Zdrav seksualni odnos

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Definicija zdravog seksualnog odnosa je različita za svaki par jer svaki pojedinac ima različite seksualne potrebe i sklonosti. Aktivnosti za vrijeme seksualnog odnosa su uistinu šarolike, no zdrav seksualni život uključuje sljedeće;

Oba partnera trebaju osjećati jednako zadovoljstvo
Ako oba partnera nemaju isti stav prema seksu kao nečemu što predstavlja zadovoljstvo za oboje i u čemu oboje uživaju ne trebaju stupati u seksualne aktivnosti.

Partner ne bi smio prisiljavati drugoga da čini stvari koje ne želi
Ovaj kriterij često krše muškarci, iako je u novije doba sve više i seksualno agresivnih žena koje koriste svoju psihičku nadmoć nad slabijim partnerom za ispunjenje određenih potreba.

Svaki partner treba imati pravo reći “ne” seksu kad god mu to ne odgovara
Često se žene služe glavoboljom i umorom kao izgovorom za odbijanje seksa. Tako biraju bolji izgovor od običnog “ne” jer odbijanje muškarci shvaćaju kao nezainteresiranost za seks s njima, a ne općenito.

Međusobno poštovanje prije i poslije seksa se podrazumijeva
U praksi se ovo pokazalo teško ostvarivo jer općenito govoreći, muškarci rijetko uvažavaju žene, a baš ni žene ne pretjeruju u poštivanju muškaraca. Ako i postoji međusobno poštovanje, tijekom seksa može se mjeriti u promilima.

Nijedna strana se ne smije osjećati loše i poniženo nakon seksa
Ako ovakav odnos nije oblik “neuobičajenog” uživanja u poniženosti trajno će uništiti odnos, iako je za nekoga ovaj kriterij skroz neprimjeren jer što se više osjeća poniženijim to mu je zadovoljstvo veće.

Povjerenje u partnera i povjerenje kad su u pitanju njegovi prijašnji seksualni partneri
Za zadovoljenje ovog kriterija potrebna je velika emocionalna zrelost, visok nivo obrazovanja, kulture i nadasve razumijevanje.

Teorija i mišljenje psihologa što bi trebalo biti u idealnim uvjetima je jedna krajnost, a stvarni život nešto sasvim drugo. Ako ste zadovoljili nekoliko kriterija, a ne postoji izraženi negativni aspekt nekog od postavljenih parametara možete biti sasvim zadovoljni. Ljudska priroda, sklonosti i iskustva imaju neizmjeran broj varijacija da je skoro pa nemoguće zadovoljiti sve iznad navedene kriterije.