Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Najskuplji vojni avioni

Pentagon je u veljači objavio vojni proračun za fiskalnu 2012. godinu koji bi trebao iznositi 553 milijarde dolara. Kada raspolažete tolikim budžetom sigurno vam nije problem potrošiti koji milijunčić. Uspoređujući cijene najskupljih automobila i najskupljih vojnih aviona, primijetiti ćete da je cijena automobila o kojem sanjate čista sitnica. U nastavku vam donosimo deset najskupljih vojnih letjelica koje su ikada napravljene.

F/A-18 Hornet: 94 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Prvi put pušten u uporabu 1980-ih, borbeni zrakoplov s dva motora je bio prvi američki napadač-zrakoplov koji je mogao napasti i zemaljske i zračne ciljeve. Korišten je u akciji u Operaciji Pustinjska Oluja i u demonstraciji letjelica mornaričkih plavih anđela. F/A 18 su također koristile Kanada, Australija, Finska, Kuvajt, Malezija, Španjolska i Švicarska.

EA-18G Growler: 102 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Growler je lagano naoružana verzija F/A-18 borbenog zrakoplova koji je nadograđen za elektroničko ratovanje (i trenutačno se isporučuje mornarici). Growler-i su u stanju ne samo pronaći i ometati radar protuzračne obrane, nego također ometaju neprijateljske veze.

V-22 Osprey: 118 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Ova letjelica s više propelera, koja polijeće i slijeće kao helikopter, ali može letjeti brže i dalje kao zrakoplov s fiksiranim krilima, je prvi put korišten za borbu u Iraku 2007. Proizvodnja Osprey-a je bila ometena problemima u izgledu i izgradnji: zrakoplov je uzeo živote trideset marinaca i civila samo tijekom svog razvoja (bivši potpredsjednik Dick Cheney je više put pokušao prizemljiti zrakoplov). Ipak, zbog svojeg dometa i svestranosti, Marinci planiraju poslati više V-22 letjelica u Afganistan do kraja godine.

F-35 Lightning II: 122 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Unajmljivanje kompanije Lockheed Martin godine 2001. da izgradi ovu nevidljivu letjelicu, supersonički borbeni zrakoplov, je u to doba predstavljalo najveći vojni ugovor ikada. F-35-ice su imale za cilj zamijeniti sve stariji arsenal letjelica, i oni su razvijeni kao dio programa Združenog Borbenog Napada programa između SAD-a i njezinih saveznika i kritizirani su kao slabi i preteški i prema tome su predstavljali laku metu. Da bi stvari bile još gore, od 2007-2008, hakeri su ubacili 7.5 milijuna linija koda koji su vodili Združeni Borbeni Napad, što je izazvalo zabrinutost da bi neprijatelji mogli kopirati dizajn F-35-ica i iskoristiti njegove slabosti. U travnju 2009. iz Lockheed Martin-a su izjavili da ne vjeruju da je program kompromitiran.

E-2D Advanced Hawkeye: 232 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Ogromni korak naprijed u nadzoru i izviđanju, moćni novi radarski sustav Advanced Hawkeye-a će povećati raspon teritorija koji letjelica može nadgledati za 300%. “Vjerojatno može gledati i kako rastu pistacije u Iranu”- rekao je analitičar iz think tank instituta. Iako se razvoj ovog zrakoplova nastavlja i dvije testne verzije su bile isporučene mornarici, smanjenje proračuna bi moglo zadržati zrakoplove na zemlji najmanje godinu dulje od planiranog.

VH-71 Kestrel: 241 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Ovaj visoko tehnološki helikopterski projekt, koji je imao za cilj zamijeniti stari predsjednikov helikopter, je prelazio proračun i za 50% kada je Barack Obama preuzeo kabinet. Ubrzo nakon inauguracije, predsjednik je objavio planove da zaustavi izgradnju helikoptera zbog prevelikih troškova. Ipak, 22. srpnja, vijeće za odobravanje projekata predstavničkog doma je jednoglasno odobrilo 485 milijuna dolara za financiranje Kestrela.

P-8A Poseidon: 290 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Dotjerana vojna verzija Boeingovih 737 zrakoplova će koristiti Mornarica za provođenje borbi protiv podmornica i za prikupljanje podataka. Može nositi torpede, rakete, dubinske bombe i druga oružja. Očekuje se da će se P-8A početi koristiti 2013.

C17A Globemaster III: 328 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Vojni-transportni zrakoplov zračnih snaga korišten je za premještanje trupa u ratne zone, za provođenje medicinskih evakuacija i za izbacivanje padobranaca. 190 C17A-ova je trenutno u službi; letjelica radi uz pomoć četiri turbo motora (iste vrste kao i na Boeingu 757 s dva motora) i može izbaciti 102 padobranca odjednom. U operacijama od 1993. korišten je za prebacivanje trupa i humanitarne pomoći Afganistanu i Iraku.

F-22 Raptor: 350 milijuna dolara

Najskuplji avioni

Osmišljen tijekom Hladnog rata, kao konstrukcija zračne letjelice koja bi se natjecala sa sovjetskim letjelicama koje nikada nisu izgrađene, F-22 je nadgledao proizvođač Lockheed Martin kao najbolji borbeni zrakoplov na svijetu, da i ne spomenemo da je bio i najskuplji. Može srušiti neprijateljske krstareće rakete, preletjeli velike udaljenosti u supersoničnoj brzini i izbjeći gotovo sve vrste radarske detekcije. Senat raspravlja treba li izgraditi još sedam komada za 1.67 milijardi dolara, od novca poreznih obveznika, što se kasnije svelo na raspravu o mogućnosti zapošljavanja ljudi na izgradnji zrakoplova. Projekt bi zaposlio 25 000 Amerikanaca.

B-2 Spirit: 2.4 milijarde dolara

Najskuplji avioni

The B-2 bombarder je bio tako skup da je Kongres smanjio prvotnu narudžbu iz 1987. sa 132 na 21 (pad letjelice iz 2008. je smanjio ukupni broj na 20). B-2 je teško detektirati uz pomoć infracrvenih, akustičkih, elektromagnetskih, vizualnih ili radarskih signala. Ova mogućnost nevidljivosti mu omogućuje da napadne neprijateljske ciljeve s manje opasnosti od odmazde. Koristi se od 1993., B-2 je korišten i u Iraku i Afganistanu.