Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Najbolje vozačke destinacije

Nekima su sumnjivi momci sa mačkama, a onim više sumnjičavima, momci koji nisu strastveni po pitanju vožnje. Biti za volanom stvar je i opuštanja i osnaživanja. Faktor blažeg ili nepostojećeg ograničenja brzine veliki je plus i obogaćuje dušu. U ovom članku predstavljamo vam najbolje svjetske rute za vožnju, zato zgrabite putovnicu, ne zaboravite omiljenu glazbu i krenimo.

Autobahn – Njemačka


Pitanje je bi li modeli proizvođača kao što su Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche bili toliko impresivni da nisu imali autocesta u svom dvorištu? Od prvog poteza od Kölna do Bonna koji je dovršen 1932., njemački sustav autocesta postao legenda za uzbuđenja bez granica. Iako se to često krivo tumači, samo oko polovina sustava nema ograničenja brzine. Austrijske i švicarske autoceste također imaju ograničenje brzine, tako da ni ne pokušavate igrati ulogu neinformiranog turista sa vlastima. Umjesto toga, pravac južna Njemačka, gdje ćete (još uvijek) naći ceste bez ograničenja brzine.

Bologna – Italija

Pravilo je da se automobil najbolje ponaša na svom terenu i da je njegova osobnost odraz ljudi koji su ga sagradili. To je definitivno slučaj u talijanskoj pokrajini Bologna, regiji u kojoj su Ferrari, Lamborghini i Maseratti stvorili svoju magiju. Natjeravanje kroz uske seoske ulice, podnožja i planine daje osjećaj nastupa u čuvenoj utrci Mille Miglia. “Polizia” je poznata kao blaga, ali ne sve-praštajuća. Da biste dobili najbolje iskustvo vožnje u Bologni, ili bilo gdje u tom dijelu svijeta, skrenite na “strade bianchi” (iliti seoske ceste ako vam je talijanski malo zahrđao).

Vijadukt Millau – Francuska

Kao da ozloglašenost za paraglidinga i Roquefort sir nisu bili dovoljni, područje oko južnog francuskog gradića Millau je pravi užitak za vožnju. Prometnica u gorju Massif Central zadovoljava sve standarde dobre vožnje i tjera vozača na još koji dodatan kilometar. To je dovoljan razlog da regiju dodamo na popis, ali ono što zaista čini ovu rutu posebnom je čelik. U idiličnom spoju sa impresivnim krajolikom je Vijadukt Millau. Naravno većina auto entuzijasta se obično ne uzbuđuju toliko sa mostovima, ali to nije običan most. Za oko 3,5 €, možete voziti kroz četverotračni, do neba visok autoput koji se nalazi na visini od 340 metara na svojem najvišem dijelu, a prolazi iznad rijeke Tarn. Most je otvoren u 2004., i potukao je europskog kralja visina, austrijskog Europabrücke. Posebno dobra vožnja po A75 i mogućnosti hvalisanja da ste prešli najviši svjetski transportni most.

Obalne ceste – Portugal i Španjolska

Sjećate se da smo konstatirali da se automobil ponaša najbolje na svom terenu? Kada europski proizvođač oglašava svoj novi model, to je onda obično u Portugalu ili Španjolskoj. Za neke, ovo će biti zagonetno. Španjolska je poznata po strogim provođenjem prilično opsežnih prometnih zakona. Što se tiče Portugala, takva provedba mogla bi učiniti nešto dobro, jer je kao zemlja poznata po lošim cestama i još gorim vozačkim navikama. Ipak, priroda je fascinantna.

Velika oceanska cesta – Australija

Ako je razina mora vaš stil, odkrstarite prema Australiji i probajte Veliku oceansku cestu. Jugozapadna Victoria je domaćin ove velike prometnice, koja sadrži mnoge znamenitosti na putu, u rasponu od turističkih gradova i svjetionika do prašume u Otwayu. Osjetit ćete vjetar uz južno oceansku plažu između Lorne i Apollo Baya i ogromne valove oko Bells Beacha. A onda su tu i Dvanaestorica apostola, oduševljavajuće vapnenačke stijene koje vire iz mora u Port Campbell National Parku između Princetowna i Peterborougha. Završena 1932. godine, “The Great Ocean Road” je ponos za Australce i odlična vožnja za putnike iz cijelog svijeta. Točit ćete gorivo uz svježe plodove mora i domaće vino.

M8 – Škotska

Iako su mnoge od ruta previše drevne da bi se planirati kao veliki putevi, Velika Britanija ima dosta putova za vozačke entuzijaste. Često zanemarivana je Škotska, ali je svakako vrijedna truda. Da Vinci Code može privući više turista za naciju, ali na sreću, oni su dužni maknuti se sa ceste i tražiti tragove u Rosslyn Chapelu kod Edinburgha. Jedan od planinskih prijevoja, poznat i kao i Rest And Be Thankful (odmorite se i budite zahvalni), je postao slavan jer su se vozila tijekom puta preko njega pregrijavala. M8 autoput je glavna prometnica, iako ćete se vjerojatno htjeti preusmjeriti na neke sekundarne ceste, da vidite neki dvorac ili presiječete koji zavoj.

Kumamoto – Japan

Mnogi zapadnjaci imaju dojam da je Japan zemlja sa brzim tempom, neonskim gradovima i ljudima pakiranim u vakuumu na svakom dostupnom kvadratnom inču. Može li ova zemlja biti domaćin jednoj od najboljih međunarodnih vozačkih ruta? Zapravo, da. Gusto naseljen Japan ima i drugu stranu. U planinskom području puls pada u sigurnu zonu i život teče neopisivo sporo. To je mjesto gdje ćete pronaći dobro održavane i lake ceste. Na primjer, iskustvo vožnje Kyushu autoputom u Kumamoto Perfecture na otoku Kyushu je jednako iskustvu putovanja kroz vrijeme. U tom području gdje se smatra da je nastala japanska civilizacija, imat ćete priliku svjedočiti raskošnim pogledima i tradicionalnoj japanskoj arhitekturi koja je odavno nestala iz gradova.

Western Cape – Južna Afrika

Ako mislite da je jedina vožnja u Africi ona u Land Roveru kad se ide na safari, razmislite ponovo. Seoski putevi su teško izdržljivi, a glavne autoceste su dosta dobro održavane. N1, N2 i N7 u Western Capeu su iznenađujuće dobre za vožnju, sa ograničenjem brzine na 120 km/h. Imajte na oku životinje koje su sklone odlunjati na cestama. Ako izuzmemo stoku na cestama, vožnju uz Južni Atlantik i Cape of Good Hope podsjeća na Mediteran, sa sličnim klimatskim uvjetima. Cape Town može biti turistička ludnica sa vremena na vrijeme, ali vrijedna borbe je posjeta Cape Point i Stol Mountainu.

Sjeverni Tunis

Možda nije njemačka autocesta, ali ovo područje je poznato kao Afričke Alpe. U stvari, Sjeverni Tunis ima neke zabavne planinske puteve koje vrijedi odvoziti. To nije prostor za krhke egzotične automobile. zbog P5 i P17 su općenito dobre, iako su uvijek podložne promjenama. A čak i ako ste spor vozač, lokalni promet ponekad se kreče hitnosti drogirane kornjače, znatno ispod ograničenja. Pun pogodak je izuzetan krajolik i učestalost ruševina sela iz rimskog doba, raspršenih u cijeloj regiji. Sjeverni Tunis će premašiti vaša očekivanja. Dougga, jedan od najbolje očuvanih ostataka rimskog naselja. Smješten odmah pored P5 blizu Testoura, potiče iz 4. stoljeća prije Krista, u dobrom je stanju za svoju dob i svakako ga vrijedi posjetiti.

Baja – Meksiko

Ova destinacija nije za povremene vozače. U stvari, volite uske ceste sa dva traka pune opasnosti, pakirajte kufere. S druge strane, ako imate osjećaj za avanturu i dobro ste pripremljeni, svakako probajte ovu rutu. Južno od granice, najbolji put u Baja California Sur, Mexico, je Highway 1 koji nije baš sjajan. Ovaj put nećete koristiti ako želite izbjeći kratere na cesti ili doći do Cabo San Lucas na vrijeme. Noćno putovanje nije preporučljivo, a drugi pak predlažu da vozite ispod 80 km/h. Bilo kako bilo, ako ste vješt vozač s razumno dobrim vozilom, probajte ovaj put. Bit ćete nagrađeni dobrim vremenom i znamenitostima. Kada dođete do Cabo San Lucas, uživajte u znamenitostima San Lucas Marini i Land’s End, a kada završite vožnju, tekila!

Stelvio Pass – Italija

Cesta preko istočnih Alpi u Italiji, nije za one slabog srca. Ako možete skrenuti pogled sa ceste ugledat ćete predivan pogled na Adige dolinu. Ipak, ne preporučujemo panoramske poglede dok ste za volanom. Sa 48 zavoja, Stelvio Pass će vas voditi na vašim nožnim prstima dok pokušavate držati svoj auto na planini. Ostavite 4×4 kod kuće, ovaj put je napravljen za lakše i lepršavije vožnje. Imajte na umu da čak i Stirling Moss nije uspio zadržati svoje gume na Stelvio Pass – ali Top Gear dečkima je to pošlo za rukom. Znajte da je ovo teška cesta koja ne nudi mnogo atrakcija i namijenjena je samo hard core vozačima. Ako prođete Stelvio Pass, možete se hvaliti sa ste prošli cestom kojom je vozio Daniel Craig u ulozi Jamesa Bonda.

Prijevoj Turini – Francuska

Sospel je početna točka jedne od najtežih, najopasnijih i – možda upravo zato – najspektakularnijih etapa Svjetskog prvenstva u reliju. Putovanje dugo 32 km kroz Nacionalni park Mercantour od Sospela do La Bollène-Vésubie ima sve odlike jedne od najboljih ruta za vožnju u Europi, ako ne i u svijetu: zapanjujuće planinske i šumske vidike, čak 34 zahtjevna uska zavoja koji se izmjenjuju s jednako primamljivim ravnim dijelovima i, ono što je u svakom smislu vrhunac putovanja, prijevoj Turini. Ovaj čuveni vrh na nadmorskoj visini od 1607 metara nudi nevjerojatne poglede s Alpa sve do Mediterana. Vozači reli automobila često ubrzaju do 180 km/h na ravnim dijelovima. Međutim, osim ako ne planirate vlastiti nastup na reli prvenstvu, preporučujemo da se ne žurite i da uživate u vidicima, nježnom mirisu lavande na morskom povjetarcu i, još važnije, pukom ushitu svladavanja ovog zaista uzbudljivog prolaza kroz jednu od najspektakularnijih planinskih regija Francuske. Kada stignete u La Bollène-Vésubie, možete uživati u čaši ili dvije provansalskog vina.

Transfagarasan – Rumunjska

Ako tražite zadivljujuće vidike, uzbudljive planinske ceste i primamljive mistične krajolike, naći ćete sve što tražite na čuvenoj ruti Transfagarasan u Rumunjskoj. Iako su planine Fagaras i okolna regija bogate poviješću (na ovoj ruti se nalazi tvrđava Poienari, koja je bila dom, između ostalih, zloglasnog Vlada Tepeša), sama cesta je relativno nova. Sagradio ju je Ceausescu 1970. godine kao odgovor na sovjetsku invaziju na Čehoslovačku, a cesta je služila za zaštitu vanjskih granica države u pripremi za sličan napad. Cesta Transfagarasan (ili, prema službenoj oznaci, DN7C) se penje na preko 2000 metara nadmorske visine i jedna je od najviših ruta u Europi. Bez obzira vozite li sa sjevera na jug ili obrnuto, pruža zadivljujuće prizore, a jedan od najupečatljivijih je Moldoveanu, najviši planinski vrh Rumunjske (2034 m). Međutim, najupečatljivija točka na ruti je dio od 890 m koji ne pruža nikakav vidik. Neosvijetljeni tunel kroz planinu čini zapanjujuću granicu između pustog i snijegom zametenog planinskog krajolika na sjeveru i bujnih zelenih dolina na jugu, gdje je također osjetno toplije. Labirint vijadukata i mostova, zadivljujućih cesta uz jezersku obalu, tijesnih zavoja i uskih križanja čini ovu spektakularnu rutu također izazovnom i vrlo zahtjevnom. Dodamo li tome udaljenost regije i mogućnost zatvaranja ceste zbog promjenjivog vremena (čak i tijekom ljetnih mjeseci), može se zaključiti da putovanje kroz ovaj visinski prijevoj treba na vrijeme isplanirati. Ponesite dosta tople odjeće i zaliha i svakako obavijestite nekoga o svojoj ruti.

Dubrovnik – Zagreb – Hrvatska

Poznata po svom netaknutom krajoliku, Hrvatska je novo odredište iz snova. Unatoč velikoj pažnji koja se pridaje obalnim područjima i plažama, Hrvatska ima nešto za ljude koji žude za zabavom za volanom. Regija nudi raznoliku skupinu atrakcija za putnike koji se voze iznajmljenim automobilom, i bit ćete zahvalni ako to učinite. Da biste pješice prevalili sve hrvatske rajske otoke i sanjive obale trebali bi vam dani, a nemaju svi vremena za to! Povijesna mjesta, nacionalni parkovi, luksuzne vile i hoteli, mjesta ljepote – sve ćete ih doživjeti na putu od Dubrovnika do Zagreba.