Hommage Paul Newmanu

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Paul Leonard Newman kultni američki filmski glumac i poznati filantrop (26. siječnja 1925. – 26. rujna 2008.), preminuo je u 83. godini života nakon duge i teške borbe s rakom pluća. Rodio se u predgrađu Clevelanda. Otac Arthur bio je Židov i vodio je unosnu trgovinu sportskom robom. Majka Theresa bila je katolkinja te je pomagala u vođenju trgovine, usput odgajajući Paula i njegovog brata Arthura. Kao mlad priključio se mornarici i služio na pacifičkom bojištu. Rano je pokazao interes za teatar, a majka je poticala njegov interes. Debitirao je sa samo 7 godina i uskoro ostvario solidnu brodvejsku karijeru. Kad je Drugi svjetski rat završio, Paul se vratio kući i završio studij, a išao je i na satove glume gdje mu je učitelj bio slavni Lee Strasberg.

Prvi film, Srebrni kalež (1954.), sam Newman je označio kao “najgori film desetljeća”. Snimio je 33 filma nasuprot mnogim legendama filma. U filmu “Mačka na vrućem limenom krovu” partnerica mu je bila Elizabeth Taylor. Bio je na audiciji za ulogu Cala Traska u filmu “Istočno od raja”, ali je ulogu ipak dobio James Dean. Film po scenariju Williama Faulknera pružio je Newmanu onu vrstu uloge u kojima je bio najbolji: ulogu moralno ambivalentnog antijunaka. Za cijelu jednu generaciju, Newmanov Ben Quick postao je istoznačnica za beskrupulozne mladce. Prvu nominaciju za Oscara dobiva tek za “Mačku na vrućem limenom krovu” po drami Tennesseeja Williamsa. Intenzivno je surađivao s režiserom Martinom Rittom s kojim između “Dugog toplog ljeta” i vesterna “Hombre” (1966) snima šest filmova. Newmanov glumački profil odgovarao je ponajviše eri kad su filmovi postajali grublji i ciničniji, povijest i institucije se stavljale pod upitnik.

U tom razdoblju glumi ambivalentne junake poput mladog biljarista u “Hustleru” (1961), poluindijanca otpadnika u “Hombre” (66), Billyja Kida u “Left Handed Gun” (59), robijaša Hladnorukog Lukea u istoimenom filmu iz 1967, te osebujnog suca Roy Beana u Hustonovu “Judge Roy Beanu” (1972). Odmetništvo kao vrijednost o kojoj film progovara u tom razdoblju vrhunac doživljava u dva hita iz sedamdesetih: postvesternu “Butch Cassidy i Sundance Kid”, te kostimiranom gangsterskom filmu “Žalac”. U oba filma Newman glumi s Robertom Redfordom, a režirao ih je George Roy Hill. Novo razdoblje u Newmanovoj karijeri počinje Scorseseovim filmom “Boja novca” u kojem će glumiti isti lik iz “Hustlera”, samo trideset godina stariji. Za taj film Newman osvaja i jedinog Oscara iz devet nominacija. Godinu ranije dobio je i počasnog Oscara. Često utjelovljuje likove “stare garde”, starce s patrijarhalnim autoritetom koji novo doba stavlja na kušnju. Takvu ulogu glumit će i u svom posljednjem filmu, gangsterskoj sagi “Road to Perdition” Sama Mendesa. Nakon toga, bavio se samo sinkronizacijom, a glas je među ostalim davao i u odličnom Pixarovu crtiću “Cars”. Legendarni glumac svojedobno je cinično izjavio da zamišlja kako mu na grobu piše: “Ovdje leži Paul Newman, koji je umro neuspješan jer su mu oči najednom postale smeđe.” Nije samo on sebi zamjerao bistre plave oči i lijepo lice: slavni učitelj glume Lee Strasberg govorio je da bi “Newman bio bolji glumac od Marlona Branda da nije toliko zgodan”, jer je smatrao da Paul koristi svoju ljepotu i atraktivnost i u situacijama kad bi se glumački trebao više potruditi, a ne izvlačiti ulogu na izgled.

Dok je trajao drugi svjetski rat, želio je postati pilot, ali je odbijen kad mu je ustanovljen daltonizam. Volio se utrkivati automobilima, a 1975. na utrci 24 sata Le Mansa bio je drugi. Ženio se dva puta te ima petero žive djece. Šesto dijete, sin Scott umro je u 28. godini od predoziranja drogom. Njemu u spomen, osnovana je zaklada koja se bori za prevenciju zlouporabe droga. Druga žena, kojom se oženio dva dana nakon 23. rođendana je Joanne Woodward, s kojom je glumio u nekoliko filmova snimljenih od 1958. do 1990. godine. Osnovao je organizaciju Newman’s Own, koja proizvodi hranu, a svu zaradu daje u dobrotvorne svrhe. Do 2006. godine ukupna vrijednost donacija bila je preko 200 milijuna dolara. Za svoj humanitarni rad dobio je i niz značajnih priznanja, među kojima i Humanitarnu nagradu Jean Hersholt, i to godinu dana nakon Audrey Hepburn.. Bio je liberalni politički aktivist i aktivni protivnik Richarda Nixona. Kao takav, dospio je na 19. mjesto zloglasne Nixonove “Liste 20 neprijatelja”, sačinjene da bi se moralno i fiskalno uništili protivnici republikanaca. Na tom memorandumu Newman je opisan kao “radikalni liberal”, a glumac je to komentirao kao najveću počast u životu . Kako je za Joanne oženjen već skoro 50 godina te s njom ima tri kćeri, pitali su ga kako to da nikad nije počinio preljub. Paul je na to izrekao slavnu rečenicu:”Zašto ići van kupiti hamburger kada imate odrezak kod kuće?” U spomen na film “Hladnokrvni kažnjenik” iz 1967. kada je pojeo 50 jaja, studenti Koledža Bates i sveučilišta Princeton održavaju spomen-dan, kada se natječu i provjeravaju mogu li popiti 24 piva i nastaviti normalno obavljati svoj posao. 25. svibnja 2007. otišao je u mirovinu. U dobu u kojemu živući glumci dobivaju “svoj dan”(poput Meryl Streep u New Yorku), vjerojatno će još jedan dan biti dodijeljen, posthumno – Paul Newmanu, ´cause he deserves it.