Top 10 britanskih automobila svih vremena

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Posjedovati britanski auto nikada nije bila mudra odluka za one slaba srca, tankih živaca ili usahlog novčanika. Ipak, mada se neki britanski automobili nisu baš iskazali, osobito u elektrici i podvozju, mnogi su sa sobom donijeli dobru završnu izradu, glatko rukovanje i zvuk koji bi mogli slušati cijeli dan. Donosimo vam deset najboljih kod kojih se naravno nije gledala samo brzina. Radi se o kombiniranom utjecaju, karakteru, uspjehu i trajnoj popularnosti navedenih vozila među entuzijastima.

10 – Morgan Plus 8

Morgan Plus 8

Uzmite britanski dizajn roadstera, “oslobođen” svega osim najnužnijih nadopuna kako bi bio u skladu s propisima, izgradnju – djelomično od drveta, male proizvodne serije i dobit ćete ikonu. To je u osnovi Morganova karakteristika već desetljećima, a zvijezda tima je neupitno Plus 8. Proizvodio se od 1968 do 2004, sa samo nekoliko vizualnih promjena, ovaj Moggie izgleda kao pravi oldy-sportski automobil, ali ako se njime dobro upravlja, može držati korak s brojnim suvremenim sportskim automobilima. Čak i danas, postoji nešto zabavno u cijeđenju jednog od tih svevremenaca britanske automobilske industrije, a posebno onih generacije 1984-1989 koje je dizajnirao Buick, a Rover mu podario 3.5-litreni V8 sa direktnim ubrizgavanjem goriva.

9 – Austin-Healey Sprite

Top 10 britanskih automobila

Donald Healeyeva smrtnicima pristupna jurilica izumrla je 1969 (manje karizmatični MG Midget služio je entuzijaste još jedno desetljeće), to je još uvijek jedan od najpopularnijih britanskih automobila za cestu ili uz preinake za staze. Healey je popularne cijene ostvario Austin i BMC dijelovima, a sam Mk 1 Sprite 1958-1961 je prepoznatljiv po prednjem dijelu. Britanci su prozvali ovaj automobil Frogeyes (žabooki), a Amerikanci Bugeyes (bubooki). Bez obzira kako na nazivali to je pravi Sprite koji želite posjedovati. Prednji dio ocrtava veliki osmjeh, upravo onakav kakav ima i njegov vlasnik.

8 – Lotus Elise

Top 10 britanskih automobila

Lotusov osnivač Colin Chapman napustilo nas je prerano, ali neosporan je njegov utjecaj na naš život, koji je ostvario jednom od legendi britanske automobilske industrije, zvanom Lotus Elise. Chapman je uspio ovaj model staviti na našu listu smanjivanjem svih nepotrebnih težina i tuningom automobila za uspješno rukovanje i dobre performanse. Isprva je model proizveden samo za Europu, no na kraju se pojavljuje i u SAD-u 2005, kao Series 2. Neki smatraju da su upravo Lotus Elise bili modeli koji su spasili tvrtku. Njegov uspjeh bio je povratak originalnog i relativno povoljnog britanskog sportskog automobila.

7 – Land Rover

Top 10 britanskih automobila

Ovdje se ne radi o šminkerskom SUV-u koji je čest obitavatelj elitnih predgrađa. Pričamo o britanskom ekvivalentu američkog Jeepa, koji je čak i za neke Amerikance poželjniji izbor. Između 1948 i 1985, Land Roverovu Serija I, II i III karakterizirala je robusnost i prostranost, koje su se često podudarale s terenom kojim su automobili prešli. Kao i kod Jeepa u Roveroj pojavi nije bilo glamura, samo mnogo nevjerojatne off-road sposobnosti. Pa kao što ste mogli pogoditi, na pločniku su mu performanse bile još bolje. Ako poželite ovakav primjerak, nabavite kasniju III Seriju 1982-1985, zbog jačih osovina i dostupnosti dodatne opreme, koja garantira kakvu takvu udobnost.

6 – Aston Martin DB5

Top 10 britanskih automobila

Istina, ovo je model poznat po svojim nastupima kao James Bond automobil, no čak i bez svih 007 gadgeta, Aston Martin DB5 ima prilično dobre performanse. Njegov 4,0-litreni motor bio je gladak i moćan, a uz 282 konjskih snaga i 8,1 sekundi 0-100 km/h ubrzanje i maksimalnom brzinom od 230 km/h, ponosno zauzima mjesto jednog od najboljih u svojoj generaciji. To nije bilo loše za polovinu 1963, a ni danas jer se za volanom dobro složenog DB5 ne osjećaju godine. DB6 je predstavljen 1965, a slava ga ne čini niti jeftinijim, niti lakšim za pronaći. Ovaj britanski bezvremenski automobil je potpuno vrijedan napora koje ćete uložiti tražeći ga.

5 – Bentley Continental GT

Top 10 britanskih automobila

Bilo se teško odlučiti između 4,5-litrenog Blower Bentleya i suvremenog Continental GT Coupea. Na kraju je GT, mada ga neki nazivaju “njemački Bentley”, s obzirom na vlasništvo VW-a, pobjeđuje. Jednostavno nema mnogo modernih automobila koji svojom pojavom pale i žare kao Continental GT. Luksuz i odlične performanse su implicirane u preglednom kokpitu i potkrijepljene u iskustvu vožnje. Troznamenkaste brzine dostižne su u nekoliko sekundi, ali je cijela priča nije dramatična zbog dobro izolirane kabine. Zaista, rijetko koji modeli zadovoljavaju sve kriterije za ovu listu kao Bentley.

4 – Rolls-Royce Silver Cloud II

Top 10 britanskih automobila

Današnji Phantomi su impresivni, no samo će vrijeme reći jesu li njihove legende usporedive sa onom koja nosi ime Silver Cloud. Od 1959 -1962, ovaj automobil je bio veza modernih rješenja sa RR-ovim najranijim modelima i oduševljavao je kupce sa kvalitetom, rafiniranošću i tihom vožnjom. Silver Cloud II sadržavao je razna poboljšanja u kabini i eksterijerne elemente dizajna koji će živjeti na automobilima u kasnijim desetljećima. Kada govorimo o dugovječnim osobinama, model Silver Cloud II poslužio je kao debi 6,2-litrenog V8 motora koji se odlikovao “adekvatnim” konjskim snagama.

3 – Jaguar E-Type

Top 10 britanskih automobila

Za mnoge entuzijaste, ovo nije samo britanski automobil, to je “the” britanski automobil. Čak je i Enzo Ferrari, prilikom njegovog predstavljanja 1961. godine primijetio da je to najljepši automobil ikada napravljen. On nije bio usamljen u ovom osjećaju, jer se popularni E-Type, ne samo stilski mogao nositi s Ferrariem, već je imao i dovoljno snage za ravnopravno odmjeravanje snaga. Jaguarov press materijal tvrdio je da je brzina od 240 km/h moguća, a ako je i to bila malo optimistična tvrdnja, nije bila mnogo preuveličana. Današnji vlasnici vjerojatno nisu željeli istražiti njegove gornje granice, obzirom na snažnu potražnju na tržištu. Raniji E-Type modeli iz 1961-1964 se više cijene zbog prednjih svjetala koja su prekrivena pleksiglasom i 3,8-litrenih I-6 motora.

2 – Austin Mini

Top 10 britanskih automobila

Sir Alec Issigonis je želio stvoriti automobil koji malo troši a ne legendu, no ispalo je da je stvorio i jedno i drugo. Obični potrošači i slavne osobe podjednako slave Minia, a neizostavna je i njegova uloga u svijetu utrka, gdje je ostvario zavidne rezultate. Prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama nikada nije premašila onu na starom kontinentu, a tome nisu pomogle ni američke sigurnosne reperekusije.

1 – MG TC

Top 10 britanskih automobila

Morate se zapitati kakvo bi stanje sportskih automobila bilo danas bez MG TC 1945 -1950. Bez tog modela, iskreno, to ne bi bilo ništa spektakularno. Međutim MG-ovi nisu bili nalik tipičnim američkim automobilima, pa su postali hit kod vojnika koji su služili vojni rok van SAD-a. Neki su donijeli male TC-ove kući nakon Drugog svjetskog rata, dok su ih drugi brzo pokupovali po povratku kući. Ipak prihvaćanje takvog nekonvencionalnog automobila unutar jedne “autocentrične” kulture je vjerojatno glavni čimbenik uspjeha MG TC-a.