Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Crveno vino i rak

Znanstvenici vjeruju kako su riješili misteriju koju ulogu antioksidansi koji se nalaze u grožđu i crvenom vinu imaju u borbi protiv raka. Prema studiji objavljenoj u magazinu Cancer Research, komponenta resveratrol, koja djeluje kao antibiotik u zaštiti grožđa protiv gljivica, može isključiti protein koji čuva stanice raka protiv metoda liječenja poput kemoterapije. Istraživanje bi jednog dana moglo i omogućiti korištenje resveratrola u prevenciji raka i njegovom liječenju, kaže Minnie Holmes-McNary, nutritivni biolog na Sveučilištu North Carolina u Chapel Hillu.

Korisnost ispijanja čaše crvenog vina višestruko se naglašava u zadnjih deset godina nakon otkrića „francuskog paradoksa“, činjenice kako Francuzi imaju nisku stopu srčanih oboljenja usprkos prehrani bogatoj kolesterolom. Prije nekoliko godina, znanstvenici su pronašli kako resveratrol čuva stanice od raka i zaustavlja razvoj malignosti. Resveratrol se može pronaći u nekolicini prehrambenih namirnica, uključujući kikiriki i razne bobice. Svako vino posjeduje određene količine resveratrola, ali crvena su vina njegov najbogatiji izvor.

Nadovezujući se na prijašnje studije koje su utvrdile kako protein nazvan NF-kappa B omogućava stanicama tumora preživljavanje usprkos kemoterapiji, znanstvenici su proučavali kako ljudske i životinjske stanice tumora reagiraju na resveratrol znajući njegov utjecaj na protein. “Otkrivanje mehanizma resveratrola je važno u razvoju kanceropreventivnih supstanci za ljudsku upotrebu“, ustvrdio je John Pezzuto, znanstvenik koji je prvi 1997. godine otkrio poveznicu resveratrola, crvenog vina i borbe protiv raka.