Učite iz vlastitih grešaka

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Učenje iz vlastitih grešaka privilegija je koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za vlastite krive procjene.

Prihvatite vlastite greške
Prihvaćanje vlastitih grešaka teže je nego što to na prvi pogled izgleda. Osim obrabenog stava koji većina nas automatski zauzima, jer prirodno je braniti se od vlastitih slabosti, greške nas ostavljaju poniženima i uzrokuju osjećaj neugodnosti i nelagode. Tko se ne bi htio obraniti od takvih osjećaja?

No, je li dobro braniti vlastite greške i opravdavati se? Što se može dobiti štiteći se od mogućih kritika? Umjesto da pokušate krivnju svaliti na druge, prihvatite svoju grešku. Nemoguće je naučiti od vlastitih grešaka ako ih ne možete prihvatiti i preuzeti odgovornost za njih. Ako vam promakne rok, priznajte da ste pogriješili – nemojte kriviti promet ili kolege. Ako ste nešto krivo preračunali, priznajte pogreške u kalkulaciji.

Promijenite način razmišljanja
Prema psihologu Carolu Dewcku sa Sveučilišta Stanford, ključ uspjeha je u čovjekovoj perspektivi – mislite li da je vaša sposobnost inherentna (ili je imate ili nemate) ili mislite da je vaša sposobnost nešto što se može razviti? Budući da je većina ljudi fokusirana na vlasititu izvedbu, većina nas nema sklonost učenja iz vlastitih grešaka. Na greške bi se trebalo gledati kao na motivaciju za daljnja poboljšanja, a ne kao udar na vlastiti ego i moguće nedostatke.

Otkrijte uzrok
Istražite koji je glavni uzrok vaše greške analizirajući vlastite motive i misli koji će vam pomoći odrediti gdje ste točno pogriješili i zašto. Također je važno potražiti i tuđe mišljenje koje će vam dati drugi kut gledanja na problem. Prije nego što naučite kako nešto pravilno raditi, morate prvo saznati u čemu ste predhodni put pogriješili.

Jeste li procijenili vlastitu inteligenciju, sposobnost ili vlastiti trud? Možda ste krivo shvatili zadane upute; ako je to slučaj, nemojte odmah druge kriviti za nastalu situaciju. Na kraju krajeva, vi ste podbacili zato što niste jasno shvatili tuđe upute ili ste krivo pretpostavili nešto što vam je bilo rečeno.

Primijenite novi pristup
Ako je moguće, stavite u praksu što ste dosad naučili kako biste u budućnosti bolje izvršavali radne zadatke. Apstraktni pogled će vam pomoći da vidite gdje ste se precijenili, manje trudili, krivo razumjeli ili jednostavno niste imali dovoljno entuzijazma za zadani zadatak.