Ukrotite prljavo rublje

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Moderan muškarac nikada ne smije ovisiti o suprotnom spolu, kada su u pitanju osnovni kućanski poslovi. Naučite nešto o pranju rublja i žene u vašem životu promatrati će vas drugim očima. Ovaj posao je ne samo lak, već ima i dvostruku korist: život vaše ljepše polovice biti će barem za nijansu lakši, a možda ćete konačno i pobjediti u nekoj od stalnih rasprava oko toga tko više radi po kući. Lekcija broj jedan: ne dozvolite da vam se prljava odjeća nagomila do te mjere da više nemate apsolutno što da obučete.

Organizacijska nauka
Pranju rublja bi trebali da pristupiti kao zabavnoj matematici. To je pitanje logičke organizacije, i dok pratite ove korake, možete sve obaviti veoma brzo!

Sortiranje rublja
Odvajanje svjetlih od obojenih djelova garderobe bitno je ako vaša ljepša polovica ima mnogo crvenih ili ružičastih odjevnih predmeta. Ako niste spremni da nosite blijedo ružičaste bokserice na posao, ili još gore u teretanu, obavite ovaj jednostavan zadatak prije nego što stvari završe u perilici rublja. Ali tu nije kraj. Morate pažljivo čitati što piše na etiketama odjeće. Ne možete prati na visokoj temperaturi njen seksi čipkasti ženski grudnjak zajedno sa svojim bijelim čarapama za nogomet – osim ako ne želite da budete etikitirani da ste nesposobni.

Pranje rublja
Zapamtite da poklopac od detrdženta obično služi i kao mjera. Nije bitno da li ćete u mililitar pogoditi količinu – poslije nekoliko pranja steći ćete neophodno iskustvo u ovoj radnji i naučiti ćete kako da pogodite pravu mjeru. Vodite računa o temperaturi vode. Ako želite da uštedite energiju, perite uvijek hladnom vodom – tako ćete i sačuvati boju odjeće, a i smanjiti skupljanje (u ovom slučaju ne važi ono dobro poznato muško pravilo o hladnoj vodi i smanjivanju). Topla voda se jedino preporučuje pri pranju bijelog rublja.

Ako primjetite neku nezgodnu mrlju (od kave ili trave), istrljajte je nekim od sredstava za uklanjanje i najupornijih mrlja. Koristite izbeljivač samo sa bijelim rubljem, bez obzira na to koliko loše mrlja izgleda. Vodite računa što piše na etiketi. Slobodno sortirajte rublje tek pred samo pranje. Obavezno čitajte što piše na etiketi u vezi sa načinom pranja rublja. Koristite sušilicu rublja, jer samo rijetki delikatni materijali, kao što je svila, se moraju sušiti prirodnim putem.