Preuranjena ejakulacija

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Prijevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najčešćih seksualnih problema. Najčešće se opisuje kao nemogućnost odgađanja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera poželjno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki muškarci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično neposredno nakon penetracije, a nerijetko i prije, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa.
Prava preuranjena ejakulacija jest stanje kad muškarac ne osjeća da će ejakulirati sve dok se to ne dogodi, što znači da ne drži pod kontrolom uzbuđenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu.

Uzrok preuranjene ejakulacije
U većini slučajeva prijevremena ejakulacija je psihološki određena. U mnogih muškaraca može se uočiti strah da neće biti u stanju zadovoljiti neku ženu ili strah od poraza i nadmoći partnerice. Osjećaj krivice i strah da se ne pročuje mogu značajno utjecati na ponašanje muškarca s ovim problemom. Prerana ejakulacija može biti povezana i s Parkinsonovom bolešću, oštećenjem kralježnice ili uporabom nekih lijekova.

Kad i kako se javlja prijevremena ejakulacija?
Većina muškaraca iskusila je ovaj problem tijekom svog seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih dobi.
Preuranjena ejakulacija se vrlo često javlja tijekom prvog seksualnog iskustva i u tom slučaju se obično javlja zbog straha i nervoze. Većina muškaraca postupno nauči kontrolirati svoj orgazam.
Seksualno ponašanje je također važno. Mlađi muškarci brže ejakuliraju nego stariji jer se s iskustvom nauči kontrolirati ejakulacija.
Preuranjena ejakulacija se može dogoditi tijekom predigre, za vrijeme penetracije, ili prije ili kasnije tijekom snošaja, a u svakom slučaju prije nego što partnerica doživi orgazam. Sram i osjećaj poniženja i manje vrijednosti mogu dovesti do izbjegavanja seksualnih odnosa. Partnerice muškaraca s prijevremenom ejakulacijom u pravilu su nezadovoljne tako da nisu rijetke nevjere i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.

Što se može učiniti kako bi se odgodila ejakulacija?
Ako se prerana ejakulacija ne liječi, postaje kronična. Uspjeh se može postići lijekovima, različitim tehnikama štipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savjetuju parovima proširenje svojih seksualni aktivnosti i uključe tehnike koje ne zahtijevaju nabrekao penis te je zadovoljenje partnerice potpuno moguće i nakon što je muškarac doživio vrhunac. Kad se pozornost odmakne od penisno-vaginalnog seksa, strah ljubavnog para se obično dovoljno smanji da dopušta veću kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Masters i Johnson metoda
Najbolji način borbe protiv preuranjene ejakulacije jest učenje prepoznavanja i kontroliranja osjeta koji vode k orgazmu. Masters i Johnson metoda služi upravo tome. Ta metoda zahtijeva mnogo strpljenja i vježbe, ali je vrlo učinkovita. Može se početi s masturbacijom. Dovedite sebe do točke blizu orgazma i prestanite te se opustite prije nego opet počnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolirati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u različitim prilikama će vam pomoći da naučite gdje je vaša točka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju točku gdje “nema povratka” možete usmjeriti partneričinu stimulaciju tako da doživite orgazam. Najbolji je način vježbanja ove metode s partnerom do kojeg Vam je stalo, iako se možete pripremati i sami. Sa svojom partnericom/partnerom isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne uključuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te postupno vježbajte dostizanje točke neposredno prije ejakulacije. U tom trenutku signalizirajte partnerici da prestane (laganim stiskanjem ili zvukom) te si dopustite djelomični gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ove korake je potrebno vježbati više dana prije pokušaja vaginalnog seksa. U trenutku kad ste spremni za vaginalni seks, lezite na leđa i kažite partnerici da vam dopusti sporu penetraciju. Čim osjetite da ste blizu ejakulacije, pokažite partnerici da se nježno podigne prema gore. Malo se opustite i počnite ponovo. Uskoro biste trebali moći kontrolirati svoju ejakulaciju i uživati u seksu.
Iako je ova metoda iznimno učinkovita, mogu proći tjedni prije nego Vi to postignete. Važno je biti strpljiv i ne stavljati velik pritisak na situaciju. Ako ne uspije odmah, potrebno je još truda. Radi se o procesu za koji treba vremena.

Tehnika stiskanja
Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Partnerica pri jakom uzbuđenju, neposredno prije vašeg orgazma, čvrsto stisne prstima glavić penisa kroz 15-20 sekundi. To će vam spriječiti ejakulaciju, ali može opasti erekcija. Palac se stavlja s donje strane krune glavića na frenulum (mali komadić kože na udubini glavića) dok prvi i drugi prst trebaju biti na glaviću s gornje strane. Stisak tjera krv iz penisa i tako smanjuje erekciju. Ovu metodu treba iskušati tri puta tijekom odnosa. To znači da vam partnerica treba ponovnom stimulacijom dovesti do uzbuđenja pa onda opet primijeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne djeluje.

Tehnika mirovanja
Kad vam je penis u vagini, ne smijete se pomicati ni vi ni partnerica ili činiti ikakve pokrete. Trebate se samo koncentrirati na osjećaj koji imate i proživljavati ga kakav on jest. Kad vam se učini da ste blizu ejakulacije, iziđite iz partnerice. Nakon ponovnog uzbuđivanja s partnericom učinite isto. U početku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad ćete uspjeti. Može se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini počne opadati i tada zamolite partnericu da se počne malo pomicati ili stiskati vaginalne mišiće ili ako više volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne očvrsne. Penetracija se treba ponavljati nekoliko puta tijekom odnosa.

Ostale tehnike
Desenzitizirajuće kreme su proizvodi koji se mogu naći na tržištu i koji navodno umanjuju osjet koji muškarac doživljava tijekom spolnog odnosa te tako on duže traje. Muškarci ove proizvode često drže ograničavajućim jer smanjuju užitak.

Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi muškarci koriste kako bi povećali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija prije seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac osjeća čime se povećava kontrola. Ova tehnika, međutim, nije vrlo učinkovita jer je količina uzbuđenja samo jedan od čimbenika koji pridonose ovom stanju.

Kondomi su učinkovit način smanjenja količine stimulacije tijekom seksa. Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbuđenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, može se staviti još jedan. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoće i spolno prenosivih bolesti pa su sigurno vrijedni korištenja.
Seksualni položaji mogu također utjecati na ejakulaciju. Tipični misionarski položaj gdje je muškarac iznad partnerice nije najbolja poza dok se pokušava ostvariti kontrola nad ejakulacijom. Pokušajte s ležanjem na leđima, dozvoljavajući partnerici da kontrolira kopulaciju. U ovom ste položaju mnogo opušteniji i možete lakše voditi svog partnera.