Slaganje boja

eMuškarac

eMuškarac

Online magazin za modernog muškarca

Da bi postali majstor u odijevanju, morate savladati neke od osnovnih stvari, a jedna od njih je i koordinacija boja. Naučiti kombinirati boje i nije tako teško kao što vam se na prvi pogled čini. Za potpuno shvaćanje i savladavanje paleta boja treba poprilično puno vremena, no tu postoje i neka osnovna pravila kojih se je lako pridržavati, a mi vam donosimo neka od njih.

Bijela košulja odgovara svemu
Jedan od komada vaše odijeće koji možete nositi sa svime, pogotovo sa stvarima osobito uočljivih boja za koje niste sigurni uz što ih nositi. Uparite je sa kravatom jarkih boja ili kravatom sa uzorkom, nosite je ispod pulovera sa V izrezom. Što god učinili izgledati će te uglađeno i savršeno koordinirano. Klasična bijela košulja je bezvremenska i vrijedi zlata.

Siva neutralizira jarke boje
Koristite sivu boja ako eksperimentirate sa bojama. Odlična je za prigušenje snažnih boja, siva boja funkcionira sa gotovo svim bojama. Pa dakle ako želite dodati malo žešće boje, a da u tome ne pretjerate, obucite nešto sive boje (hlače, pulover, jaknu) i neutralizirajte jarke boje. Ne samo da će te napraviti odličnu kombinaciju boja, nego i sivom bojom dobivate jedan profinjen izgled koji je istovremeno klasičan i elegantan.

Ne nosite hlače u bojama
Izbjegavajte nositi hlače u raznim bojama. Hlače su jedini dio vaše garderobe koje bi se trebale opirati naletima različitih boja. Hlače jarkih boja izgledaju klaunski i nepodnošljivo. Hlače nikada ne bi trebale privlačiti više pažnje od košulje ili kravate. Hlače su temelj vašeg izgleda i one trebaju biti uglađene i profinjene.

Nosite različite boje jednakih nijansi
Za najbolje rezultate, sve boje koje nosite trebale bi biti jednake nijanse. Dakle ako nosite više boja pokušajte ih uskladiti da budu jednako svijetle odnosno tamne. Jednostavno uparite svijetle boje sa svijetlim, pastelne sa pastelnim, itd..

Koristite komplementarne boje
Zavrijedite mnoštvo komplimenata uparivanjem komplementarnih boja. Boje koje se nalaze jedna nasuprot drugoj u spektru boja se smatraju komplementarnim bojama: crvena i zelena, žuta i ljubičasta, plava i narančasta. Usklađivanje ti boja zajedno je znak pouzdanja, umijeća u odijevanju, te stvarate impresivnu, bojom bogatu paletu.