Najbrže letjelice na svijetu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Najbrži helikopter – Westland Lynx (401 km/h)

Westland Lynx Westland Lynx je britanski višenamjenski vojni helikopter koji je dizajniran i izgrađen u tvornici Westland Helicopters iz Yeovila. Ovaj helikopter izvorno je zamišljen kao civilni i pomorski helikopter, no pojavio se i vojni interes. Nakon što je 1977. godine ušao u operativnu primjenu britanske vojske počeo je i interes ostalih nacija za ovim helikopterom. 1986. godine, modificirani Westland Lynx oborio je brzinski rekord (401 km/h) za helikoptere koji stoji još i danas.

Najbrži putnički avion – Tupoljev Tu-144 (2500 km/h)

TU-144 Tupoljev Tu-144 je prvi nadzvučni putnički zrakoplov na svijetu. U povijesti putničkog zrakoplovstva bila su samo dva nadzvučna zrakoplova u komercijalnoj uporabi, a to su Tupoljev 144 i Francusko-Britanski Concorde. Tupoljev 144 je proizvod ruske tvrtke Tupoljev za proizvodnju putničkih i vojnih zrakoplova smještene u Moskvi. Ime je dobila po sovjetskom graditelju zrakoplova Andreju Nikolajeviču Tupoljevu. Prototip je poletio prvi put 31. prosinca 1968. u blizini Moskve, što je dva mjeseca prije prvog leta Concordea. Zvučni zid je probio prvi put 5. lipnja 1969., a 15. srpnja 1969. postao je prvi komercijalni (civilni) zrakoplov koji je probio čarobnu granicu od 2 Macha.

Najbrži avion – SR-71 Blackbird (3500 km/h)

Blackbird Lockheed SR-71 je bio napredni, strateški izviđački zrakoplov velikog doleta, brzine preko 3 Macha. SR-71 je neslužbeno nazvan “Blackbird”, dok ga je posada nazivala “Habu”. Za mnoga unaprjeđenja na ovom avionu zaslužan je bio Lockheedov zrakoplovni inženjer Clarence “Kelly” Johnson. Obrambene osobine zrakoplova bile su njegova brzina i velika operativna visina leta. Ako je bio napadnut raketom zemlja-zrak, za izbjegavanje je avion jednostavno trebao ubrzati. SR-71 bio je u službi od 1964. do 1998., 12 od 32 zrakoplova su uništena u nesrećama, iako niti jedan nije oboren u neprijateljskim akcijama.

North American X-15 (7274 km/h)

X-15 North American X-15 bio je američki raketni zrakoplov, izrađen za zajednički istraživački program NASA-e, Ratnog zrakoplovstva, i Ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona “X”. Tijekom 1960-ih, X-15 je postavio brojne brzinske i visinske rekorde, između ostaloga i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira – 100 km visine), te je tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu količinu podataka o nadzvučnim strujanjima zraka, aerodinamičkom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvučnim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotaže pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta korištenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica. Još uvijek drži svjetski rekord najveće brzine ikada dostignute za zrakoplov s ljudskom posadom.

NASA X-43 (11265 km/h)

X-43 Brzinski rekord za letjelice postigao je 2004. godine NASA-in X-43A Hyper-X. Ta nadzvučna bespilotna letjelica razvijena za testiranje eksperimentalnog motora nazvanog scramjet dosegnula je brzinu od 9.6 Macha, što odgovara brzini od približno 11265 km/h, gotovo 10 puta većoj od brzine zvuka. Sve druge rakete osim X-43A moraju nositi težak teret kisika kako bi sagorijevale vlastito gorivo, dok X-43A uzima kisik iz atmosfere i miješa ga s tekućim hidrogenom kojeg nosi sa sobom kako bi “izgradila” gorivo.