Zločesti dečki

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Zgodni, mirni, uzorni momci to znaju, a sada i rezultati istraživanja to potvrđuju: zločesti dečki bez imalo muke okreću lijepe djevojke oko maloga prsta. Ovo otkriće će, možda, pomoći da se objasni zašto niz loših, antisocijalnih karakternih osobina, postoji u ljudskoj prirodi, usprkos teškim posljedicama po društvo. Ove osobine mogu biti izuzetno štetne po život u tradicionalnom društvu, jer ovakvi ljudi osobinama riskiraju da ih okolina izbjegava, a prijatelji odbacuju i time ih ostavljaju bez partnera, gladne prijateljstva i ranjive. Međutim, biti “malo zao” može za muškarca imati i dobru stranu: uspješan, dinamičan seksualni život. Postoje dokazi da biti “malo zao” predstavlja neku vrstu uspješne evolucijske strategije.

Muškarci koji posjeduju značajne karakteristike zločestog dečka gotovo su bolesno skloni da drugom muškarcu preotmu partnericu i imaju kratkotrajni seks, gotovo lišen emocija. James Bond pravi je vlasnik svih osobina zločestog dečka. On je neugodan i odbojan, izuzetno ekstrovertan i uživa ubijati ljude, ali i stalno traga za novim ženama. A isto kao što Bond zavodi ženu za ženom, tako su i muškarci sa sličnim osobinama najčešće uspješniji u osvajanju novih partnerica, ali bez namjere da se čvršće vežu za bilo koju od njih, još manje da sklope brak. Pokazalo se da lijepe, pa i uspješne žene iz za sada nepoznatih razloga, čija je tajna skrivena duboko u njihovoj prirodi, bez mnogo razmišljanja prihvaćaju avanturu sa zločestim dečkom iako su svjesne da je riječ o kratkotrajnoj seksualnoj vezi, koja ne samo da ne donosi unutrašnje zadovoljstvo, već je izlaže riziku gubljenja ugleda i mjesta u društvu.

Istraživači smatraju da bi se jednaki rezultati dobili i da je istraživanje obavljeno u bilo kojem dijelu razvijenog društva. Pokazuje se da je univerzalno u svim kulturama da muškarci s visokim postotkom loših osobina po svaku cijenu tragaju za kratkotrajnim seksualnim vezama i spremni su, ne birajući sredstva i načine, da drugom muškarcu preotmu partnericu radi kratkotrajne veze. Ali se, u isto vrijeme, panično plaše mogućnosti da partnerica zatrudni i da ih počne proganjati zbog očinstva.