Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Braća po oružju… sretnih 13

Svako toliko se u bilo kojoj birtiji koja drži do svog imena zapodjene prepirka pijanih besposličara oko toga tko je najbolji u ovom ili onom. Vjerojatno ste naletjeli kada se raspravljalo o bitnoj životnoj temi “tko bi koga razbio” i dal je Van Damme dorastao Filipoviću barem do penisa… Pa evo pošto smo mi kakav takav autoritet u tom polju promućkali smo malo naš mozak pa vam stoga donosimo ultimativnih 13 sretnika koji su obilježili povijest akcijskih filmova. Akcijskih filmova za prave muškarce a ne ovu današnju “wannabe” elitu akcije.

Broj 13: Bud Spencer

Glumac

The Film: Bomber
Crna mrlja karijere: To je Bud…nema je.

Iako je u mladosti obarao plivačke rekorde svekolikom pučanstvu je postao popularan obarajući ruke u svojim mnogobrojnim filmovima. Udruživši snage s kolegom Terence Hillom išamarao je i porazbijao više glava nego svi izbacivači zagrebačkih diskoteka zajedno. Iako je glumio i policajce i kauboje ostao je vjeran “old school” riješavanju sukoba…golim šakama drito u glavu.

Broj 12: Dolph Lundgren

Glumac

The Film: Joshuino Drvo
Crna mrlja karijere: Penthatlon

Iako je manje eksponiran od ostalih zaslužio je ulazak na vječnu ljestvicu samo s činjenicom da je zadao par dobrih udaraca Stalloneu a još i više naprašivši tur usiljenom baletanu Van Dammeu. U korist mu ide i pojavljivanje u all star filmu “Plaćenici” a uvodna scena kad prepolovi tipa sačmaricom zaslužuje stadionski “standing ovation”.

Broj 11: Vin Diesel

Glumac

The Film: XXX
Crna mrlja karijere: Spašavanje vojnika Ryana

Jedan od novijih hollywoodskih pulena. Pokazuje da ima potencijala za prave stvari samo da mu sjedne koji pravi scenarij u masne šape. Brz je i žestok samo treba izaći iz okvira profinjenijih filmova koji robuju specijalnim efektima i uzeti automatsku pušku…to više pali nego škripa guma ušminkanih automobila.

Broj 10: Mel Gibson

Glumac

The Film: Smrtonosna Oružja i Mad Maxovi
Crna mrlja karijere: Mrs. Soffel

Mel Gibson bio on zakleti vjernik ili ne. Umirao u filmovima, plakao i pokazivao guzicu osim brojnih ženskih fanova priskrbio si je i veliku većinu muških. Jer daj psihotičnom luđaku policijsku značku i pištolj, partnera crnca kojeg izluđuje i eto ti dobitne kombinacije. Tko nije gledao “Mad Maxa” i “Smrtonosno Oružje” ne znam kako se može smatrati muškarcem…

Broj 9: Bruce Willis

Glumac

The Film: Umri Muški
Crna mrlja karijere: The Return Of Bruno

Iako je u jednom filmu glumio duha, u drugom spašava svijet i pazite sad gine u tom pokušaju ulazak u ovu listu velikana omogućila mu je saga “Umri Muški”. Iako ne umire, put u tim filmovima mu je popločan leševima terorista koje slaže iz sekunde u sekundu. Yippie Ka Ye Motherfucker…

Broj 8: Clint Eastwood

Glumac

The Film: Prljavi Harryi Dobar, Loš, Zao… Crna mrlja karijere: Mostovi Okruga Madison

Iako je Clint po stare dane posenilio i snima svakakve dramice i štotijaznam sve ne u mladosti je bio pravi opaki igrač… Krojio je pravdu na divljem zapadu sve dok nije Colt zamijenio Magnumom 44, najmoćnijim pištoljem na svijetu…i postao policijska ikona s početka sedamdesetih.

Broj 7: Jean Claude Van Damme

Glumac

The Film: Kickboxer, Univerzalni Vojnik
Crna mrlja karijere: bio je baletan pobogu…

Razvaliti Tong Poa u više navrata, Dolph Lundgrena isto tako a i druži se sa Cro Copom koji iako načet ozljedama i dalje tvrdi da bi razbio Van Dammea na čuđenje Roberta Knjaza. Bio on baletan ili ne crni pojas u karateu nema mnogo dječaka u mojem kvartu al dobro…udara svim ekstremitetima a i oružjem barata vrlo dobro tako da je 7 mjesto i više nego zasluženo.

Broj 6: Kurt Russell

Glumac

The Film: Bijeg iz New Yorka
Crna mrlja karijere: Amber Waves

Uvijek nepravedno zapostavljan ali ipak jedan od najvažnijih akcijskih protagonista svih vremena bilo da tamani vanzemaljce ili kriminalce, pištoljem, sačmaricom ili golim šakama Kurt je jedan od glavnih faca u povijesti akcijskih filmova a ubiti jednog “bad guya” manje od Stallonea u “Tango i Cashu” je i više nego dovoljno za zlatnu sredinu ljestvice.

Broj 5: Jason Statham

Glumac

The Film: Transporter
Crna mrlja karijere: …

Bivši reprezentativac skokova u vodu se u svijetu filma pojavio relativno kasno ali je odmah zasjao u punom sjaju. Ne jebe previše dublere i tu spiku pa sve akcijske scene snima sam što je danas rijetkost kod novih akcijskih plačipičaka. Osim šakama, pištoljima i inim oružjem najubojitiji je za volanom nekog njemačkog autića.

Broj 4: Steven Seagal

Glumac

The Film: Pod Opsadom
Crna mrlja karijere: Machete

Bio agent CIA-e, privatni detektiv, kuhar ili stjuardesa Steven mlati bez postavljanja suvišnih pitanja. Doduše i vokalni dio scenarija mu je malo kratak al kad reže vratove kreditnom karticom to mora proći zapaženo. Iako masnog repa i isfuranog kožnjaka šake lete taman za drvenu medalju.

Broj 3: Chuck Norris

Glumac

The Film: The Delta Force
Crna mrlja karijere: tv prodaja definitivno…

Bez obzira na sve silne priče koje ga dižu u nebesa Chuck je iako pravi čistokrvni štemer tek na trećem mjestu “vječne” liste. Razlog za to je njegovo stalno nastojanje za riješavanjem sukoba mirnim putem, težak poraz od minijaturnog Bruce Leeja koji osim što ga je naprašio dodatno ga ponizio počupavši mu dlake s prsa i TV prodaja koju bi svaki pravi akcijski junak koji drži do sebe trebao izbjegavati.

Broj 2: Sylvester Stallone

Glumac

The Film: Cobra, Rambo od drugog pa nadalje
Crna mrlja karijere: Stani ili moja mama puca

Talijanski pastuh koji je karijeru započeo u skladu s imenom u mekoj pornjavi a u svijet akcijskih junaka ga diže jedan od nepravedno opisanih “najnasilnijih filmova”, “First Blood” iliti “Rambo” u kojem gine tek jedan organ vlasti…i to padom iz helikoptera. Tek se kroz daljnja tri nastavka afirmirao i postigao kultni status filmskog straha i trepeta pogotovo u “Cobri” nakon kojeg na filmskom platnu ostaju tragovi izrešetanih leševa iza Slya.

Broj 1: Arnold Schwarzenegger

Glumac

The Film: A koji nije?
Crna mrlja karijere: Junior

Zar ste sumnjali da je najveći akcijski junak svih vremena mogao biti itko drugi? Naravno da niste. Iako se je pokušao dokazati i kao karakterni glumac u nekoliko drama/komedijica ipak mu najbolje stoje uloge koljača bez pitanja. Iako se malo zapustio guvernerskim obvezama jedva čekamo da li će Arnie “be back”…do tada čekajmo “The Expendables 2” i gledamo “Terminatora 2” po 498-mi put. Hasta la vista, baby!