Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Njega kose

Nešto toliko uobičajeno kao što je pranje i sušenje kose zaista ne bi smjelo zahtijevati upute, ali iznenadili biste se koliko muškaraca pritom radi pogreške. Velike pogreške. U ovom vodiču donosimo u tri koraka osnove pranja i sušenja kose, i objašnjavamo najbolje i najsigurnije načine kako se brinuti o svojoj kosi.

Pranje

Provjerite temperaturu vode. Hladan tuš ujutro će vam potaknuti cirkulaciju, ali neće biti osobito učinkovit u otapanju prljavštine u kosi. Ako je, pak, prevruć – riskirate opekline.

Kada ste namjestili optimalnu temperaturu, iscijedite na ruku količinu šampona veličine kovanice. Korištenje previše šampona neće pomoći da kosa buda čišća, samo će napraviti više pjene koju je teže isprati.

Mnogi muškarci ne ispiru dovoljno kosu, ostavljajući na glavi šampon i ostatak sebuma koji kosu čini suhom i bez volumena. Najbolji način da dobro isperete kosu je da ju ispirete najmanje 30 sekundi trljajući je prstima. To je znatno učinkovitije nego da glavu samo stavite pod tuš ili da je samo potopite u prljavu vodu iz kade.

Mnogi muškaci ne nanose regenerator nakon šamponiranja. No vi ne želite biti „mnogi muškarci“. Dobar regenerator ispravit će kutikule kose za mek i sjajan izgled. Iscijedite količinu regeneratora veličine kovanice na dlan i protrljajte – nikada ga ne nanosite izravno na kosu ili vlasište! Umasirajte proizvod izravno na vrhove kose, gdje su oštećenja najveća. Za razliku od šampona, prije ispiranja regenerator treba minutu-dvije ostaviti na kosi.

Sušenje

Najbolji način da dovršite dobro pranje kose jest da je prosušite ručnikom i ostavite da se prirodno osuši. To baš i nije uvijek praktično, osobito ako ste u žurbi ili imate dugu kosu. Iako sušilo za kosu zvuči kao brzo i jednostavno rješenje, intenzivna toplina može oštetiti kosu pa ona može postati krhka i ispucala.

Kako biste izbjegli oštećenja kose, razmislite o ova četiri savjeta za sušenje:
1. Uvijek prvo protrljajte kosu ručnikom kako ne bi bila potpuno mokra.
2. Držite sušilo za kosu najmanje 15 cm od kose i pomičite ga stalno naprijed-natrag kako ne biste presušili ili spalili kosu.
3. Oduprite se iskušenju da namjestite sušilo za kosu na najjači stupanj, jer je to najbolji način da oštetite i spalite svoju kosu.
4. Postoje mnogi dobri proizvodi koji će vam pomoći da zaštitite svoju kosu od oštećenja uzrokovanih toplinom, no možda ćete ipak željeti nanijeti proizvod za oblikovanje prije sušenja kose.

Styling

Oblikovanje u potpunosti ovisi o teksturi i načinu na koji vam je kosa ošišana. Kako bi bilo nemoguće nabrojiti sve različite tehnike oblikovanja za sve tipove kose, najbolje je da prvo pronađete proizvod koji će odgovarati vašem tipu kose. Ali odakle započeti? U današnje vrijeme možete pronaći paste, kreme, gelove, voskove, pomade, pa čak i pjenu. Objasnit ćemo vam što je sve na raspolaganju modernome muškarcu:

Vosak: Savršen za sveprisutne kratke frizure jer dodaje sjaj, teksturu i pruža umjerenu čvrstoću. Izbjegavajte ga ako imate dužu kosu jer može opteretiti kosu. Zapamtite da vosak morate obvezno zagrijati među dlanovima prije nanošenja.

Gel: Idealan za oblikovanje kose u “ekstremne” frizure. Mnogi gelovi pružaju “mokar izgled” i omogućuju čvrstoću i sjaj. Izbjegavajte ih ako imate rijetku kosu jer će vaše vlasište u tom slučaju biti vidljivije.

Pasta: Odlična za dobivanje teksture. Paste su prilagodljive i često se mogu i naknadno “prilagođavati”, što vam omogućuje da tijekom dana popravljate frizuru bez potrebe za dodatnim nanošenjem.

Sprej za kosu: Poput tekuće gume, sprej je odličan za volumen i čvrstoću. Pazite ipak da njime ne preopteretite kosu jer bi mogao ostaviti talog koji nekoga može asocirati na prhut!

Krema: Idealna za kovrčavu ili grubu kosu koja je oštećena fenom. Kosu će učiniti sjajnijom i glađom.

Glina: Iznimno gust proizvod, pogodan za dodavanje teksture. Baš kao i glina za skulpture, ovaj proizvod koristite za oblikovanje kose u željeni oblik.