Prosječna dužina penisa

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Koja je prosječna dužina penisa pitanje je koje muči brojne muškarce. Postoje brojna mjerenja koja daju različite rezultate, no mnoga od njih oslanjaju se na samoprocjenu ispitanika zbog čega je njihova vjerodostojnost upitna.

Britanski znanstvenici sada tvrde da su našli točnu prosječnu dužinu i širinu penisa, i to na temelju podataka iz 17 znanstvenih radova koji uključuju profesionalna mjerenja penisa ukupno 15.521 muškarca diljem svijeta. Rezultat? Prosječna dužina penisa u erekciji iznosi 13,12 cm, a opseg 11,66 cm. Kod spuštenog penisa dužina je 9,16, a opseg 9,31 cm.

Autori istraživanja tvrde kako bi ovi podaci mogli pomoći brojnim muškarcima koji brinu da imaju mali penis, a zapravo su u prosjeku. U najgorim slučajevima dolazi do dismorfofobije – opsjednutosti vlastitim izgledom, odnosno njegovim navodnim nedostacima – koja pak može dovesti do antisocijalnog ponašanja, depresije, pa čak i samoubojstva. Rezultati su pokazali da u stvarnosti samo 2,28 posto muškaraca ima abnormalno male penise, a postotak je sličan i za neuobičajeno velika spolovila.