Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Najveća nogometna rivalstva

Kada su sredinom 19 stoljeća engleski učenici počeli stvarati prve nogometne klubove u povijesti, vjerojatno nisu ni slutili da bi najvažnija sporedna stvar na svijetu mogla postati pitanje života i smrti za pojedine igrače i navijače. Kulturološke, političke, vjerske ili geografske razlike između pojedinih klubova pretvarale bi njihove utakmice i tribine u bojna polja, na kojima bi nažalost znalo biti i nesretnih slučaja. U nastavku vam donosimo najžešće i najveće rivale u svijetu nogometa.

Dinamo – Hajduk (Vječiti derbi)

Dinamo - Hajduk

Popis ćemo započeti s klubovima iz regije. Derbi između Dinama i Hajduka na nekim popisima se nalazi među 20 najvećih derbija na svijetu. Vječni je to derbi između dva najveća i najpopularnija kluba u Hrvatskoj. Utakmica je obilježena gotovo mržnjom i gotove ne prođe utakmica na kojoj nema crvenih kartona.

Od osnutka Republike Hrvatske Dinamo je najtrofejniji klub u državi. Osnovan je 26. travnja 1911. kao HŠK Građanski, a ime Dinamo nastalo je 9. lipnja 1945. odlukom komunističkih vlasti koje su ukinule prijeratne hrvatske klubove. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo. Skupština kluba je na sjednici 12. travnja 2011. povodom 100-godišnjice dopunila naziv kluba dodavši dotadašnjem prefiksu “nogometni klub”, pridjev “građanski”, te od tada klub nosi naziv GNK Dinamo.

Hrvatski nogometni klub Hajduk je osnovan 13. veljače 1911., a osnovala ga je, u praškom kafiću U Fleku, skupina splitskih studenata koji su studirali u Pragu: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević. Oko kluba su se okupljali prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja austro-ugarske carske pokrajine Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Odatle i pridjev u nazivu “hrvatski” i hrvatski grb kao dio Hajdukovog grba.

Partizan – Crvena Zvezda (Večiti derbi)

Partizan - Crvena Zvezda

Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene Zvezde. Ove dvije ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, s 48% stanovništva koji navijaju za Crvenu Zvezdu i 32% navijača Partizana.

Ove utakmice su uvijek bile željno iščekivane i vrlo spektakularne. O tome govori podatak da je najveća posjećenost bilo oko 108 000 gledatelja na stadionu Crvene Zvezde. Nažalost zbog velike količine nasilja i huliganizma, te zbog pada kvalitete nogometa drastično je smanjena posjećenost na njihovim utakmicama.

Oba kluba osnovana su nakon II. svjetskog rata. Crvena Zvezda je osnovana 4. ožujka 1945. od strane omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Partizan je osnovan 4. listopada 1945, kao dio Jugoslovenskog sportskog društva.

Milan – Inter (Derby della Madonnina)

Milan - Inter

Milano je dom dvaju svjetski slavnih nogometnih klubova: AC Milan (Associazione Calcio Milan) i FC Inter (Football Club Internazionale). Utakmica između ta dva tima poznata je kao Milanski derbi ili Derby della Madonnina, u čast jednoj od glavnih znamenitosti grada, statui Djevice Marije zvane Madonnina, na vrhu milanske katedrale.

Da su Milan i Inter stari preko sto godina, dobro je poznato svakom boljem poznavatelju talijanskog nogometa. No, mnogo njih ne zna da su oba milanska velikana rođena u – restoranima. Milan je nastao dogovorom između Engleza i Talijana u restoranu jednog hotela, a slična gostionica bila je majka Interu. Klubovi su prošli sito i rešeto tijekom burne i uspješne povijesti, povezuje ih zajednički stadion te brojni igrači koji su nosili i jedan i drugi dres, a koje navijači najviše vole nazivati – izdajnicima.

Inter je osnovan 9. ožujka 1908. odvajanjem od zajedničkog kluba AC Milana. Razlog tome bilo je nezadovoljstvo grupe Talijana i Švicaraca iz kluba, zbog dominacije talijanskih igrača u ekipi. Sudeći po nazivu, kupovali su većinom igrače iz inozemstva. Nadimak je momčadi bio La Beneamata, u prijevodu “povlašteni”. Za Inter je navijala srednja klasa i imućniji stanovnici grada.

AC Milan je osnovan 16. prosinca 1899. kao Milan Cricket and Football Club. Osnovao ga je Englez Alfred Edwards. U njegovu je čast klub nazvan prema engleskoj inačici imena grada, dakle Milan, a ne Milano. Za Milan je navijala radnička klasa i trgovci doseljeni s juga Italije, politički su bili skloniji ljevici.

Palmeiras – Corinthians (Paulista Derby)

Palmeiras - Corinthians

Poznati derbi između tradicionalnih nogometnih klubova iz Sao Paula, Sport Club Corinthians Paulista i Sociedade Esportiva Palmerias. Ovaj derbi u brazilskoj državi Sao Paulo uvijek je privlačio najviše pažnje. Napisane su mnoge knjige i snimani filmovi o ovom rivalstvu, pa čak i Romeo i Julija verzija u kojemu su Palmeiras i Corinthians uzeti mjesto Montagnesima i Capuletsima.

Priča o ovom rivalstvu započinje sa skupinom Europljana koji će kasnije postati poznati kao izdajice. Određena skupina pobunjenika je odvojila od Corinthiansa i osnovali su vlastiti klub za Talijane, poznat kao Palestra Italia, a kasnije samo Palestra (Palmerias). Kako su godine prolazile tako je i suparništvo postajalo sve jače izraženo.

Corinthians je osnovan 1910., a Palmeiras 1914. godine.

Olympiakos – Panathinaikos (Derbi najvećih neprijatelja)

Olympiakos - Panathinaikos

Njihovi susreti imaju nadimak Derbi najvećih neprijatelja. Riječ je o dva najpopularnija i najuspješnija grčka kluba, koja su među 50 najboljih ekipa u Europi. Suparništvo potječe iz klasne podjele, Olympiakosovi navijači potječu iz radničke klase. Sukobi navijača su česti, a jedan takav koštao je života navijača Panathinaikosa 2007. godine.

Panathinaikos također poznatiji pod nazivom P.A.O. je iz Atene. Osnovan je 1908., te je jedan od najstarijih i najuspješnijih grčkih nogometnih klubova. Ukupno su osvojili 19 naslova grčkog prvaka, 16 kupova, te su jednom igrali u finalu Europskog kupa 1971.

Olympiakos SFP (puno ime Olympiakos Syndesmos Filathlon Peiraios) je iz grada Pireja. Olympiakos je, s osvojenih 36 nacionalnih prvenstva, 23 Grčka kupa i tri Superkupa, najuspješniji grčki klub. Olympiakos su osnovala braća Andrianopoulos 1925. godine.

Roma – Lazio (Derby della Capitale)

Roma - Lazio

Rivalitet Rome i Lazija, dviju momčad iz “vječnog grada”, jedan je od najvećih na svijetu, “Derby della Capitale” oduvijek je utakmica visokog rizika s obzirom na netrpeljivost, gotovo međusobnu mržnju navijača ovih klubova.

U njihovim je utakmicama politika čak i najvažnija odrednica. Talijani su fanatično politički narod, vječita borba “crvenih i crnih” redovito se s rimskih ulica prenosi na tribine na kojima se sukobljavaju – slikovito rečeno – komunisti i fašisti. Premda su i Roma i Lazio inicijalno tvorevine fašističkog režima Benita Mussolinija, danas je situacija bitno drugačija. Oni koji daju podršku Laziju regrutiraju se iz političke desnice, većinom iz bogatijeg sjevernog dijela grada, dok se Romanisti deklariraju kao ljevičari koji dolaze iz siromašnijeg radničkog staleža.

SS Lazio (Societa Sportiva Lazio) je osnovan 1900. godine. AS Roma (Associazione Sportiva Roma) je nastala 1929. spajanjem triju klubova (Roman, Alba-Audace i Fortitudo). Duceovu ideju o snažnom rimskom klubu, koji bi parirao bogatijim klubovima iz Milana i Torina, u djelo je sproveo Italo Foschi, a nije je prihvatio moćni general Giorgio Vaccaro koji je vodio Lazio te su nebesko-plavi ostali kao samostalna “institucija”.

Liverpool – Manchester United (North West derby)

Liverpool - Manchester United

Dvoboj između Liverpoola i Manchester Uniteda jedan je od najznačajnijih u nogometnom rivalstvu. Ovaj dvoboj se ponekad i naziva North West derby jer oba kluba dolaze iz sjeverozapada Engleske i najuspješnije su dvije momčadi u Engleskoj s preko 115 osvojenih trofeja.

Suparništvo navijača proizlazi iz povijesnog međugradskog industrijskog suparništva. Poznato je da se navijači ova dva tima mrze, a rivalstvo seže još iz industrijske revolucije, kada je Manchester postao konkurentna luka Liverpoolu. Tako da je ovaj derbi mnogo više od samoga nogometa. A o kakvom je rivalitetu riječ najbolje kazuje podatak da još od 1964. nije bilo transfera igrača između ova dva kluba, kad je Phil Chisnall prešao iz Uniteda u Liverpool.

Ajax – Feyenoord (De Klassieker)

Ajax - Feyenoord

Ovaj derbi spada u jedne od najozloglašenijih u Europi. Huliganizam koji je krenuo 70-ih godina doveo je do ogromnih sukoba između navijača ovih dvaju klubova u osamdesetima. Oba kluba imaju navijače u cijeloj zemlji pa dan derbija poznat kao “Klassiekers” često digne na noge cijelu Nizozemsku.

Činjenica da je u veljači 2009. postignut dogovor da se zabrani gostujućim navijačima prisustvo ovom derbiju u narednih pet godina najbolje pokazuje o kakvom je rivalstvu ovdje riječ. Zabranu su nametnuli gradonačelnici Amsterdama i Rotterdama, te nizozemski nogometni savez u pokušaju da obeshrabre nasilnike. Dva najgora slučaja: Ajaxov navijač pretučen na smrt 1997, te sukob stotina navijača 2005.

AFC Ajax (Amsterdamsche Football Club Ajax) je osnovan 18. ožujka 1900., a Feyenoord Rotterdam je osnovan 19. srpnja 1908. u pubu De Vereeniging.

Celtic – Glasgow Rangers (Old Firm)

Celtic - Rangers

Old Firm je naziv za nogometnu utakmicu između Celtica i Rangersa, najjačih nogometnih klubova u Škotskoj, obojica dolaze iz Glasgowa. Njihova prva utakmica doseže do 1888. god. Tadašnji su novinari opisali utakmicu kao “igrali su da povjeruješ da su oni zapravo stari prijateljski rivali”.

Oba su kluba daleko najuspješniji klubovi u Škotskoj. Njihova dominacija nakratko je prekidana, najčešće zbog stvaranja “New Firma” između Aberdeena i Dundee Uniteda u prvoj polovici 80-ih. Od 1995. do 2006. godine Rangersi i Celtic su zauzimali prve dvije pozicije sve dok 2006. Hearts nije završio drugi odmah nakon Celtica. Momčadi se tijekom sezone sastanu 4 puta u ligi, a ponekad i 2 puta u škotskom kupu.

Navijačka podjela pretežno je uzrokovana religijom, Celtic predstavlja katolike, a Rangers protestante, mečevi ovih timova su veoma žestoki i puni naboja. Za ova dva kluba se veže i zanimljivi paradoks, najuspješniji trener Celtica Jock Stein je bio protestant dok je svojevremeni kapetan rangersa Lorenzo Amoruso katolik.

Fenerbahce – Galatasaray (Kitalar Arasi Derbi)

Fenerbahce - Galatasaray

Radi se sigurno o jednom od najvatrenijih derbija na svijetu. Rivalstvo u najvećem istanbulskom derbiju zasnovano je na kontinentalnoj podjeli. Fenerbahče je utemeljen na azijskoj strani Istanbula, dok je Galatasaray formiran u europskom dijelu grada. Te se i zbog toga ovaj derbi naziva još i interkontinentalni derbi.

Oduvijek je Fenerbahče bio klub radnika, dok je Galatasaray klub visokog društva i bogatih. Neredi i huliganstvo su zajedničke karakteristike navijača oba kluba. Posljednju prijateljsku utakmicu odigrali su 1934, koja je prekinuta nakon nereda na terenu i tribinama. Premda se danas stvari mijenjaju, još uvijek se govori o susretu ova dva kluba kao o susretu bogatih i siromašnih.

Boca Juniors – River Plate (Superclasico)

Boca Juniors - River Plate

Španjolska ima El Clasico, dok Argentina ima Superclasico. Tako se naziva derbi između dva kluba iz Buenos Airesa, a njihova dva stadiona jedan od drugog su udaljeni samo sedam kilometara. Oba kluba nastala su u siromašnim četvrtima Buenos Airesa, ali je River Plate u 30-tim godinama prošlog stoljeća preselio na moderni stadion.

Od tad traje ne rat između ta dva kluba. Klasna razlika između ova dva kluba je i više nego očigledna. Za Bocu navija siromašni dio Buenos Airesa, dok bogatiji sloj navija za River. Atmosfera na stadionima uvijek je uzavrela, prava južnoamerička. Bombonera je stadion na kojem svoje utakmice igra Boca, dok na Monumentalu igra River.

Po mnogima najbolji nogometaš na svijetu, Diego Armando Maradona, igrao je za Bocu i time se diče navijači tog kluba, pa uvijek “nabijaju na nos” takve stvari rivalima iz bogatijeg dijela grada. Česti su sukobi između navijača i policije, a atmosfera u gradu na dan derbija je nezamisliva. Prvi susret između ova dva kluba odigran je davne 1908. godine.

Barcelona – Real Madrid (El Clasico)

Barcelona - Real Madrid

El Clasico je jedna od najgledanijih klupskih nogometnih utakmica na planeti, a za razliku od većine drugih derbija, ovdje je kvaliteta samoga nogometa glavna atrakcija. Kulturološke i političke razlike uzrokovane činjenicom da je Barcelona predstavljala Kataloniju, a Real Kastilju učinile su tu utakmicu većom od svih ostalih.

To je dvoboj najutjecajnijih i rezultatski najuspješnijih klubova u državi koji ima i političku dimenziju. Barcelonu se smatra klubom katalonskih nacionalista, dok je Real imao imidž režimskog kluba, kluba španjolskih integralista. Stoga i ovaj derbi izaziva sukobe i stvara političke tenzije. Srž problema je u katalonsko-španjolskom sukobu koji je eskalirao još za Francova režima. Real je oduvijek bio klub režima, a njihov predsjednik Santiago Bernabeu desničar koji se borio za Franca.

Barcelona je osnovana 1899, a Real Madrid 1902. Njihov prvi dvoboj održan je 17. veljače 1902, ali nije poznato kako je završio.