Close

LOGIN

Close

Register

Close

Lost Password

Nedostatak zuba – estetski problem ili zdravstveni rizik?

Iako vrlo neugodna pojava, nedostatak zuba kod odraslih osoba vrlo je čest problem. Ako gledamo prosjek, skoro svaka druga odrasla osoba mora nadomjestiti jedan ili više izgubljenih zubi.

Glavni uzročnik gubitka zuba je zanemareni karijes koji je toliko uznapredovao da je razorio krunu zuba te se proširio na korijen i time izazvao upalu i na okolnim zubnim strukturama.

Takvo oštećenje zuba nije moguće sanirati i stomatolog je u tom slučaju primoran izvaditi zub.

Osim karijesa, postoje mnogi drugi razlozi gubitka zuba kao što je trauma (snažni udarac koji uzrokuje izbijanje zuba), bolest desnih ili  nešto treće.

Kako se radi o relativno čestoj pojavi, mnogi ljudi ne smatraju gubitak zuba alarmantnim, pogotovo ako je zub uklonjen u stražnjem dijelu čeljusti koja se toliko ne vidi kada se smiješimo.

Ali osim što je estetski problem, gubitak zuba može postati vrlo ozbiljan zdravstveni problem, a da toga nismo niti svjesni. Problem se pojavljuje iz razloga što nedostatak zuba zanemarujemo, a time terapija kojom možemo nadomjestiti zub postaje sve složenija i zahtjevnija.

Ono što je posebno važno znati je činjenica, da se gubitkom jednog zuba povećavaju šanse za gubitkom još više zuba.

Ostali zdravstveni rizici koji proizlaze iz problema nedostatka zuba su sljedeći:

Gubitak kosti

Kao što se vaši mišići oslanjaju na kostur, tako čine i vaši zubi sa čeljusnim kostima. Zubi se nalaze u kostima, a žvakanjem i podupiranjem jednog u drugi  svakodnevno stimulirate čeljust i održavate zdravlje kosti oko vaših zuba.

Kad izgubite jedan zub, počinje se povlačiti kost na mjestu zuba koji nedostaje, a povlačenje kosti donosi domino efekt koji može potaknuti probleme sa okolnim zubima.

Veći rizik za zdravstvene probleme

Zbog nedostatka zuba poremećuje se prirodni proces žvakanja. Hrana koju jedemo nije u potpunosti usitnjena i zbog toga gutamo veće, nesažvakane komade hrane koji otežavaju rad probavnog sustava koji tada mora uložiti više energije u proces razgradnje hrane. Hrana koju jedemo iz tog se razloga ne apsorbira u potpunosti  što dugoročno utječe na naše zdravlje.

Povećani rizik od gubitka više zubi

Dovoljno je napomenuti da se gubitkom jednog zuba povećavaju šanse za gubitkom okolnih zuba za vrtoglavih 30%. Sve zbog domino efekta gubitka kosti i zbog preopterećenja ostalih zubi koji preuzimaju žvačne sile.

Krivljenje okolnih zubi

Kad zub nedostaje tada se dešava situacija da se okolni zubi počinju naginjati u prazni prostor usne šupljine i počinju se kriviti.

Drugi problem koji se dešava je kod zuba koji je ostao bez svoga para. Naime osamljeni zub nakon nekog vremena počinje izgledati kao da je izrastao iznad ostalih zubi što je zaista istina jer pokušava popuniti prazni prostor, ali taj proces rasta nažalost ne prati okolna sluznica i kost pa se zubu počinje otkrivati korijen. Takvi zubi su tada podložniji karijesu i paradontološkim bolestima.

Problemi sa zagrizom

Kako svi zubi nemaju svoj odgovarajući par, počinje se dešavati i problem sa zagrizom. Zubi koji se nalaze do prostora izgubljenog zuba počinju mijenjati poziciju i nagib što može rezultirati mijenjanjem zagriza, a što posljedično može dovesti do bolova u žvačnim mišićima i do glavobolja.

Starenje lica uslijed nemogućnosti stimulacije mišića

Pored mnogih zdravstvenih rizika, javlja je i jedan nepoželjni estetski problem. Naime, zbog gubitka kosti i nedovoljne stimulacije žvačnih mišića dolazi do smanjene potpore kože što dovodi do toga da počnete izgledati starije nego jeste.

Osim estetskog problema dolazi i do problema prilikom govora, te se dešava da frfljate ili čak pljujete dok pričate.

Sve to u konačnici dovodi do manjka samopouzdanja i socijalne isključenosti što može uzrokovati probleme sa mentalnim zdravljem.

Rješenje za nadomjestak izgubljenih zubi

Uz metode i postignuća današnje moderne stomatologije nedostatak zuba može se riješiti bezbolno i sigurno.

Postoje dva stomatološka rješenja koja se uspješno primjenjuju.

Zubni most

Zubnim mostom može se relativno brzo nadomjestiti jedan ili više zuba, međutim nedostatak ovog postupka je što se most fiksira za susjedne zdrave zube, pri čemu se oni moraju brusiti kako bi se pripremili za fiksiranje mosta.

Zubni implantat

Optimalno rješenje za nedostatak zuba je ugradnja zubnog implantata s krunicom. Kod ugradnje implantata ne diraju se i ne bruse susjedni zdravi zubi već se implantat stavlja direktno u kost. Iako je nešto skuplja investicija, implantat je ipak doživotno rješenje za nedostatak zuba ukoliko se održava ispravnom oralnom higijenom.

Osjet zuba, funkcionalnost i estetika identični su kao kod pravog zuba, a postupak ugradnje je brz i bezbolan.

U slučaju da nedostaje više zubi, može se postaviti fiksni most koji će se pričvrstiti na dva ili više implantata.

Uz razne metode moderne stomatologije koje su nam danas na dohvat ruke, zaista ne morate patiti od nedostatka zuba i dalje ugrožavati vaše zdravlje. Obratite se svome stomatologu i zajedno pronađite najbolji način da vratite svoj stari osmijeh na lice, zauvijek.