevom rukom u sljepočnicu koji je bacio slomljenog Berbicka na zemlju. Dvaput tijekom brojanja, Berbick je pokušao hodati po ringu, što je nalikovalo prvim koracima djeteta, ali bez uspjeha.

Epilog: Tyson je postao najmlađi prvak u teškoj kategoriji u povijesti, sa samo 20 godina. Tyson se nastavio održavati u ovoj kategoriji tijekom sljedećih godina.

Marvin Hagler protiv Thomasa Hearnsa

Datum: 15. 04. 1985.
Mjesto: Caesar Palace, Las Vegas, Nevada
Ishod: Hagler je nokautirao Hearnsa u trećoj rundi.

Kada je dolazio na ovu borbu, Thomas “Ubojica” Hearns je držao WBA naslov u velter kategoriji i naslov u WBC natjecanjima lake srednjeteške kategorije. Njegov protivnik “Veličanstveni” Marvin Hagler, je postigao impresivni rekord od 60 pobjeda s 50 nokauta. Početnu rundu ove borbe, časopis The Ring smatra najboljom rundom ikada održanom u povijesti boksa. Ona je stvorila tempo za potpuni rat koji je kulminirao u trećoj rundi, kada je krvavi Hagler uspio izvesti lukavi kroše koji je bacio Hearnsa na tlo. Tijekom brojanja, Hearns je ležao na leđima, očima prazno zureći u zvijezde iznad njega.

Epilog: Nakon te borbe, Hagler i Hearn su postali komercijalni simboli ovog sporta tijekom kasnih 1980-ih.

Rocky Marciano protiv “Jersey” Joea Walcotta (prvi susret)

Datum: 23. 09. 1952.
Mjesto: Gradski stadion, Philadelphija, Pennsylvanija
Ishod: Marciano je nokautirao Walcotta u 13-toj rundi.

U dobi od 37 godina, “Jersey” Joe Walcott je bio teškaški prvak svijeta. Njegov protivnik, Rocky Marciano je pobijedio u 37 borbi uz pomoć nokauta, uključujući i značajnu pobjedu protiv Joea Louisa. Tijekom cijelog meča, činilo se da Marciano dobrovoljno prima udarce u glavu od Walcotta da bi postigao ono što je postala njegova prepoznatljiva strategija: Ubij tijelo, i glava će ga slijediti. Marcianova strategija se isplatila u 13-toj rundi, kada je izveo najteži udarac u desnu stranu čeljusti premorenog Walcotta koji je pao na konopac ringa i nije se  oporavio.

Epilog: Marciano je pobijedio u dotad neviđenih 49 izravnih profesionalnih borbi, od kojih je 43 završilo nokautom.

Roberto Duran protiv Thomasa Hearnsa

Datum: 15. 06. 1984.
Mjesto: Caesar Palace, Las Vegas, Nevada
Ishod: Hearns je nokautirao Durana tijekom druge runde.

Kada je dolazio na ovu borbu, Thomas “Ubojica” Hearns je držao WBC naslov u poluteškoj kategoriji. Njegov protivnik, Roberto Duran, nikada nije nokautiran na kraju borbe. Hearns je nokautirao Durana u drugoj rundi svojim smrtonosnim udarcem desne ruke koji je bio jeziv. Duran je pao prema naprijed i lice mu se zabilo u strunjaču. Hearnsovo nokautiranje Durana je možda predstavljalo najsavršeniji nokaut desnom rukom u povijesti.

Epilog: Hearns se sljedeće godine borio u legendarnoj borbi sa Marvinom Haglerom. Duranova karijera je trajala pet desetljeća, njegova zaostavština kao borca ga čini zasigurno jednim od vrhunskih 10 boraca u svim kategorijama, svih vremena.

Jack Dempsey protiv Luisa Angela Firpoa

Datum: 14. 09. 1923.
Mjesto: Polo Grounds, New York, New York
Ishod: Dempsey je nokautirao Firpoa u drugoj rundi.

Dolazeći na ovu borbu, Jack Dempsey je držao titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Luis Angel Firpo, borac iz Argentine, je bio prvi borac u povijesti latinskog porijekla koji se natjecao za svjetsku titulu u teškoj kategoriji. U prvoj rundi, Firpo je nokautiran u sedam navrata. Ipak, jedan od Firpovih snažnih udaraca je zatekao Dempseya i odgurnuo ga, teturajući prema konopcu van iz ringa. U drugoj rundi, Dempsey ga je zatekao lijevim udarcem u čeljust i potom ga je snažnim udarcem desnom rukom poslao na strunjaču, gdje je i ostao.

Epilog: Dempsey je učvrstio svoju zaostavštinu kao ratnik u ringu sa svojim uzbudljivim pobjedama uz pomoć nokauta, od kojih su se mnogi dogodili tek nekoliko sekundi nakon početka borbe.

Sugar Ray Robinson protiv Genea Fullmera (drugi susret)

Datum: 01. 05. 1957.
Mjesto: Stadion Chicago, Chicago, Illinois
Ishod: Robinson je nokautirao Fullmera u petoj rundi.

Dolazeći na ovu borbu, Gene Fullmer je pobijedio Sugara Raya Robinsona u njihovom prvom susretu, ranije iste godine. Povijesni udarac, poražavajući lijevi kroše, se dogodio u petoj rundi. Pojavio se odjednom i bez naznaka pripremanja. Istog trenutka, Fullmer je pao na strunjaču. Tijekom brojanja, Fullmerove snažne noge su pokušavale ustati, ali on više nije imao kontrolu nad njima.

Epilog: Robinson i Fullmer su nastavili sa svojim rivalstvom u još dva navrata. Fullmer je kasnije tijekom karijere ponovno osvojio titulu u srednjeteškoj kategoriji. Što se tiče Robinsona, otišao je u mirovinu 1965. godine i mnogi ga smatraju najboljim borcem svih vremena u svim kategorijama.

Muhammad Ali protiv Sonnyja Listona (drugi susret)

Datum: 25. 05. 1965.
Mjesto: Dvorana St. Dominic, Lewiston, Maine
Ishod: Ali je nokautirao Listona u prvoj rundi.

Ovo je bila najkontroverznija borba u povijesti. Na polovici prve runde, Muhammad Ali je udarcem desnom rukom preko glave bacio Sonnyja Listona na strunjaču. Tijekom brojanja, Ali je stajao nad svojim poraženim protivnikom i urlao na njega da ustane. Udarac kojim je završena borba je postao poznat pod nazivom “fantomski udarac” budući da ga većina ljudi oko ringa nisu ni vidjeli.

Epilog: Ali je nastavio svoju karijeru u kojoj je rušio rekorde i stvarao povijest. Njegov zvanični arhiv pokazuje 56 pobjeda u 58 borbi, s 37 nokauta.

George Foreman protiv Joea Fraziera (prvi susret)

Datum: 22. 01. 1973.
Mjesto: Državni stadion, Kingston, Jamaica
Ishod: Foreman je nokautirao Fraziera u drugoj rundi.

Dolazeći na ovu borbu, ni 29-godišnji Joe Frazier niti 24-godišnji George Foreman nikad nisu doživjeli niti jedan profesionalni poraz. Frazier je nokautiran u tri navrata tijekom početne runde i dvaput u drugoj rundi. Do tada, svima je bilo očigledno, osim samom Frazieru, da je borba gotova. Blizu kraja druge runde, Foreman je zakucavao Fraziera serijom lijevih i desnih aperkata koji su bacili Fraziera na tlo po šesti i posljednji put tijekom borbe.

Epilog: Foreman se smatra jednim od najboljih boraca iz teške kategorije u povijesti, i u dobi od 45 godina je bio u stanju osvojiti IBF titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Joe Louis protiv Maxa Schmelinga (drugi susret)

Datum: 22. 06. 1938.
Mjesto: Stadion Yankeeja, New York, New York
Ishod: Louis je nokautirao Schmelinga tijekom prve runde.

Dolazeći na ovu borbu, Joe Louis je postigao tri uspješne obrane titule nakon osvajanja prvenstva 1937. godine. Njegov protivnik, Max Schmeling je potukao Louisa tijekom njihovog prvog susreta: to je bio prvi Louisov poraz u povijesti. Sama borba je bila masakr, Louis je nokautirao Schmelinga tri puta na svom putu do postizanja pobjede u prvoj rundi. Schmeling je pao nakon voleja udaraca od strane svog protivnika teškaša. Izbacivanje Schmelinga je možda bilo jedno od najboljih demonstriranja moći i preciznosti u povijesti prvenstva u teškoj kategoriji. 

Epilog: Louis je nastavio svoju karijeru dostojnu dvorane slavnih. Povukao se sa impresivnim rekordom od 66 pobjeda u 70 borbi, od toga 52 nokauta.

Muhammad Ali protiv Georgea Foremana

Datum: 30. 10. 1974.
Mjesto: Stadion 20 Mai, Kinshasa, Demokratska Republika Kongo.
Ishod: Ali je nokautirao Foremana u osmoj rundi.

Za Afriku, ovo je bio prvi put da se natjecanje za naslov u teškoj kategoriji održi na ovom kontinentu, i to je također bio i prvi put da je George Foreman poražen. Alijeva brzina je bila nepremostivi problem za Foremana. Treba mu odati priznanje, Foreman je uspio dominirati nad Alijem u nekoliko rundi, uz pomoć fantastične radne etike. Ipak, Foreman se premorio i dopustio je Aliju da se pomakne sa konopca u osmoj rundi. Ali je iskoristio prednost uz brutalnu kombinaciju udaraca u Foremanovu glavu, koji je teturajući padao na strunjaču.

Epilog: Nakon te borbe, Ali je ostao neporažen sve do 1978. godine.